Κινήσεις Astrobank για εξαγορά της CDB Bank

Τα δύο τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε συζητήσεις, με την Astrobank να φέρεται να έχει ήδη υποβάλει πρόταση στην CDB Bank

Προς την εξαγορά της CDB Bank κινείται η Astrobank η οποία φιλοδοξεί να κάνει μια νέα κίνηση στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δύο τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται σε συζητήσεις, με την Astrobank να φέρεται να έχει ήδη υποβάλει πρόταση στην CDB Bank. Αξιωματούχοι και των δύο τραπεζών απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες λόγω της εμπιστευτικότητας του ζητήματος.

Με βάση τα αποτελέσματα του 2022, η CDB Bank διέθετε συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους €0,55 δισ, που αντιστοιχούσαν περίπου στο 21% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων της Astrobank (€2,73 δισ στο τέλος του 2022). Τα συνολικά ακαθάριστα δάνεια της CDB Bank ανέρχονταν σε €250 εκατ. και οι καταθέσεις σε €487 εκατ., ενώ οι καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα ανέρχονταν σε €220 εκατ.

Στο τέλος του 2022 η CDB Bank διέθετε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 26,2%, με τον αντίστοιχο δείκτη της Astrobank να βρίσκεται κατά την ίδια περίοδο στο 19,5%.

Η CDB Bank στο τέλος του 2022 εργοδοτούσε 138 άτομα και πέραν των κεντρικών της γραφείων στη Λευκωσία, διέθετε δύο καταστήματα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό. Αντίστοιχα η Astrobank, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022 εργοδοτούσε 465 άτομα και διέθετε 14 καταστήματα και επιχειρηματικά κέντρα σε όλη την Κύπρο.

H Astrobank, πάντως διαθέτει εμπειρία στον τομέα της απόκτησης τραπεζικών εργασιών, αφού προέκυψε όταν η Holing M Sehnaoui απέκτησε την θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς στην Κύπρο το 2016, ενώ στη συνέχεια εξαγόρασε την USB Bank. Το 2021 η ίδια τράπεζα απέκτησε τις εργασίες του υποκαταστήματος της λιβανέζικης τράπεζας Byblos Bank στην Κύπρο. Η CDB Bank είναι η πρώην κρατική Τράπεζα Αναπτύξεως από την οποία το κράτος αποχώρησε πλήρως το 2008.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O DBRS έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ