Τελικός στόχος η συγχώνευση Ελληνικής και Eurobank, λέει ο Φ. Καραβίας

Με βάση τα στοιχεία του 2023, η συγχώνευση της Eurobank Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο με σύνολο στοιχείων ενεργητικού €29 δισεκατομμυρίων

Τελικός μας στόχος είναι η συγχώνευση της Ελληνικής Τράπεζας και της Eurobank Κύπρου, δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ελληνικής Eurobank Φωκίων Καραβίας ο οποίος διαβλέπει «σημαντικές συνέργειες» από τη συγχώνευση αυτή τόσο στο σκέλος του κόστους όσο και των εσόδων.

Σε χθεσινή ενημέρωση αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του συγκροτήματος, ο κ. Καραβίας είπε επίσης ότι περαιτέρω λεπτομέρειες για το επιχειρηματικό πλάνο θα δοθούν μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ελληνικής,  και τον διορισμό νέας διοίκησης στην τράπεζα.

Με βάση τα στοιχεία του 2023, η συγχώνευση της Eurobank Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο με σύνολο στοιχείων ενεργητικού €29 δισεκατομμυρίων. Λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας απόκτησης της Ελληνικής, στις παρουσιάσεις της η Eurobank χρησιμοποιεί παραδοχές βάσει ενός «στατικού ισολογισμού» (χωρίς να υπολογίζεται μεγέθυνση στον ορίζοντα του επιχειρηματικού πλάνου 2024 – 2026), για την Ελληνική Τράπεζα.

Το β’ τρίμηνο οι εγκρίσεις για το 55,3%

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Eurobank έχει αποκτήσει το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Η συναλλαγή έχει λάβει το πράσινο φως από την κυπριακή Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, αλλά εκκρεμούν οι εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και από τον Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2024. Μετά τις εγκρίσεις αυτές η Eurobank αναμένεται να υποβάλει υποχρεωτική προσφορά για όλες τις υπόλοιπες μετοχές, σύμφωνα με τον περί Δημοσίων Προτάσεων Εξαγοράς Νόμο.

«Σε κάθε περίπτωση ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε το μερίδιό μας στην Ελληνική Τράπεζα σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο του 55% και τελικά να συγχωνεύσουμε τις δύο τράπεζές μας στην Κύπρο», είπε ο κ. Καραβίας απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών.

«Σημαντικές συνέργειες»

Χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες επικαλούμενος τη διαδικασία εποπτικών εγκρίσεων, ο κ. Καραβίας είπε πως «όταν η υποχρεωτική προσφορά ολοκληρωθεί και η νέα διεύθυνση της Ελληνικής αναλάβει καθήκοντα θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε την αγορά για τις συνέργειες».

Κατάστησε, ωστόσο, σαφές «οι συνέργειες είναι ουσιαστικές και αρκετά σημαντικές και αφορούν τόσο τον τομέα του κόστους όσο και των εσόδων καθώς και στο χαμηλότερο κόστος της έκδοσης ομολόγων ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων (MREL)».

Όπως πρόσθεσε, οι συνέργειες και η μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα αποτελούν μέρος «του τι αποκαλούμε ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας». Σε ενσωμάτωση της Ελληνικής, παραπέμπει και η παραδοχή στην παρουσίαση της Eurobank, ότι για σκοπούς εξυγίανσης και έκδοσης ομολόγων MREL, η Eurobank θα θεωρείται ως ενιαία οντότητα εξυγίανσης (single point of entry).

Ρευστότητα για την κυπριακή αγορά

Σε ερώτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί η ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Eurobank, επανέλαβε τα περί συνεργειών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της υπερβάλλουσας ρευστότητας της Ελληνικής Τράπεζας. Με βάση τα αποτελέσματα της Ελληνικής για το 2023 η υπερβάλλουσα ρευστότητα ανερχόταν στα €5,8 δισ.

Τόνισε ωστόσο ότι «δεν σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ρευστότητα αυτή σε άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, απλά γιατί δεν χρειαζόμαστε την ρευστότητα, αφού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βουλγαρία υπάρχει επίσης υπερβάλλουσα ρευστότητα».

«Αλλά θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε την υπερβάλλουσα ρευστότητα, υποστηρίζοντας την κυπριακή οικονομία, ή άλλα έργα στην περιοχή στα οποία επίσης εμπλέκεται η Κύπρος», υπογράμμισε.

Σημείωσε ενδεικτικά ότι για την αξιοποίηση κάθε δισεκατομμυρίου της ρευστότητας αυτής, θα μπορούσε να ενισχυθεί τον καθαρό επιτοκιακό εισόδημα της Ελληνικής κατά €20 με 25 εκατομμύρια.

Ανοίγματα προς Ινδία

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Καραβίας είπε πως στους στόχους της τράπεζας είναι να καταστεί η Ελλάδα και η Κύπρος πύλες για ινδικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ευρώπη.

«Ιδιαίτερα η Κύπρος διαθέτει αριθμό πλεονεκτημάτων και ομοιοτήτων που ινδικές εταιρείες θα εκτιμούσαν, αλλά είμαστε στα αρχικά στάδια αυτού του ταξιδιού», κατέληξε.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: €199,4 εκατομμυρία η κερδοφορία της Eurobank το 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ