Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα το τραπεζικό σύστημα;

Μπορεί οι τράπεζες να έφυγαν από το προσκήνιο της επικαιρότητας, ωστόσο τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες και πολλές.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις για την Τράπεζα Κύπρου από εδώ και στο εξής, με την αποχώρηση του CEO Τζον Πάτρικ Χούρικαν να ανακινεί τις συζητήσεις, τόσο για την «υγεία» της τράπεζας, όσο και για τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος εν γένει. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης ανέφερε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει ουσιαστικές και μεγάλες προκλήσεις να διαχειριστεί.

«Μια από αυτές είναι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπήρξε μια σημαντική πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνει κι άλλη. Επίσης, υπάρχει το πρόβλημα της υπερβάλλουσας ρευστότητας, της διάθεσης των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της ως αποτέλεσμα αναδιαρθρώσεων δανείων ή εκποιήσεων. Το κυριότερο όμως πρόβλημα θα έλεγα ότι είναι η επιστροφή στην κερδοφορία, ίσως και ο διαμοιρασμός κάποιου μερίσματος. Αυτό πιστεύω ότι θα κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες από την τράπεζα», είπε.

Όσον αφορά στην αποχώρηση Χούρικαν, ο κος Φλωρεντιάδης ανέφερε ότι θα ήταν ριψοκίνδυνο να υποθέσει κάποιος ότι αυτή γίνεται λόγω κινδύνων ή ανυπέρβλητων προβλημάτων που ενδεχομένως υπάρχουν στον ορίζοντα.

Όπως τόνισε, ναι μεν η τράπεζα παρουσίασε ζημιές, ωστόσο ως αποτέλεσμα κάποιων νομοθετικών ρυθμίσεων τα κεφάλαια έχουν αυξηθεί, κάτι το οποίο αποτελεί σε γενικές γραμμές μια λογιστική πράξη.

«Όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη», είπε.

Τι γίνεται με το σύνολο του τραπεζικού συστήματος;

Στην ερώτηση αν τα σύνολο του τραπεζικού συστήματος έχει αποκτήσει μια σταθερότητα, ακολουθώντας μια πορεία βελτίωσης ο κος Φλωρεντιάδης, θεωρώντας ότι το 2013 ήταν «ο πάτος», ανέφερε ότι υπήρξε μια σημαντική διαδρομή, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

«Ναι μεν οι προκλήσεις σε έναν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα φαίνεται ότι είναι διαχειρίσιμες και ότι υπάρχει βελτίωση, αλλά οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν», ανέφερε. 

Εξέφρασε δε την άποψη η οικονομία θα πρέπει να διατηρηθεί σε θετική πορεία.

«Όταν υπάρχει ένας ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης, οι μισθοί αυξάνοντα στηρίζοντας τους καταναλωτές και τα πράγματα στην οικονομία προχωρούν ομαλά, αυτό βοηθάει και τις τράπεζες, δίνοντάς τους ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για να διαχειριστούν τις προκλήσεις του παρελθόντος και να αμβλύνουν τα προβλήματα. Πρόκειται για μια πορεία που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας φαίνεται να είναι θετικές.  

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει το σωστό εποπτικό και νομικό πλαίσιο, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να διαχειριστούν τα στοιχεία του ενεργητικού τους, χωρίς να προκαλούνται κοινωνικές αντιδράσεις.

Στην παρατήρηση ότι οι τράπεζες σε κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για «φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά για επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος» και στην ερώτηση αν θα πρέπει να υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία τραπεζικού τομέα-κράτους, ο κος Φλωρεντιάδης απάντησε ότι ρόλος του κράτους είναι να προστατεύσει περισσότερο τους αδύναμους πολίτες, παρά τα συμφέροντα των τραπεζών.  

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η προστασία του πολίτη και η στήριξη των τραπεζών δεν είναι δυο αντικρουόμενα πράγματα, αλλά αλληλένδετα, καθώς η οικονομία (άρα και η ευημερία του κόσμου) εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τράπεζες.

Γιατί μειώθηκαν οι καταθέσεις;

Ερωτηθείς αν η μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες κατά €342,7 μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να εγείρει ανησυχίες για ενδεχόμενο bank run, ο κος Φλωρεντιάδης εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Από τα στοιχεία που μελέτησα, δεν προκύπτει κάτι ανησυχητικό. Από τον ένα μήνα στον άλλο έχουμε μεταβολές. Η συγκεκριμένη μεταβολή ήταν μικρότερη του 1% του συνόλου των καταθέσεων. Από εκεί και πέρα αν η φυγή των καταθέσεων γίνει παρατεταμένα και σχηματιστεί τάση, τότε ίσως θα πρέπει να ανησυχήσουμε και να το δικαιολογήσουμε», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερβάλλουσας ρευστότητας, καθώς σε ένα περιβάλλον όπως της ευρωζώνης με αρνητικά επιτόκια, επί της ουσίας «δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα λεφτά», καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εύκολα θετικές αποδόσεις πάνω στα ρευστά διαθέσιμα που έχουν στην διάθεσή τους.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ