Hugh Hefner: Η «αναγέννηση» του καζανόβα ιδρυτή του Playboy

«H ζωή είναι πολύ μικρή για να ζήσεις το όνειρο κάποιου άλλου». Αυτό ήταν το μότο ζωής του θρυλικού γυναικά και ιδρυτή του ανδρικού περιοδικού playboy, Hugh Hefner

ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΚΡΙΘΑΡΙΔΟΥ

H περιουσία του των $43 εκατομμυρίων μοιράστηκε ανάμεσα στα τέσσερα παιδιά του, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και φιλανθρωπικών Οργανώσεων «H ζωή είναι πολύ μικρή για να ζήσεις το όνειρο κάποιου άλλου». Αυτό ήταν το μότο ζωής του θρυλικού γυναικά και ιδρυτή του ανδρικού περιοδικού playboy, Hugh Hefner. Τα ξέφρενα πάρτι στην έπαυλή του, τα «κουνελάκια» και το περιοδικό playboy είναι εκείνα που τον καθιέρωσαν ως τον άνθρωπο που συνέβαλε στην έλευση της σεξουαλικής επανάστασης. Διά του λόγου το αληθές, ο Χέφνερ, ήταν η απαρχή ενός πρωτεργάτη που είχε όραμα και κατάφερε να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας.

Ενδοσκόπηση στην πρώιμη εποχή του «playboy»
Ο Hugh -Marston- Hefner γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1926, στο Σικάγο. Η οικογένειά του ήταν αυστηρή. Ως ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους της οικογένειας των θρησκευόμενων μεθοδιστών, φοίτησε στο δημόσιο σχολείο της περιοχής του, από το οποίο του «κόλλησε» το «μικρόβιο» των εκδόσεων, ιδρύοντας έτσι τη σχολική εφημερίδα. Ακολούθως, ο Hugh υπηρέτησε για δύο χρόνια στον Αμερικανικό Στρατό κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποστρατεύτηκε το 1946. Εκπληρώνοντας τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ο Hugh βρέθηκε για δύο χρόνια στην περίφημη Ακαδημία Τέχνης Chicago Art Institute, πριν εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του στην ψυχολογία το 1950. 

Η απαρχή του Playboy
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο Hefner ζούσε την τυπική ζωή των ανθρώπων της ηλικίας του: μόλις είχε βγει από το πανεπιστήμιο, νέος και φιλόδοξος και διατηρούσε μια προνομιούχα θέση στο παράρτημα του Σικάγου του περιοδικού-κολοσσού της εποχής Esquire. Το Esquire είχε ξεκινήσει ως «πιπεράτο» ανδρικό περιοδικό, αλλά στην πορεία είχε μεταμορφωθεί σε πιο ραφιναρισμένο και σοφιστικέ έντυπο, φιλοξενώντας πια στις σελίδες του από ανδρική μόδα μέχρι και λογοτεχνικά κείμενα.
Στο εν λόγω περιοδικό, ο Hefner δούλεψε ως συντάκτης διαφημίσεων μέχρι το 1953, όταν και παραιτήθηκε εξοργισμένος, αφού του αρνήθηκαν αύξηση $5 τον μήνα. Έτσι πήρε την απόφαση να εκδώσει το δικό του περιοδικό.
Αφού λοιπόν συγκέντρωσε χρηματοδότηση $8.000 από 45 επενδυτές, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και η μητέρα του με $1.000, σειρά είχε το όνομα του νέου εντύπου. Έτσι, μια μέρα ενώ συζητούσε με κάποιο φίλο του, εκείνος του πρότεινε το «Playboy», από το όνομα μιας παλιάς φίρμας αυτοκινήτων του Σικάγο. Ο Hefner ενθουσιάστηκε και έτσι άρχισε να υλοποιεί το όραμά του. Με στρατηγείο του νέου περιοδικού την κουζίνα του σπιτιού του στο Σικάγο, το πρώτο τεύχος του Playboy κυκλοφόρησε δειλά-δειλά τον Δεκέμβριο του 1953, χωρίς ημερομηνία ωστόσο στο εξώφυλλό του, καθώς ο νεαρός εκδότης δεν ήξερε αν θα προχωρούσε καν στο δεύτερο τεύχος. Για να βοηθήσει τις πωλήσεις, ο Hefner είχε αγοράσει τα δικαιώματα μιας έγχρωμης γυμνής φωτογραφίας του sex symbol εκείνης της εποχής, που δεν ήταν άλλο από τη Marilyn Monroe, η οποία είχε απαθανατιστεί πριν γίνει σταρ του cinema.

Tο πρώτο τεύχος του Playboy έκανε αίσθηση και πώλησε τουλάχιστον 50.000 copies. Σύντομα κυκλοφόρησαν διθύραμβοι για τη νέα εκδοτική προσπάθεια, θεωρώντας το περιοδικό ένα γερό αντίδοτο στη σεξουαλική καταπίεση της εποχής.
Έτσι, λοιπόν, ο Hefner συνέχισε να εκδίδει κι άλλα περιοδικά.Το θρυλικό πλέον λογότυπο του περιοδικού εμφανίστηκε στο δεύτερο τεύχος του, τον Ιανουάριο του 1954, με το στυλιζαρισμένο κουνελάκι με το παπιγιόν να μετατρέπεται σε διαχρονικό σήμα κατατεθέν της βιομηχανίας του Playboy. 
Μέχρι το 1956, η κυκλοφορία του Playboy είχε ξεπεράσει την αντίστοιχη του αντίπαλου Esquire και στους μήνες του 1959 «άγγιξε» τα $1 εκατομμύριο αντίτυπα! Στη δεκαετία του ’60, ο Ηefner έγινε το πρόσωπο και η ενσάρκωση όσων ήταν το Playboy: ο καλοντυμένος και σοφιστικέ εκδότης με την πίπα στο χέρι. Ο δημιουργός του περιοδικού συμμετείχε πλέον σε πολλές «κουλτουρέ» συγκεντρώσεις, έκανε παρέα με διάσημους στα υψηλά σαλόνια της άρχουσας τάξης, συνοδευόμενος πάντα από στρατιά νέων και ωραίων κοριτσιών.
Η ανέλπιστη επιτυχία του Playboy δεν ήρθε βέβαια χωρίς επικρίσεις. Το 1963 ο Hefner συνελήφθη και πέρασε από δίκη για πώληση άσεμνου πορνογραφικού υλικού. Υπαίτιος, το τεύχος με τις γυμνές φωτογραφίες της σεξοβόμβας του Χόλιγουντ Jayne Mansfield.
Μέχρι το 1970, η Playboy Enterprises ήταν πια επιχειρηματικός κολοσσός: η κυκλοφορία του περιοδικού είχε εκτοξευτεί στα $7 εκατομμύρια αντίτυπα μηνιαίως, αποφέροντας κέρδη $12 εκατομμυρίων.
Το 1985, ο Hefner υπέστη εγκεφαλικό, το οποίο του προκάλεσε μερική παράλυση και προβλήματα στην ομιλία αλλά στη συνέχεια ανέκτησε πλήρως τις δυνάμεις του. Η ανοδική πορεία του, ωστόσο, συνεχίστηκε για χρόνια, μέχρι το 2017, όπου απεβίωσε στη θρυλική έπαυλή του, στο Λος Άντζελες. 
O Hefner ήθελε να ταφεί σε μια κρύπτη, δίπλα στον τάφο της Monroe. Έτσι το 1992 αγόρασε τον χώρο δίπλα από τον τάφο της θρυλικής ηθοποιού, στο Westwood Memorial Park, στο Los Angeles, έναντι $75.000. 

Οι γάμοι και η αμύθητη περιουσία
Ο πρώτος γάμος του Hefner, ήταν με τον σχολικό του έρωτα, Mildred Williams, το 1949, o oποίος κράτησε ως το 1959. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Christie και τον David. Το ζευγάρι, ωστόσο, πήρε διαζύγιο διότι η Mildred απάτησε τον Hugh, όσο εκείνος είχε καταταγεί στον στρατό. Εκείνος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι η γυναίκα του είχε περισσότερες εμπειρίες από αυτόν και όπως είχε δηλώσει αρκετές φορές, είχε πληγωθεί πάρα πολύ!Μετά τον πρώτο του γάμο, ο Hugh Hefner έμεινε «μόνος» του για περίπου 30 χρόνια. Φυσικά δεν κοιμόταν ποτέ μοναχός του, αλλά κάθε βράδυ είχε δεκάδες «κουνελάκια» να του κάνουν παρέα! Το 1989, όμως, ξαναερωτεύτηκε, αυτή τη φορά με την Playmate, Kimberley Conrad, με την οποία απέκτησε τους δύο γιους του. Το ζευγάρι έμεινε μαζί ως το 1999, όπου και χώρισαν, με την καλλονή ξανθιά να παίρνει τα παιδιά του και να μετακομίζουν στο διπλανό σπίτι. Δεκατρία χρόνια μετά, το 2012 οριστικοποιήθηκε το διαζύγιο τους. Φυσικά, ο Hugh Hefner δεν ξέφυγε από τον κανόνα και την τρίτη φορά παντρεύτηκε και πάλι Playmate! Ο τρίτος του γάμος ήταν με την ξανθιά καλλονή, Crystal Harris, με την οποία ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας, την Πρωτοχρονιά του 2012 και παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι τη μέρα που έφυγε από τη ζωή. Η μόλις 26 ετών τότε, Crystal, είχε αποκαλύψει ότι παντρεύτηκε τον 86χρονο μεγιστάνα «για ασφάλεια».
Μπορεί να παντρεύτηκε μόνο τρεις φορές, αλλά ο Hugh Hefner είχε άπειρες κοπέλες στη ζωή του. Ανάμεσα στις γυναίκες που πέρασαν από το κρεβάτι του ήταν οι Kendra Wilkinson, Holly Madison, Anna Sophia, Regina Lauren, Kimberley Stanfield, Dalene Kurtis και η Cathi O’Malley. 
Όσον αφορά την περιουσία του, ύψους $43 εκατομμυρίων, μοιράστηκε ανάμεσα στα τέσσερα παιδιά του, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, καθώς και μιας λίστας φιλανθρωπικών Οργανώσεων που στήριζε ο ιδρυτής του Playboy.

Η «μελανή» σελίδα
Η Holly Madison, η οποία υπήρξε «κουνελάκι» του Playboy από το 2003-2009, αποφάσισε να κυκλοφορήσει το βιβλίο με τίτλο «Down the rabbit hole» με τις χειρότερες στιγμές που βίωσε δίπλα στον θρυλικό εκδότη του «Playboy». Όπως αναφέρει η ίδια στο βιβλίο της, ο Hefner, έδινε στα κορίτσια $1000 κάθε εβδομάδα για να αγοράσουν ρούχα, πλήρωνε όλες τις πλαστικές επεμβάσεις που έκαναν και απαιτούσε από τα «κουνελάκια» να επιστρέφουν στο σπίτι το αργότερο μέχρι τις 21:00. Μάλιστα, η ίδια αναφέρει ότι ο γυναικοκατακτητής σιχαινόταν το κόκκινο κραγιόν και όλα τα κορίτσια έπρεπε να φορούν τις ίδιες λινές πιτζάμες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα γεγονότα που περιγράφει, η Madison, γίνονται ακόμη πιο «πικάντικα», καθώς η ίδια αναφέρει ότι ο Hefner, τις φωτογράφιζε κάθε νύχτα και τις βαθμολογούσε. Κανόνας απαράβατος, ωστόσο, ήταν η συνεύρεση με όλα τα «κουνελάκια». Όταν κυκλοφόρησε το εν λόγω βιβλίο, ο Hefner είχε απαντήσει επί λέξη: «Στη ζωή μου είχα πολλές σχέσεις με καταπληκτικές γυναίκες. Πολλές από αυτές συνέχισαν τη ζωή τους. Δυστυχώς, υπήρξαν μερικές που επέλεξαν να ξαναγράψουν την ιστορία, έτσι ώστε να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος». Παρόλα αυτά, η Madison, «απάντησε» στον Hefner με τη δική της αλήθεια, χωρίς άλλα περιττά λόγια. 

EXTRA INFO
• Ο Hefner ήταν 9ος ξάδερφος του προέδρου των ΗΠΑ, George  W. Bush.
• Σπούδασε καλλιτεχνικές σχολές και πήρε πτυχίο bachelor σε μόλις 2,5 χρόνια από το University of Illinois.
• Ο Hefner άρχισε την αυτοκρατορία του Playboy με μόλις $8.000. Πήρε δάνειο $600 βάζοντας υποθήκη τα έπιπλα του σπιτιού του. Πήρε $1.000 από τη μητέρα του και άλλα $1.000 από τον αδερφό του. Tα υπόλοιπα τα συγκέντρωσε από περίπου 45 επενδυτές για να συμπληρώσει τα $8.000.
• Tο πρώτο τεύχος του Playboy εμφανίστηκε στα περίπτερα τον Δεκέμβριο του 1953, με εξώφυλλο την Marilyn Monroe. 
• Bοήθησε στην Οργάνωση φιλανθρωπικής προσπάθειας για την αποκατάσταση της πινακίδας του Hollywood προσφέροντας $27.000 για την αγορά του «Υ» σε δημοπρασία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η χρονιά των Confidential, του πληθωρισμού και της εξόδου από τα «σκουπίδια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ