ΕΒΑ: Σημαντικός αντίκτυπος στα οικονομικά των καταναλωτών από ενυπόθηκα δάνεια

Η έκθεση παρέχει μια επισκόπηση των επίκαιρων θεμάτων που εντοπίστηκαν το 2018/19, τα οποία επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν τους καταναλωτές.

Σημαντικό αντίκτυπο στα προσωπικά οικονομικά των καταναλωτών, εξακολουθούν να έχουν τα ενυπόθηκα δάνεια, αντιπροσωπεύοντας το 77% των συνολικών δανείων, τονίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) σε έκθεσή που δημοσίευσε την Τετάρτη σε σχέση με τις τάσεις των καταναλωτών τα έτη 2018 και 2019.
 
Η έκθεση καλύπτει τις τάσεις και τα ζητήματα που σχετίζονται με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της λιανικής τραπεζικής που εμπίπτουν στην εντολή της ΕΒΑ για προστασία των καταναλωτών όπως είναι ενυπόθηκα δάνεια, λογαριασμούς πληρωμών, υπηρεσίες πληρωμών και ηλεκτρονικό χρήμα.

Η έκθεση παρέχει επίσης μια επισκόπηση των επίκαιρων θεμάτων που εντοπίστηκαν το 2018/19, τα οποία επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν τους καταναλωτές.
 
Ειδικότερα, στην έκθεση της, η ΕΑΤ παρατηρεί ότι τα ενυπόθηκα δάνεια εξακολουθούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα προσωπικά οικονομικά των καταναλωτών, αντιπροσωπεύοντας το 77% των συνολικών δανείων προς τα νοικοκυριά και ακολουθούν μια τάση ελαφράς αύξησης όσον αφορά τον όγκο και την αξία τους στα τελευταία πέντε χρόνια.

Παρατηρήθηκε μικρή αλλά σταθερή αύξηση του ποσοστού των δανείων (+69 μονάδες βάσης) για σκοπούς αγοράς κατοικίας, από 76,8% τον Ιούνιο του 2016 σε 77,4% τον Ιούνιο του 2018, υπογραμμίζει.

"Τα δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν σταθερά, από 5,85 τρισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2016 σε 6,08 τρισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2018, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση κατά 229 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στη διετία", σημειωνει.

Κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την ΕΤΑ, ο όγκος των καταναλωτικών πιστώσεων ήταν σχετικά σταθερός, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν ελαφρά.
 
Όσον αφορά τους λογαριασμούς πληρωμών, η ΕΑΤ παρατηρεί ότι ο αριθμός των ατόμων που κατέχουν λογαριασμό πληρωμών εντός της ΕΕ αυξήθηκε, καλύπτοντας σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Ένωσης.

Αυτό μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της χρήσης ψηφιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληρωμών, σημειώνει.

Η έκθεση της ΕΒΑ βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχονται, μεταξύ άλλων, από τις αρμόδιες εθνικές αρχές των 28 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και από διάφορους εξωτερικούς ενδιαφερόμενους, όπως οι εθνικές και κοινοτικές ενώσεις καταναλωτών, τα μέλη του «Δικτύου Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών» και ευρωπαϊκούς Συνδέσμου της βιομηχανίας. Η έκθεση αξιολογεί επίσης ποσοτικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ