Τα βρήκαν Ελληνική - ΕΤΥΚ: «Ναι» σε Συλλογική Σύμβαση με βούλα.. Παναγιώτου

Ανανεώνεται η συλλογική σύμβαση μετά τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας - Η έγκριση της, ωστόσο, θα γίνει από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας ενόψει εξαγοράς

Μετά από μια εντατική διαδικασία διαβουλεύσεων που προηγήθηκε το τελευταίο διάστημα, η Ελληνική Τράπεζα αποδέχθηκε τη μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ Τράπεζας και ΕΤΥΚ.

Τη συμφωνία υπέγραψαν  ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου και ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ, Λοΐζος Χατζηκωστής, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εργασίας. Η Συλλογική Σύμβαση, η οποία είχε λήξει το 2018 και έκτοτε δεν είχε ανανεωθεί, αφορά τα έτη 2019 – 2022 και αναμένεται να επηρεάσει θετικά περίπου 2.200 εργαζόμενους. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εργασίας είπε πως «η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τις εργασιακές σχέσεις στον τραπεζικό τομέα, επειδή έπειτα από μια μακρά περίοδο εκκρεμοτήτων και διαφωνιών, έχει επιτευχθεί συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και της ΕΤΥΚ».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής, με μήνυμα του, ενημέρωσε το προσωπικό της Τράπεζας για τις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, εξελίξεις. Στο μήνυμά του ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η Τράπεζα υιοθέτησε θέσεις που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν κόκκινες γραμμές της, προσθέτοντας πως με βάση τη μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε ο Υπουργός και στις δύο πλευρές επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας και των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών της.

Επίκειται έγκριση από το νέο ΔΣ ενόψει εξαγοράς

Παρόλα αυτά ο κ. Χριστοδούλου διευκρινίζει πως λόγω του μεταβατικού σταδίου στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Τράπεζα ενόψει της ολοκλήρωσης της πρότασης εξαγοράς, η έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης θα γίνει από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως έχει δεσμευτεί προσωπικά να την στηρίξει. 

Έρχονται νέες μισθολογικές κλίμακες και προαγωγές

Προανήγγειλε ακόμη, πως θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης όλων των μελών του προσωπικού στις νέες μισθολογικές κλίμακες, επισημαίνοντας πως η Τράπεζα θα προχωρήσει μαζί με την ΕΤΥΚ στη διαμόρφωση των κριτηρίων προαγωγών στη βάση των οποίων θα δοθούν οι προαγωγές/αναβαθμίσεις. 

Ακολουθεί το μήνυμα του Πρόεδρου του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας: 

«Επικοινωνώ μαζί σας για να σας ενημερώσω σχετικά με τις τελευταίες θετικές εξελίξεις σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα, μετά τη μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε στην Τράπεζα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ της Τράπεζας και της ΕΤΥΚ.

Κατά την πρώτη επικοινωνία μου μαζί σας τον περασμένο Ιανουάριο, ανέφερα ότι έχω πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που θα κληθώ να αντιμετωπίσω ως Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας. Μια από αυτές τις προκλήσεις, την οποία είχα θέσει ως στόχο, ήταν και η επίλυση της μακροχρόνιας εκκρεμούσας εργατικής διαφοράς σε σχέση με την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Αντώνης Ρούβας (iCEO) και Γιώργος Χριστοδουλίδης (Head of HR), κάναμε ότι μπορούσαμε τις τελευταίες εβδομάδες αποδεικνύοντας τη θέλησή μας να στηρίξουμε τη μεσολαβητική διαδικασία, υιοθετώντας θέσεις που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν κόκκινες γραμμές της Τράπεζας.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η ανακοίνωση σήμερα της μεσολαβητικής πρότασης που υπέβαλε ο Υπουργός και στις δύο πλευρές με βάση την οποία επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας και των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών της. Περισσότερες πληροφορίες περί τούτου θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Λόγω του μεταβατικού σταδίου στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Τράπεζα ενόψει της ολοκλήρωσης της πρότασης εξαγοράς, η έγκριση της μεσολαβητικής πρότασης θα γίνει από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Αυτό, δεν επηρεάζει την εφαρμογή των προνοιών της μεσολαβητικής πρότασης καθότι, έχω δεσμευτεί προσωπικά να υποστηρίξω τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα συσταθεί μετά τη Γενική Συνέλευση.

Το επόμενο διάστημα, η Τράπεζα σε συνεργασία με τη ΕΤΥΚ θα ξεκινήσει με τη διαδικασία ένταξης όλων των μελών του προσωπικού στις νέες μισθολογικές κλίμακες. Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας, η Τράπεζα θα προχωρήσει μαζί με την ΕΤΥΚ στη διαμόρφωση των κριτηρίων προαγωγών στη βάση των οποίων θα δοθούν οι προαγωγές/αναβαθμίσεις στα μέλη του προσωπικού μας, με στόχο την αναγνώριση των προσπαθειών και της σκληρής δουλειάς που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια. Όταν ολοκληρωθούν οι δύο αυτές διαδικασίες, θα εφαρμοστούν με αναδρομική ισχύ την ημερομηνία που αναφέρεται στη μεσολαβητική πρόταση, αφού αυτή εγκριθεί από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε σχέση με τα εργασιακά θέματα, το επόμενο βήμα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων κάτω από την ομπρέλα του Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου με στόχο την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης για τα έτη 2023-2025 που θα καλύπτει όλες τις Τράπεζες».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδούλου, ευχαριστεί τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΤΥΚ κ. Λοϊζο Χατζηκωστή "για τη σημαντική συμβολή του προς αυτό τον σκοπό, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη επίλυσης μιας μακροχρόνιας εργατικής διαφοράς για το καλό τόσο των εργαζομένων όσο και του Οργανισμού μας". Ευχαριστίες εκφράζει ακόμη και προς τον Υπουργό Εργασίας, επισημαίνοντας πως χωρίς τη συμβολή του "δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία".

Διαβάστε επίσης: Παρατηρητήριο: Ποια προϊόντα ακρίβυναν και σε ποια μειώθηκε η τιμή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ