Ι.Μάτσης: Προνόμιο των μετόχων η αλλαγή στο ΔΣ

Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα ο Όμιλος.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Ιωάννης Μάτσης μίλησε για την πορεία της τράπεζας λέγοντας ότι τα τελευταία δυο χρόνια ήταν μια περίοδος στρατηγικών πρωτοβουλιών.

«Χρειάστηκε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε την στρατηγική μας, να προχωρήσουμε στην οργάνωση και τέλος στην εκτέλεση των διαφόρων στρατηγικών’, είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Κέρδη μετά φόρων €320 εκ. ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα

Τα δυο πιο σημαντικά σημεία σύμφωνα με τον κ. Μάτση είναι η απόκτηση της καλής Συνεργατικής από τον Σεπτέμβρη του 2018 καθώς και η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτη του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτση, όπως είπε χαρακτηριστικά «στρατηγικές πρωτοβουλίες, υλοποίηση και αποφασιστικότητα, χρειάζονται για να πάρουν την τράπεζα μπροστά».

Ωστόσο, όπως τόνισε αν και οι σχεδιασμοί προχωρούν, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα.

Η απόκτηση της συνεργατικής σύμφωνα με τον κ .Μάτση, έφερε σημαντική αλλαγή αφού εξασφάλισε στην Ελληνική Τράπεζα ηγετική θέση στην λιανική τραπεζική και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού.

Συγκεκριμένα, σε θέματα νοικοκυριών –λιανικής τραπεζικής – η Ελληνική Τράπεζα είναι πρώτη στην κατάταξη ενώ σε θέματα ισολογισμών και όλων των εργασιών έρχεται δεύτερη καθώς η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει τόσο μεγάλη διεθνή κίνηση όσο η Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μάτση η ομαλοποίηση των συστημάτων πρώην Συνεργατικής και Ελληνικής η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο και μετά, αποτελεί ένα δύσκολο και πολύπλοκο έργο καθώς σε πολλές των περιπτώσεων η ποιότητα των δεδομένων ερχόμενα από την ΣΚΤ δεν ήταν καλής ποιότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο οι εργασίες στο συγκεκριμένο κομμάτι προχωρούν κανονικά και εντός της τράπεζας επικρατεί αισιοδοξία για την ημερομηνία της τελικής φάσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η επόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου.

Τέλος, ερωτηθείς για την δομή και τις πιθανές αλλαγές στην σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας μετά και την μετοχική σύνθεση, ο κ. Μάτσης είπε ότι η οποία αλλαγή στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι προνόμιο των μετόχων του οργανισμού.