Του Αριστείδη Βουράκη*
Από το 2013 και εντεύθεν, η κυπριακή οικονομία έχει επιβεβαιώσει σε μια σειρά από δύσκολες περιστάσεις την ανθεκτικότητά της: στις έντονες πιέσεις της περασμένης δεκαετίας, προστέθηκαν διαδοχικά οι κρίσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, στη διάρκεια των οποίων η οικονομία όχι μόνο αντεπεξήλθε αποτελεσματικά στις προκλήσεις, αλλά πέτυχε και αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η πρόσφατη αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος πρώτος την είχε κατατάξει στη μη επενδυτική βαθμίδα το 2012, επιβεβαιώνει την πορεία αυτή. Η αναβάθμιση είναι το αποτέλεσμα κυρίως των δημοσιονομικών και τραπεζικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και της σημαντικής μείωσης των επισφαλών δανείων. Σημαντική είναι άλλωστε και η αναθεώρηση από τον οίκο Fitch, της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας από σταθερή σε θετική, επικαλούμενος την ανθεκτικότητα της οικονομίας, των καλών δημοσιονομικών, αλλά και τη βελτίωση των τραπεζικών δεικτών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας προβλέπεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο της Ε.Ε. Φέτος, αναμένεται να ανέλθει στο 2,4% ενώ το 2024 οι προβλέψεις βλέπουν άνοδο στο 2,9% και πέρα του 3% το 2025 και 2026. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να περιοριστεί στο 2,5% το 2024, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 5,8%, από 6,4% φέτος.
Παρόλα αυτά, ο εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Η όποια παρέκκλιση από τη δημοσιονομική πειθαρχία, στην παρούσα χρονική συγκυρία, με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μπορεί εύκολα να θέσει σε κίνδυνο όσα έκτισε η Κύπρος με επίμονη προσπάθεια και δύσκολες αποφάσεις.
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει ήδη επηρεάσει τη χώρα μας, κυρίως στον τομέα του Τουρισμού. Ο αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία μπορεί να έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της σύγκρουσης, καθώς και την ικανότητα της χώρας μας να μετριάσει τις επιπτώσεις.
Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι μείζονος σημασίας να παραμείνουμε εστιασμένοι στον μεγάλο στόχο: να μπει η οικονομία σε μια βιώσιμη βάση δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση και να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις και κινδύνους.
Κλιματική Αλλαγή
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της πρέπει επίσης να βρίσκεται στην κορυφή των στοχεύσεών μας. Η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι Διεθνείς Υπηρεσίες Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι μονόδρομος για την κυπριακή οικονομία. Οι ΑΠΕ αποτελούν κλειδί μείωσης κόστους, υποστήριξης επενδύσεων και ενεργειακής αυτονομίας, βελτιώνοντας κατακόρυφα τις οικονομίες κλίμακας.
Επιπρόσθετα, η γεωγραφική θέση της Κύπρου και η ιδιότητά της ως κράτος μέλος της Ε.Ε. προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη του τομέα των Ναυτιλιακών και Αεροπορικών Μεταφορών. Η Υγεία, η Παιδεία, ο Πρωτογενής τομέας και η τεχνολογική εξέλιξη είναι επίσης κεφαλαιώδους σημασίας για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με σημαντική προοπτική.
Οι τράπεζες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο προς επίτευξη των μεγάλων στόχων επειδή διαθέτουν τους αναγκαίους χρηματοοικονομικούς πόρους και τεχνογνωσία.
Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί από τις τράπεζες να έχουν ευελιξία, ισχυρές στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων και χαρτοφυλάκια ποικίλης σύνθεσης.
Ενσωματώνοντας τη Βιωσιμότητα στις βασικές επιχειρηματικές πρακτικές τους και υποστηρίζοντας ενεργά πρωτοβουλίες ESG, οι τράπεζες μπορούν να συμβάλουν στην παγκόσμια μετάβαση προς μια πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία.
Ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας, η AstroBank παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών, την προστασία του περιβάλλοντος και στήριξης της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται. Τα τελευταία τρία χρόνια καταρτίσαμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο που έχει οδηγήσει σε σημαντικές λειτουργικές βελτιώσεις και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση πελατών, ενώ καταγράφεται συνεχόμενη κερδοφορία και ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας. Παράλληλα μια σειρά άλλων ποιοτικών δεικτών παρουσίασαν σημαντική βελτίωση, όπως οι δείκτες κόστος προς έσοδα και μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
Η AstroBank έχει το κρίσιμο οικονομικό μέγεθος για να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.
*CEO, AstroBank