Κλείνει το πάζλ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου η διαδικασία εξάσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης της Ελληνικής Τράπεζας στα πλαίσια της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με τους δύο εκ των τριών μεγάλων παικτών να τα εξασκούν σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» στο έπακρον.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Συγκεκριμένα, η Wargaming εξάσκησε σχεδόν όλα τα rights αφήνοντας κάποιο μικρό κομμάτι στο προσωπικό της με αποτέλεσμα στη νέα μετοχική σύνθεση να ελέγχει εκτός απροόπτου το μεγαλύτερο ποσοστό της τάξης του 21,4%. Tα δικαιώματα προτίμησης εξάσκησε και η Δήμητρα Επενδυτική η οποία παράλληλα εξαγόρασε και το 2% των μετοχών που είχε μέχρι πρόσφατα στην κατοχή της η Εκκλησία της Κύπρου.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο κ συμφωνία εγγραφής μεταξύ της Τράπεζας και της Δήμητρας, προνοεί ότι η ολοκλήρωση της εγγραφής από τη Δήμητρα θα πραγματοποιηθεί την τρίτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της γραπτής κοινοποίησης από την Τράπεζα, ότι η τελευταία προϋπόθεση (conditions precedent) έχει ικανοποιηθεί ή έχει αναιρεθεί και από τα δύο μέρη ή κατά οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία που συμφωνηθεί από την Τράπεζα και τη Δήμητρα. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πάντως πως το τελικό ποσοστό της Δήμητρας θα κυμανθεί οριακά πιο πάνω από το 20%.

Κύπριοι θεσμικοί αποκτούν το 10%

Το αμερικάνικο επενδυτικό ταμείο Third Point δεν έχει εξασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης με αποτέλεσμα το ποσοστό του να υποχωρήσει από 26,2% στο 11,1%. Στο μετοχολόγιο έχει κάνει την εμφάνισή του και το επενδυτικό ταμείο 7Q Invest Ltd το οποίο σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ» εκπροσωπεί Κύπριους θεσμικούς επενδυτές και συγκεκριμένα Ταμεία Προνοίας και Ταμεία Συντάξεως. Αναμένεται να καταστεί και αυτό ένας εκ των μεγαλομετόχων με ποσοστό περίπου 10%.

Ανακοινώσεις σήμερα, 14 Μαρτίου

Από την Παρασκευή και μέχρι τις 14 Μαρτίου το επιτελείο της Ελληνικής Τράπεζας θα μελετήσει τις αιτήσεις για τα εξασκηθέντα δικαιώματα προτίμησης και μέχρι το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης σε συνεδρία του ΔΣ του Ομίλου θα συνεδριάσει και θα ανακοινώσει επίσημα τα ποσοστά που κατέχουν οι νέοι μέτοχοι.  Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, δύναται να παραχωρήσει στη Δήμητρα επιπρόσθετες νέες συνήθεις μετοχές, για τις οποίες δεν θα γίνει εγγραφή, ως αποτέλεσμα της μη άσκησης των Δικαιωμάτων Προτίμησης κατά την περίοδο άσκησης.

Στις 18 Μαρτίου να θυμίσουμε είναι η ημερομηνία αποστολής της επιστολής παραχώρησης των νέων συνήθων μετοχών της Ελληνικής που προέκυψαν από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και την ιδιωτική τοποθέτηση.

Μεγαλομέτοχος και η Pimco

Στο νέο διοικητικό σχήμα της Ελληνικής αναμένεται να προστεθεί και η Poppy Sarl, που συνδέεται με την Pimco που θα λάβει μετοχές αξίας €50 εκατ., μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου και θα τη φέρει να ελέγχει ποσοστό στο νέο σχήματα της τάξης του 17%.

Θολό είναι το τοπίο στο ενδεχόμενο να συμμετάσχει ως μέτοχος της Ελληνικής η μεγαλομέτοχος της ΟΠΑΠ στην Ελλάδα τσεχικών συμφερόντων Emma Alpha η οποία προσδοκούσε να αποκτήσει ποσοστό κοντά στο 9%.

Η νέα σύνθεση του ΔΣ του Ομίλου

Ανατροπές θα έχουμε και στη νέα σύνθεση του ΔΣ του Ομίλου καθώς θεωρείται πέραν από βέβαιο ότι η Δήμητρα Επενδυτική θα έχει παρουσία στο νέο σχήμα την οποία θα προσπαθήσει να ενισχύσει και με την παρουσία της 7Q η οποία είναι και μεγαλομέτοχος της, ενώ δεδομένη θεωρείται και η παρουσία της Pimco στο νέο σχήμα.  Εκτός ΔΣ μπορεί να βρεθεί η EBRD η οποία εξάσκησε σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» τα μισά από τα rights που της αναλογούσαν. Τέλος να σημειωθεί πως η Εκκλησία της Κύπρου η οποία πριν από 6 χρόνια ήλεγχε το 25% της Ελληνικής Τράπεζας θα δει το ποσοστό της να υποχωρεί σε επίπεδα κάτω του 1%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ