Ισχυρό φίλτρο τραπεζών για κακόβουλες ενέργειες

Οι τράπεζες έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια και έχουν υιοθετήσει εργαλεία για να κλείσουν τα όποια κενά υπήρχαν, αναφέρει ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής

Έχοντας καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια και έχοντας επενδύσει τεράστια κεφάλαια, οι τράπεζες εφαρμόζουν διαδικασίες οι οποίες είναι αποτρεπτικές στις όποιες προσπάθειες κακόβουλων ενεργειών.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών Ανδρέας Κωστουρής κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αναφορές στα αρχεία του Cyprus Confidential για τις τράπεζες. Όπως είπε λοιπόν ο κ. Κωστουρής, τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει τεράστια κενά, αφού οι τράπεζες έχουν επενδύσει σε εργαλεία με στόχο την αυστηροποίηση των διαδικασιών όσον αφορά στη διακίνηση κεφαλαίων.  Οι τράπεζες εφαρμόζουν υψηλά στάνταρτ σε αυτό το ζήτημα, ενώ την ίδια ώρα έχουν υιοθετήσει και αποτρεπτικούς μηχανισμούς, κάτι που φαίνεται όπως σημείωσε και μέσα από εκθέσεις αλλά και αξιολογήσεις διεθνών οίκων.

Μάλιστα, ο κ. Κωστουρής σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις πελάτες των τραπεζών κάνουν παράπονα εξαιτίας αυτών των αυστηρών διαδικασιών που εφαρμόζονται, ωστόσο είναι αναγκαίες για να αποτραπούν φαινόμενα παρανομιών που θα αμαυρώσουν το καλό όνομα των τραπεζών. Στόχος, όπως είπε ο κ. Κωστουρης είναι να υπάρχει ένα ισχυρότατο φίλτρο που να διασφαλίζει την υγιή οικονομική δραστηριότητα.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Κωστουρής ερωτήθηκε και για το νομοσχέδιο σε σχέση με τις εκποιήσεις. Όπως είπε, υπάρχει σύγκλιση με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με το οποίο δίνονται διευρυμένες αρμοδιότητες στο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών. Εκεί που υπάρχει διαφορά, πρόσθεσε ο κ. Κωστουρής, είναι με την πρόταση νόμου των κομμάτων. Οι τράπεζες θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα με αυτή την πρόταση, καθώς μπαίνει μέσα η δικαστική διαδικασία και όλοι γνωρίζουμε το χρόνο που χρειάζεται μια δικαστική διαδικασία και πόσο προβληματική μπορεί να είναι μια τέτοια εξέλιξη, σημείωσε ο κ. Κωστουρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις 5 χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη η Κύπρος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ