Η Γερμανία πωλεί μερίδιο της στην DHL για να επενδύσει στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Η κρατική τράπεζα KfW της Γερμανίας διέθεσε περίπου 50 εκατομμύρια μετοχές από τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της DHL

Η κρατική τράπεζα KfW της Γερμανίας διέθεσε την Τρίτη περίπου 50 εκατομμύρια μετοχές από τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της DHL, έναντι του ποσού των 2,17 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο σχεδίου της γερμανικής Κυβέρνησης για πώληση των συμμετοχών της σε εταιρείες για να μπορέσει να επενδύσει στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η συμμετοχή της KfW μειώθηκε σε περίπου 16,5%, από περίπου 20,5%, μετά την πώληση των μετοχών, η οποία απευθυνόταν σε θεσμικούς επενδυτές, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

Με την πώληση του συγκεκριμένου ποσοστού αυξήθηκε η διασπορά των μετοχών (free float) της DHL, αλλά η KfW εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η Γερμανία θα επενδύσει στη σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn, με κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την ιδιωτικοποίηση μετοχικών μεριδίων σε ορισμένες από τις 100 ή περισσότερες εταιρείες που κατέχει το γερμανικό κράτος.

«Με αυτή τη συναλλαγή, η Κυβέρνηση συνεχίζει την υπεύθυνη πολιτική της για την ιδιωτικοποίηση εταιρειών στις οποίες δεν υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον», αναφέρει το Υπουργείο.

«Η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τη συναλλαγή για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της (σιδηροδρομικής εταιρείας) Deutsche Bahn και για την επέκταση της σιδηροδρομικής υποδομής στη Γερμανία», προστίθεται.

Φέτος, η γερμανική Κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει μέχρι και 4 δισ. ευρώ από την πώληση συμμετοχών της σε εταιρείες, όπως προκύπτει από έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών που είδε το Reuters.

Μεταξύ των άλλων συμμετοχών της Κυβέρνησης είναι η άμεση συμμετοχή ύψους 13,8% στην Deutsche Telekom και ένα επιπλέον ποσοστό συμμετοχής ύψους 16,6% μέσω της KfW.

ΚΥΠΕ - Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μειώνεται η παραγωγή στα γερμανικά εργοστάσια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ