Αναβρασμός λόγω της απόφασης για τις περικοπές στο Δημόσιο

Τι θα κάνει η Κυβέρνηση, πώς επηρεάζονται οι τράπεζες και οι επόμενες αξιολογήσεις των διεθνών οίκων.

Της Θεοδώρας Νικολάου

Κλειδώνουν, αύριο, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, οι κινήσεις της Κυβέρνησης μετά τη δημοσιονομική βόμβα που έσκασε με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις περικοπές των μισθών που υπέστησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Στη σκιά των εξελίξεων, όμως, αναβρασμός επικρατεί στο σύνολο της οικονομίας μετά και την απόφαση της ΕΤΥΚ να ζητήσει αποκατάσταση των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και τις διαμαρτυρίες των εργοδοτουμένων του ιδιωτικού τομέα. Οι ανησυχίες στρέφονται και προς την κατεύθυνση των επιπτώσεων σε περίπτωση ανάγκης νέου δανεισμού και πώς αυτό δυνατόν να εκληφθεί από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το κόστος της απόφασης του δικαστηρίου, χωρίς αναδρομική εφαρμογή για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, υπολογίζεται στο 1,06 δις ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, μιλώντας στη «Σ» και ερωτηθείς τι σημαίνει για τα δημόσια οικονομικά του κράτους αυτή η απόφαση, ανέφερε πως αν αυτό το ποσό πληρωθεί σταδιακά, με τα πλεονάσματα που έχουμε δεν θα μας καταστρέψει.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό που θα συμβεί είναι να μας καθυστερήσει από την πληρωμή του δημόσιου χρέους και να μας καταστήσει ευάλωτους.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα "Σημερινή" που κυκλοφορεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ