Την έντονη διαφωνία των τραπεζών με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζικών ιδρυμάτων επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Ανδρέας Κωστουρής με αφορμή την απόφαση της προώθησης της πρότασης στη μεθαυριανή Ολομέλεια της Βουλής.
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ανέφερε πως εδώ και καιρό ο Σύνδεσμος κατέγραψε την κάθετη και οριζόντια διαφωνία του, όπως είπε, για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντας την πρόταση άστοχη, αστόχευτη, άδικη, αλλά και άκαιρη.
Όπως υποστήριξε ο κ. Κωστουρής η πρόταση είναι άστοχη επειδή κατά τον ίδιο δεν παρουσιάζονται λόγω συγκυριών μεγαλύτερα κέρδη σε ένα τομέα, μόνο στις τράπεζες και όχι σε άλλους τομείς. «Να σας θυμίσω πάρα πολύ γλαφυρά ότι τον καιρό των διαβατηρίων πάρα πολλοί developers, δικηγόροι και λογιστές έχουν βγάλει δισεκατομμύρια και είναι γραμμένα αυτά, δεν τα λέμε εμείς, αλλά δεν συζητήθηκε ποτέ από κανέναν να μπει ένα ευρώ χρέωση ή έξτρα τέλος για κάποιους που ξεγέλασαν κιόλας το σύστημα και έπαιξαν με το όνομα της χώρας μας γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι και άδικο». Είπε ακόμα πως την τελευταία δεκαετία οι τράπεζες κινούνταν σε ένα περιβάλλον «εξαιρετικά χαμηλών επιτόκων, υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την προηγούμενη οικονομική κρίση και την κατάσταση των τραπεζών για την οποία είχαν βεβαίως και οι ίδιες ευθύνη», αλλά, πρόσθεσε, έχουν πλέον μπει σε μια διαδικασία και σε εντατική και ασταμάτητη εκστρατεία για να εξορθολογήσουν τους ισολογισμούς τους, τις διαδικασίες τους, να εκσυγχρονιστούν, να ξεφορτωθούν τα βαρίδια του παρελθόντος και κάνουν πλέον πολύ καλύτερη τραπεζική. Ανέφερε περαιτέρω πως την περίοδο της πανδημίας το κράτος μαζί με τις τράπεζες ήταν οι δύο σημαντικοί πυλώνες που στήριξαν την οικονομία και την κοινωνία.
Για υπεράσπιση της θέσης του Συνδέσμου στην πρόταση ανέφερε ακόμα πως βάσει αυτής θα πάνε κάποια έσοδα στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας όπως ήδη πάει και ο ειδικός φόρος (σ.σ. επί των καταθέσεων που ισχύει εδώ και χρόνια) για τον οποίο οι τράπεζες έχουν καταβάλει κάτι περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο «και δεν έχουμε δει να έχει δημιουργηθεί κάποιο ταμείο ή να στηρίξει κάποιους ειδικά και τώρα θέλουμε να επιβάλουμε τρίτη φορολογία». Τη στιγμή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΣΤΚ, που συζητείται και ο παγκόσμιος φόρος του 15% « που μπορεί να είναι ένας τέταρτος για κάποιες ή για όλες τις τράπεζες».
Δεν καρπώνονται τα κέρδη
Απαντώντας δε στο επιχείρημα και κομματικών δυνάμεων ότι οι τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν χρήματα από τα απροσδόκητα έσοδα/κέρδη που προέκυψαν λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ο κ. Κωστουρής υποστήριξε πως το εν λόγω επιχείρημα πάσχει γιατί όπως είπε αγνοείται ένας σημαντικός παράγοντας που έχει να κάνει με τη μη διανομή μερίσματος. Οι τράπεζες, είπε, δεν καρπώνονται τα κέρδη, ούτε τα δίνουν στους μετόχους τους, με εξαίρεση μιας τράπεζας που πήρε πέρσι και φέτος ειδική άδεια από την ΕΚΤ για μέρισμα, αλλά «χτίζουν αυτά τα επιπλέον κέρδη ως κεφάλαιο για να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε αναταράξεις, γεωπολιτικές και οικονομικές». Είπε ακόμα πως η νομισματική πολιτική που καλούνται να εφαρμόσουν οι τράπεζες δεν προέρχεται από δικές τους αποφάσεις, γι’ αυτό όπως άφησε να εννοηθεί είναι άδικο να γίνεται προσπάθεια για την επιβολή ενός τιμωρητικού μέτρου, παρά το γεγονός είπε ότι ουδείς το ονομάζει έτσι ανοιχτά.
Διάψευση νέων χρεώσεων
Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΤΚ κλήθηκε να σχολιάσει και τα όσα φαίνεται να κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για νέες χρεώσεις από μια συγκεκριμένη τράπεζα για το σύνολο των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο κ. Κωστουρής διέψευσε πως υπήρξε αύξηση χρεώσεων για ηλεκτρονικές συναλλαγές, που όπως ανέφερε με το νέο χρόνο θα γίνουν πιο γρήγορες και ευέλικτες λόγω των άμεσων συναλλαγών και πως αυτό που φαίνεται να παρερμηνεύτηκε είναι η χρέωση από μια τράπεζα με ενάμισι ευρώ της κατάθεσης από επιχειρήσεις και μόνο φακέλων με μετρητά μέσω μηχανημάτων.
Ετοιμότητα για μειώσεις επιτοκίων
Στο μεταξύ με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέρει πως οι τράπεζες βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση μείωση επιτοκίων ενόψει της επικείμενης συνεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οποία όλα δείχνουν πως θα αποφασιστεί η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης. Ο Σύνδεσμος αναφέρει συγκεκριμένα πως στις 12 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην τελευταία της συνεδρία για το έτος, με τις δηλώσεις των περισσότερων κεντρικών τραπεζιτών να συνηγορούν προς νέα μείωση των επιτοκίων. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο σε περίπτωση που αποφασιστεί νέα μείωση θα πρόκειται για την τέταρτη χαλάρωση από τον Ιούνιο, με την συνολική μείωση να ξεπερνά το 1%, προσφέροντας ανακούφιση σε δανειολήπτες και επιχειρήσεις. «Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες τονίζουν την ετοιμότητα τους για άμεση αναπροσαρμογή των επιτοκίων που συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ. Η κίνηση αυτή θα έχει άμεσο αντίκρισμα στο ύψος της μηνιαίας δόσης των δανείων των πελατών τους. Σημειώνεται ότι, χιλιάδες δανειολήπτες, τα δάνεια των οποίων συνδέονται με το Βασικό Επιτόκιο της ΕΚΤ θα δουν τη δόση τους να μειώνεται άμεσα. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατόπιν της συγκράτησης του πληθωρισμού, σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους του χρήματος και την έμμεση τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης», καταλήγει ο Σύνδεσμος.
- Διαβάστε επίσης: «Πολύ σημαντική» η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στην Κύπρο