Eκτενή δημοσιεύματα στην υπερδεκαετή προσπάθεια για αναδιάρθρωση δανείων της οικογένειας Μπάρκλεϊ στη Βρετανία, η οποία οδήγησε τελικά την τράπεζα Lloyds Banking Group να πάρει τον έλεγχο της μεγάλης εφημερίδας «The Telegraph» για να την πουλήσει, πραγματοποίησαν μεγάλες διεθνείς εφημερίδες όπως οι «Financial Times» και «Wall Street Journal».
Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, η οικογένεια Μπάρκλεϊ ήταν ο οφειλέτης πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα προβληματικά δάνεια στον ισολογισμό της Lloyds Banking Group, φτάνοντας ακόμα και το 1 δισ. στερλίνες. Τα δάνεια που ελήφθησαν με εγγυήσεις βασικών περιουσιακών στοιχείων της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου εφημερίδων Telegraph, είχαν αρχικά δοθεί στην οικογένεια Barclay από την τράπεζα HBOS, η οποία κατέρρευσε το 2008 και χρειάστηκε να διασωθεί.
Σχεδόν 15 χρόνια μετά τη διάσωση της HBOS με τη διαμεσολάβηση της Lloyds, η αντιμετώπιση αυτών των δανείων πλησιάζει στην ολοκλήρωση, αφού η Lloyds αποφάσισε να ανακτήσει μέρος του χρέους της, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο του Telegraph Media Group και θέτοντας τον όμιλο προς πώληση, αναφέρεται.
«Η ξαφνική απόκτηση του ελέγχου μιας από τις πιο σημαίνουσες εφημερίδες της Βρετανίας από τράπεζα δείχνει τον βαθμό στον οποίο δύο αδέλφια της εργατικής τάξης από το Δυτικό Λονδίνο είχαν δημιουργήσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με τα λόγια ενός ατόμου που γνωρίζει τις δραστηριότητές τους, «χρήματα των άλλων» για τον σκοπό αυτόν» αναφέρουν οι «Financial Times».
Ερωτήματα
Τα χρέη της οικογένειας εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις των Μπάρκλεϊ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην ομίλου λιανικής Littlewoods, που διατηρούνται μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου υπεράκτιων και άλλων χρηματοοικονομικών δομών. Αλλά όσοι είναι κοντά στην οικογένεια λένε ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να ανακτήσουν την ιδιοκτησία της εφημερίδας με την υποστήριξη από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι εκπρόσωποι της οικογένειας αρνήθηκαν να σχολιάσουν στους «FT» αλλά ανέφεραν σε δήλωση: «Οπως έχουμε καταστήσει σαφές σε όλη τη διάρκεια, οι συζητήσεις με το Lloyds Banking Group παραμένουν σε εξέλιξη. Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ικανοποιήσει όλα τα μέρη».
Το 2004 η οικογένεια εξαγόρασε την «Telegraph», την εφημερίδα που ήταν πιο κοντά στο Συντηρητικό Κόμμα, από τον καναδικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Hollinger έναντι 665 εκατ. στερλινών. Το δάνειο για την εξαγορά το έδωσε η HBOS και δεν είχε σοβαρές εξασφαλίσεις. Τότε η HBOS ήταν διαβόητη για τον δανεισμό μεγάλων ποσών με λίγες τέτοιες διασφαλίσεις σε επενδυτές υψηλού προφίλ, αναφέρουν οι «FT». Οταν η Lloyds ανέλαβε τον έλεγχο της HBOS, ανακάλυψε ότι υπήρχαν προβλήματα με τις εξασφαλίσεις του δανείου, αναφέρεται.
Το 2020 έγινε πρόοδος αποπληρωμής κάποιων χρεών, όταν οι Μπάρκλεϊ πούλησαν το ξενοδοχείο Ritz στον Αμπντουλχαντί Μαν αλ Χάτζρι, επιχειρηματία από το Κατάρ, για περίπου 750 εκατ. στερλίνες. Ωστόσο πηγές των «FT» λένε ότι ούτε η οικογένεια ούτε οι Lloyds έλαβαν μεγάλο μέρος των χρημάτων από τη διάθεση του Ritz, επειδή οι απαιτήσεις άλλων πιστωτών ήταν υψηλότερες και προηγούνταν.
Καλή φήμη
Τελικά η Lloyds έκρινε τον Ιούλιο ότι ήταν «η κατάλληλη στιγμή» και ανέλαβε τον έλεγχο του ομίλου της εφημερίδας για να τον πουλήσει και να πάρει πίσω μέρος τουλάχιστον από τα χρήματα του δανείου, σύμφωνα με τους «FT». Μάλιστα δεν βιάζεται για άμεση πώληση, καθώς ο όμιλος της εφημερίδας έχει καλή φήμη στην αγορά, αναφέρεται.
Οι πιθανοί αγοραστές περιλαμβάνουν την DMGT, η οποία κατέχει την «Daily Mail», και τη National World, της οποίας ηγείται ο πρώην επικεφαλής της «Mirror», Ντέιβιντ Μοντγκόμερι. Ο επενδυτής hedge fund Σερ Πολ Μάρσαλ, ο τσέχος δισεκατομμυριούχος Ντάνιελ Κρετίσνκι και ο πρώην συντάκτης της «Telegraph» Σερ Γουίλ Λιούις ενδιαφέρονται επίσης να υποβάλουν προσφορές, ενώ ο ιδιοκτήτης της News UK Ρούπερτ Μέρντοκ έχει εκδηλώσει κι αυτός ενδιαφέρον, λένε πηγές των «FT». Πολλοί δυνητικοί αγοραστές έχουν ζητήσει από επενδυτές στη Μέση Ανατολή και στις Ηνωμένες Πολιτείες επιπλέον οικονομική δύναμη πυρός, αναφέρεται.
Η οικογένεια Μπάρκλεϊ έχει κάνει επανειλημμένες προσφορές για να ανακτήσει τον έλεγχο της «Telegraph» προτείνοντας να αγοράσει πίσω μέρος του χρέους, με οικονομική υποστήριξη πιθανώς από το Αμπου Ντάμπι. Αλλά η τράπεζα εμμένει στα σχέδιά της για πώληση, αναφέρει το δημοσίευμα.
Διαβάστε επίσης: «Στα σχοινιά» το Netflix - Η δήλωση του CFO που έριξε τη μετοχή