Στην πρωτοποριακή έρευνα έλαβαν μέρος 699 GFLs από 42 χώρες και 14 τομείς δραστηριοτήτων.
Οι μισές από τις ερωτηθέντες (51%) πιστεύουν ότι η επιχείρηση τους θα πρωτοπορήσει στον τομέα που δραστηριοποιείται, αφήνοντας πίσω τους ανταγωνιστές της. Το στοιχείο αυτό, μεταξύ άλλων, έρχεται σε αντίθεση με μια άλλη έρευνα που δημοσίευσε η KPMG πρόσφατα, KPMG 2018 Global CEO Outlook, στην οποία μόνο το 15% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες (αντανακλώντας την σημερινή υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε CEO ρόλους). Στις σημαντικές διαφοροποιήσεις των δύο ερευνών περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι το 77% των GFLs είναι σίγουρες για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της επιχείρησής τους, σε σύγκριση με το 90% των ανδρών ομολόγων τους.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ξεκινά με μια ολοκληρωμένη κατανόηση των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών των πελατών μας», δήλωσε η κα. Susan Ferrier, Global Head of People, KPMG International. «Μέσα από τις συνεντεύξεις τους, οι GFLs εμφανίζονται αποφασισμένες να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους στην ανάπτυξη και την κερδοφορία».
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στις επιχειρήσεις», εξήγησε η κα. Angelika Huber-Straßer, Head of Corporates στη KPMG Γερμανίας. «Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις, ως ανταπόκριση στις προσδοκίες των πελατών για παράδειγμα, αυξάνεται διαρκώς».
Οι GFLs έχουν αποκτήσει οικειότητα σε ζητήματα ψηφιοποίησης, τεχνολογίας και δεδομένων
- Το 93% θεωρεί ως επιβεβλημένη την ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιών καινοτομίας και εκτέλεσης μέσα στα επόμενα 3 χρόνια
- Το 77% δηλώνει ότι πρόκειται να αυξήσει τη χρήση predictive data models/analytics
- Το 58% έχει λάβει στρατηγικές αποφάσεις βασισμένες σε δεδομένα
- Το 48% αισθάνεται άνετα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών όπως AI (τεχνητή νοημοσύνη), blockchain, mixed reality και 3-D printing
- Το 21% πιστεύει ότι το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης τους έχει παράλογες προσδοκίες σε ό,τι αφορά την απόδοση της επένδυσης που σχετίζεται με έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αισιοδοξία για ανάπτυξη και αριθμό εργαζομένων
- Το 73% αναμένει αύξηση άνω του 2% στις μικτές πωλήσεις, σε αντίθεση με το 55% των ανδρών ομολόγων τους, οι οποίοι δεν αναμένουν αύξηση άνω του 2% στις μικτές πωλήσεις.
- Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές ανάπτυξης, οι GFLs ξεχώρισαν την οργανική ανάπτυξη, με το 45% να τη θεωρεί ως την καλύτερη στρατηγική ανάπτυξης. Συγκριτικά, οι άνδρες ομόλογοί τους επέλεξαν την οργανική ανάπτυξη ως δεύτερη καλύτερη στρατηγική ανάπτυξης σε ποσοστό 28%, επιλέγοντας τις στρατηγικές συμμαχίες ως πρώτη στρατηγική ανάπτυξης με ποσοστό 33%
- Τα αποτελέσματα αυτά ευθυγραμμίζονται και με τις προσδοκίες για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, με το 33% των GFLs να δηλώνουν πως η επιχείρησή τους παρουσίασε αύξηση σε αυτό τον τομέα κατά 6% ή περισσότερο
- Οι GFLs είναι πιο προσεκτικές σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχει η AI στον αριθμό των εργαζομένων, την ώρα που το 47% δηλώνει ότι θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι θα μειώσει. Συγκριτικά, το 62% των CEOs δήλωσαν το ίδιο.
Αισιόδοξες για τους παράγοντες επιτυχίας, τις ποσοστώσεις και τις προσδοκίες
Οι GFLs παρουσιάζονται ευέλικτες, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Ωστόσο, εξακολουθούν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη για πολιτιστικές αλλαγές που κινούνται προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.
- Μόνο το 28% βλέπει το επόμενο βήμα της σταδιοδρομίας του εντός της υφιστάμενης εταιρείας
- Το 83% βλέπει τα προγράμματα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες ως μια καλή πρωτοβουλία για την εισαγωγή περισσότερων γυναικών σε ηγετικές θέσεις
- Οι προσωπικές επαφές και οι επικοινωνιακές δεξιότητες αναφέρθηκαν από τις GFLs ως οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες για προσωπική επιτυχία.
«Οι γυναίκες ηγέτες διαθέτουν τις δεξιότητες και τη δύναμη να οδηγήσουν με επιτυχία τις επιχειρήσεις τους μέσα από αυτές τις συναρπαστικές περιόδους ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων», δήλωσε η κα. Μαρία Καραντώνη, Διοικητική Σύμβουλος, βοηθός επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG Κύπρου. «Οι φωνές των γυναικών είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας ποικιλόμορφης και πιο ολοκληρωμένης προοπτικής των πραγμάτων. Η ηγεσία στη ψηφιακή εποχή πρέπει να συμπεριλάβει διαφορετικού τύπου εργαζομένους στο ανθρώπινο της δυναμικό, προκειμένου να επιτύχει βελτιωμένες επιχειρηματικές επιδόσεις».