Αράπογλου: Υπερδιπλάσια μερίσματα φέτος για τους μετόχους της Τρ. Κύπρου

Μιλώντας κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων, ο Προεδρος του Συγκροτήματος, Τάκης Αράπογλου τόνισε πως το 2023 χαρακτηρίστηκε από τις ισχυρές λειτουργικές και χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας

Ως χρονιά ορόσημο για την Τράπεζα Κύπρου χαρακτήρισε το 2023, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος, Τάκης Αράπογλου, καθώς, όπως είπε, αποκαταστάθηκε ως ένα άρτια κεφαλαιοποιημένο, διευρυμένο και βιώσιμα κερδοφόρο συγκρότημα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σε ομιλία του κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Αράπογλου, αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που επηρέασαν την πορεία της Τράπεζας, εστιάζοντας στις πολλαπλές προκλήσεις που σημάδεψαν το 2023, ενώ εξέφρασε τις δικές του εκτιμήσεις του για την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος τόνισε πως το έτος χαρακτηρίστηκε από τις ισχυρές λειτουργικές και χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας, κάνοντας λόγο για οικονομικά αποτελέσματα - ρεκόρ και προαναγγέλοντας μεγάλη αύξηση του ποσοστού του μερίσματος των μετόχων επί των κερδών της. Μάλιστα, ο κ. Αράπογλου ανέφερε πως το ποσοσστό θα είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2022, θέτοντάς το προς έγκριση ενώπιον των μελών της Γενικής Συνέλευσης. 

Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε, ακόμη στον ρόλο που διαδραμάτισαν τα επιτόκια στην αυξημένη κερδοφορία, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν θα πρέπει να υποβαθμίσει την τεράστια πρόοδο που σημειώθηκε σε άλλους τομείς όπως η μείωση του κόστους, ενώ έδωσε τα εύσημα στον CEO του Συγκροτήματος και σε όλο το προσωπικό για την επιτυχή εκτέλεση της στρατηγικής της Τράπεζας. 

Πολλαπλές οι προκλήσεις του 2023

Εστιάζοντας αρχικά, στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό πλαίσιο, ο κ. Αράπογλου ανέφερε πως μετά το Κόβιντ-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία αποσταθεροποίησαν δραματικά την ειρήνη και την παγκόσμια τάξη, «το 2023 ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας, ο οποίος ήρθε να προστεθεί στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στον κόσμο και στις σοβαρές ανθρωπιστικές και οικονομικές προκλήσεις».

«Στην Κύπρο», συμπλήρωσε, «καθώς αναλογιζόμαστε τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την έναρξη της παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, γνωρίζουμε πολύ καλά τις καταστροφικές και μακροχρόνιες συνέπειες του πολέμου».

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, ο κ. Αράπογλου σημείωσε πως «μετά από χρόνια πολύ χαλαρών πολιτικών για τη στήριξη της ανάκαμψης από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο και τροφοδοτούμενες από τις υψηλές τιμές της ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο το 2021 και το 2022, καθώς και από τη διάσπαση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, συνέχισαν να υφίστανται και το 2023, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια τους σε υψηλότερα επίπεδα, μολονότι θεωρείται ότι έχουν κορυφωθεί».

Η Ευρώπη πιθανόν να προηγηθεί στη μείωση επιτοκίων

Εξέφρασε ακόμη, την εκτίμηση πως η Ευρώπη είναι πιθανόν να προηγηθεί των Ηνωμένων Πολιτειών στη μείωση επιτοκίων. Όπως εξήγησε, «με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να αρχίζουν να παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης στις κυριότερες οικονομίες, οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά, αν και όχι απαραίτητα συγχρόνως σε παγκόσμιο επίπεδο», προσθέτοντας πως  «η Ευρώπη είναι πιο πιθανό να προηγηθεί, ξεκινώντας λίγο αργότερα εντός του 2024, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν, λόγω των συνεχιζόμενων ανθεκτικών πληθωριστικών πιέσεων στα μέτωπα των μισθών και των τιμών καταναλωτή.

«Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει τις υπερβολές από τα χρόνια εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης και να αντιμετωπίσει τους τρέχοντες γεωπολιτικούς τριγμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανθεκτική η κυπριακή οικονομία

Ο κ. Αράπογλου επεσήμανε πως «σε αυτό το ταραχώδες παγκόσμιο περιβάλλον με τις ευρέως αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, η κυπριακή οικονομία επέδειξε για άλλη μια φορά ανθεκτικότητα», σημειώνοντας όπως υπέδειξε, έναν υψηλότερο του μέσου όρου ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 2,5%, με τον πληθωρισμό να μειώνεται στο 2,0% και ένα δείκτη χρέους/ΑΕΠ πολύ κάτω από το 100%, «επιτρέποντας στη χώρα να διατηρήσει με άνεση την επενδυτική της βαθμίδα».

Τα οικονομικά αποτελέσματα – ρεκόρ και ο ρόλος των επιτοκίων

Εστιάζοντας στις επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Αράπογλου ανέφερε πως το 2023 «ήταν ένα έτος κατά το οποίο αποκομίσαμε πλήρως τα οφέλη από την εξέλιξη της Τράπεζας σε ένα άρτια κεφαλαιοποιημένο Συγκρότημα με ένα ισχυρό, διαφοροποιημένο, επιχειρηματικό μοντέλο, μετά από πολλά χρόνια αναδιαρθρώσεων».

Όπως περιέγραψε, η Τράπεζα βελτίωσε τα λειτουργικά της μοντέλα και τις διαδικασίες της, επικεντρώθηκε στη συμμόρφωση και τη διακυβέρνηση, και ενισχύσε τις πρωτοβουλίες της στον τομέα των ESG. «Συνεχίσαμε να υλοποιούμε το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, προς όφελος των πελατών μας και της λειτουργικής αποδοτικότητας της Τράπεζας», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, παραδέχθηκε πως τα υψηλότερα επιτόκια συνέβαλαν στην αυξημένη κερδοφορία. «Τα οικονομικά μας αποτελέσματα, ρεκόρ, το 2023, ενισχύθηκαν σαφώς από τα υψηλότερα επιτόκια που επικράτησαν».

Δεν ήταν μόνο τα επιτόκια που συνέβαλαν στην κερδοφορία  

Ωστόσο, τόνισε ο κ. Αράπογλου, αυτό δεν θα πρέπει να υποβαθμίσει την τεράστια πρόοδο που σημειώθηκε στη μείωση του κόστους, την αύξηση της αποδοτικότητας, την αύξηση των μη επιτοκιακών εσόδων, την πειθαρχημένη διαχείριση κινδύνων και τους αποτελεσματικούς ελέγχους.

«Είναι για αυτούς τους λόγους που πιστεύουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα είναι σε θέση να προσφέρει βιώσιμη κερδοφορία ακόμη και μετά την επιστροφή των επιτοκίων σε πτωτική τάση», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «η συνεχής εποικοδομητική επικοινωνία με τις ρυθμιστικές μας αρχές είχε το μεγάλο όφελος της βελτίωσης των προτύπων συμμόρφωσης και διακυβέρνησης σε πολύ υψηλότερο επίπεδο». 

Αυξάνεται το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών

Ταυτόχρονα, υπέδειξε πως η τακτική επικοινωνία της Τράπεζας με τους μετόχους της διευρύνει την επίγνωση και την εκτίμηση της αγοράς «για τις εξαιρετικές λειτουργικές επιδόσεις» του Οργανισμού, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε «να αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον των μακροπρόθεσμων επενδυτών για τις μετοχές μας».

Σε αυτό το σημείο είπε πως είναι υπερήφανος που το 2024, έτος που σηματοδοτεί 125 χρόνια από τη λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου, «το Συγκρότημα είναι σε καλή θέση για να συνεχίσει να παράγει αξία για τους μετόχους του, υποστηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες του, την κυπριακή κοινωνία και την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας».

«Ως το κορυφαίο Συγκρότημα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Κύπρο, η Τράπεζα Κύπρου είναι η τράπεζα όλων των Κυπρίων σύμφωνα με το αρχαίο χάλκινο νόμισμα με την επιγραφή "Κοινόν Κυπρίων", το οποίο αποτελεί το έμβλημα της Τράπεζας». 

Εύσημα σε CEO και προσωπικό

Ο κ. Αράπογλου δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Συγκροτήματος Πανίκο Νικολάου, την εκτελεστική του ομάδα και όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, δέσμευσή τους και την επιτυχή εκτέλεση της στρατηγικής μας.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τώρα θεσπίσει, σε συμφωνία με τις σχετικές κανονιστικές οδηγίες, ένα πλήρες σχέδιο μακροπρόθεσμων κινήτρων για τους επιλέξιμους υπαλλήλους και ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμων κινήτρων ανοικτό σε όλους τους υπαλλήλους, το οποίο κατανέμεται σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τους κανόνες του σχεδίου, για να εκφράσουμε απτά την αναγνώριση μας για τις υπέρτερες προσπάθειές τους επί σειρά ετών, και να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχισθούν», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε, αυτές οι επιβραβεύσεις αναγνωρίζουν τα στέρεα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας, «αλλά το πιο σημαντικό», τόνισε, «είναι ότι αναγνωρίζουν την επιτυχία στην ανάπτυξη μιας ισχυρής εταιρικής κουλτούρας, που συνδυάζει την ηθική συμπεριφορά, την ομαδική εργασία, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και την υπερηφάνεια για το γεγονός ότι εργάζονται για την Τράπεζα Κύπρου, τον μεγαλύτερο εργοδότη και πραγματικά τον εργοδότη επιλογής στο νησί».

Ευχαρίστησε τέλος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, λέγοντας πως «η συμβολή τους κατά τη διάρκεια του 2023 αποδείχθηκε και πάλι ανεκτίμητη», ενώ διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσουν να εμπλουτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας με αξιόλογα και έμπειρα στον τομέα τους άτομα, «τα οποία», όπως είπε, «μέσω της διαφορετικότητας και του εύρους των γνώσεων και εμπειριών τους θα διευρύνουν και θα ενισχύσουν τη συλλογική καταλληλότητα και την εποπτική ικανότητα του Διοικητικού Συμβουλίου».

Έρχονται αυξημένα - υπερδιπλάσια - μερίσματα

Καταλήγοντας ο κ. Αράπογλου εξέφρασε τη δέσμευσή του για την επίτευξη διατηρήσιμων αποδόσεων, προσθέτοντας πως οι ισχυρές επιδόσεις της Τράπεζας και οι δείκτες των κεφαλαίων της, «επιτρέπουν να προτείνουμε φέτος ένα αυξημένο ποσοστό μερίσματος, του 30% των κερδών της».

Όπως είπε, πρόκειται για υπερδιπλάσιο του ποσοστού μερίσματος, του 2022, ενώ περιέγραψε πως θα έχει τη μορφή 0,25 ευρώ/μετοχή σε μετρητά. για το οποίο θα ζητήσουμε την έγκρισή σας στη ΓΣ, και περίπου 0,05 ευρώ/μετοχή μέσω ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών.

«Σύμφωνα με τη μερισματική μας πολιτική, έχουμε  προχωρήσει σταδιακά και με σύνεση, ώστε να διατηρήσουμε με άνεση ένα ποσοστό διανομής 30-50%, το οποίο παραμένει το εύρος του στόχου μας για τα επόμενα χρόνια», σημείωσε καταλήγοντας.

Διαβάστε επίσης: Πανίκος Νικολάου: Το 2023 ήταν χρονιά ορόσημο για την Τράπεζα Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ