Προχωρούν οι διαδικασίες για το Κέντρο ΄Ερευνας και Επιστήμης Κύπρου

Εκδήλωση γνωριμίας με την κοινοπραξία του έργου CSRC στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Παρουσιάστηκε  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  η πρόοδος στις διαδικασίες  για την ίδρυση στην Κύπρο Κέντρου Επιστήμης και ΄Ερευνας, του Cyprus Science and Research Center (CSRC), σε εκδήλωση υπό την προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Το CSRC ένα έργο φιλόδοξο αλλά και απαραίτητο  για τον τόπο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  Horizon 2020- Teaming  2017-2018, φάση πρώτη.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων,  Δημήτρης Συλλούρης,  στην κατάμεστη αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Όπως επισήμανε η  Δρ. Χριστίνα Παπασολομώντος, Προϊσταμένη του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεκμηρίωσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, είναι η πρώτη φορά που εταίροι  είναι όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με ερευνητικά κέντρα που βρίσκονται  στην Ευρώπη και συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά ιδρύματα.

«Το έργο αυτό αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να χτίσουμε μια γέφυρα μεταξύ των Πανεπιστημίων μας, της ευρύτερης κοινωνίας και της μάχιμης σχολικής  εκπαίδευσης, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ ΄Ερευνας, Επιστήμης και Τεχνολογίας». Παράλληλα, τονίσθηκε ο πολυδιάστατος ρόλος ενός Κέντρου Επιστημών, που θα καλύψει κενά που προκύπτουν από την ελλιπή ή ανακριβή πληροφόρηση της κοινωνίας για τις σύγχρονες επιστήμες και την τεχνολογία, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην δημιουργία τεχνολογικά ενημερωμένων πολιτών και την προώθηση της καινοτομίας.

Η Δρ. Κατερίνα  Δημολιού, καθηγήτρια Βιοχημείας  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και κύριο στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής  του έργου CSRC, παρουσίασε τις ερευνητικές εργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με στόχο την απόκτηση ενός Κέντρου Αριστείας, ΄Ερευνας και Διάδοσης των Επιστημών στην Κύπρο. Επίσης ανέλυσε  τον ρόλο του Κέντρου αυτού και τα οφέλη για την Κύπρο, καθώς επίσης  τις προοπτικές υλοποίησης του έργου, που το κόστος του θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. «΄Ενας από τους βασικούς  στόχους του Κέντρου είναι να προσφέρει τους χώρους και το δυναμικό για τη δημιουργία αριστείας στη βασική  και εφαρμοσμένη έρευνα για τη διδαχή και επικοινωνία των επιστημών με καινοτόμες  προσεγγίσεις της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT)» υπέδειξε, προσθέτοντας πως το έργο πρέπει να γίνει βιώσιμο οικονομικά και οικολογικά και να αποτελέσει καταλύτη στη δημιουργία  εταιρικών σχέσεων για την ανάπτυξη ψηφιακών και ηλεκτρονικών εργαλείων για τη μάθηση και την επικοινωνία των επιστημών.

Ο Θανάσης Κοντονικολάου, Γενικός Διευθυντής  του «ΝΟΗΣΙΣ», Κέντρου Διάδοσης των Επιστημών της Θεσσαλονίκης, και μέλος της Συμβουλευτικής ομάδας  για το προωθούμενο Κυπριακό Κέντρο. Ο κ. Κοντονικολάου μίλησε για τον ρόλο και το μέλλον των Τεχνολογικών Κέντρων τα οποία στοχεύουν στο να γνωρίσουν οι νέοι και το κοινό γενικότερα, τα επιστημονικά και καινοτόμα επιτεύγματα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Επίσης, συμβάλουν στην ανάπτυξη και την προώθηση κουλτούρας καινοτομίας και της «Επιστήμης των Πολιτών». Όπως  επισημάνθηκε, η Κύπρος είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς ένα τέτοιο Κέντρο ενώ, όπως τόνισε ο ομιλητής «χρειάζεται την στήριξη όλων για να πετύχει».

Η Δρ. Μυρτάνη  Πιερή, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συνιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού  «SciCo-Cyprus» με στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων  στο ευρύ κοινό, ανέδειξε το ρόλο της επικοινωνίας της επιστήμης με την αφήγηση τριών απίστευτων ιστοριών επιστημονικού ενδιαφέροντος. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητών σε διαγωνισμό αρχιτεκτονικού σχεδίου για το CSRC, από την Χριστίνα Ζαχαριάδου Σιερεπεκλή, αρχιτέκτονα , μέλος του ΕΤΕΚ  και Υπεύθυνη του Γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης των κτιρίων  της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου προγραμματίζεται να κτισθεί το Κέντρο Επιστήμης CSRC. Νικήτρια στον σχετικό διαγωνισμό αναδείχθηκε η ΄Αννα Χαρτούπαλου, φοιτήτρια  του Τμήματος Αρχιτεκτονικής  του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επίσης, η Δρ. Όλια Τσιβιτανίδου μέλος της Ομάδας Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες του Δρ. Κώστα Κωσταντίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου, συντονιστή του έργου CSRC, έδωσε τα βραβεία για εκθέματα που δημιουργήθηκαν για να παρουσιαστούν ενδεχομένως στο CSRC. Νικητές στον σχετικό διαγωνισμό αναδείχθηκαν οι Έλενα Σιακίδου, Μαρία Χαραλάμπους, Ευάγγελία Ηρακλέους και Ειρήνη Δρυμιότου για το έκθεμα τους. 

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δρ. Στέλλα Νικολάου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ