Λονδίνο: Δύσκολες ώρες για τις δωρεάν εφημερίδες Standard, Metro και City AM

Η αγορά των δωρεάν εφημερίδων στο Λονδίνου περνά δύσκολες στιγμές- Καμία άλλη μεγάλη πόλη δεν διαθέτει τρεις δωρεάν εφημερίδες που να καταγράφουν τόσο μεγάλα ποσοστά κυκλοφορίας

Όταν ζήτησαν από τον Ντίλαν Τζόουνς να επιμεληθεί την Evening Standard, τη δωρεάν καθημερινή εφημερίδα του Λονδίνου εκείνος δέχτηκε υπό ένα όρο: να μην σταματήσει η κυκλοφορία της. 

Ο πρώην συντάκτης της βρετανικής έκδοσης του περιοδικού GQ, προσλήφθηκε τον Ιούνιο, με τη ζημιογόνα εφημερίδα – που ανήκει στον Γιεβγένι Λεμπέντεφ – να παλεύει να επιβιώσει καθώς οι Λονδρέζοι εργάζονται από το σπίτι ή μένουν κολλημένοι στα smartphone τους ακόμα και όταν μετακινούνται. «Ήμουν ανένδοτος ότι δεν ήθελα να γίνω μέλος μιας οργάνωσης που δεν επρόκειτο να έχει ένα έντυπο στοιχείο», είπε ο Τζόουνς, 63 ετών.

Η αγορά των δωρεάν εφημερίδων στο Λονδίνο είναι μοναδική. Καμία άλλη μεγάλη παγκόσμια πόλη δεν διαθέτει τρεις δωρεάν εφημερίδες που να καταγράφουν τόσο μεγάλα ποσοστά κυκλοφορίας. Μοιρασμένες και στοιβαγμένες σε σταθμούς τρένων, λεωφορείων και του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου, οι Standard, Metro και City AM με επίκεντρο τις επιχειρήσεις έχουν γίνει βασικά στοιχεία της καθημερινής μετακίνησης, προσεγγίζοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα σε μια καλή μέρα.

Ενώ ο Τζόουνς κατάφερε να διατηρήσει την έντυπη έκδοση, το μακροπρόθεσμο μέλλον των λεγόμενων freesheets είναι αμφίβολο. Η διαφήμιση έχει μειωθεί, το κόστος εκτύπωσης έχει αυξηθεί, η εργασία στο σπίτι εξακολουθεί να είναι αυξημένη και οι άνθρωποι «καταναλώνουν» περισσότερες ειδήσεις μέσω των κινητών. Οι απώλειες αυξάνονται και η City AM απέφυγε τελευταία στιγμή την κατάρρευση αυτό το καλοκαίρι. Τώρα, τα freesheets αγωνίζονται για να προσαρμοστούν στον νέο κόσμο μετά την πανδημία.

Στο «κόκκινο»
Η Evening Standard κατέγραψε ζημιά προ φόρων 16,4 εκατομμυρίων λιρών (20,2 εκατομμυρίων δολαρίων) το έτος που έληξε τον Οκτώβριο του 2022. Η κυκλοφορία έχει πέσει από πάνω από 1 εκατομμύριο πριν από την πανδημία σε περίπου 300.000 τώρα. Ο αριθμός του προσωπικού έχει μειωθεί και η εταιρεία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Οι συνθήκες στη City AM ήταν ακόμη πιο δύσκολες. Το 18χρονο freesheet είχε ήδη, σταματήσει να δημοσιεύει τις Παρασκευές για να εξοικονομήσει κόστος πριν αναζητήσει αγοραστή νωρίτερα φέτος. Ο μεγιστάνας Ματ Μόλντινγκ κατάφερε τον Ιούλιο να συνάψει μια συμφωνία 1,5 εκατομμυρίου λιρών για να αποτρέψει το κλείσιμο της εφημερίδας.

Λιγότερες σελίδες
Η Metro, η οποία κυκλοφορεί και εκτός Λονδίνου, έχει μειώσει την κυκλοφορία, η οποία στο αποκορύφωμά της, λίγο πριν την πανδημία έφτασε τα 1,4 εκατομμύρια. «Αυτός ο αριθμός γινόταν πολύ μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλον, ήταν σχεδόν περιττό», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Τόμσον, διευθύνων σύμβουλος της Metro. Έκτοτε ο αριθμός αυτός, έχει μειωθεί σε περίπου 1 εκατομμύριο, με 600.000 από αυτούς να βρίσκονται στο Λονδίνο. Και οι τρεις τίτλοι παράγουν πλέον λιγότερες σελίδες για μείωση του κόστους. 

Επιχειρηματικό μοντέλο
Ωστόσο, στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει. Η Evening Standard και η City AM πρέπει να μιμηθούν το The Spectator, ένα εβδομαδιαίο συντηρητικό περιοδικό που είναι προς πώληση αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο Κρίστιαν Μέι, πρώην συντάκτης της City AM. «Το Spectator έκανε εξαιρετική δουλειά εμπορευματοποιώντας την επωνυμία και το αναγνωστικό κοινό του χωρίς να υπονομεύει σε καμία περίπτωση τη συντακτική του αξιοπιστία», είπε ο Μέι.

Όπως και η Metro, τα πρωτοσέλιδα της Standard έχουν γίνει πιο αιχμηρά υπό τον Τζόουνς, εστιάζοντας στον πολιτισμό, την πολιτική και τη γνώμη. Όμως, ο Τζόουνς είναι ανένδοτος ότι οι εφημερίδες θα αντέξουν. «Δεν είναι το τέλος της τυπογραφίας και ποτέ δεν θα είναι», καταλήγει.

newmoney
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν υπάρχει αρκετό LNG για την ενεργειακή μετάβαση - Ποιοι τζογάρουν με τις τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ