Διπλή δικαστική επιτυχία Ριμπολόβλεφ έναντι του οίκου Sotheby’s

Η αγωγή των $380 εκατ. κατά του Ελβετού εμπόρου τέχνης και πώς εμπλέκεται ο διάσημος οίκος δημοπρασιών.

Ο Αμερικανός δικαστής Jesse Furman απέρριψε την αίτηση του οίκου Sotheby’s να μην εκδικαστεί στην Νέα Υόρκη η αγωγή ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων, που είχε καταθέσει τον Οκτώβριο του 2018 ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ εναντίον του. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστή το δικαστήριο της Νέας Υόρκης είναι κατάλληλο για να εξετάσει τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που έχει κάνει ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ εναντίον του γνωστού οίκου και από την έκβασή της υπόθεσης αυτής ίσως ολοκληρωθεί το παζλ σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απάτης έργων τέχνης με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβς Μπουβιέ.

Με την αγωγή ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων που κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη εναντίον του οίκου Sotheby’s ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ έβαλε στο πλαίσιο της σφοδρής δικαστικής αντιπαράθεσής του με τον Ελβετό έμπορο τέχνης Ιβς Μπουβιέ τον διάσημο οίκο δημοπρασιών, υποστηρίζοντας ότι «βοήθησε ουσιαστικά στη μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία». 

Η αγωγή που κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει τα ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) που σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είχαν ανταλλάξει ο Ιβς Μπουβιέ με τον κ. Σάμιουελ Βαλέτε ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος του οίκου Sotheby’s στον τομέα των ιδιωτικών πωλήσεων, κάθε φορά που ήταν να αγοραστεί ένα έργο τέχνης από τον Ρώσο κροίσο, και που σύμφωνα με την πλευρά του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αποδεικνύουν την απάτη που είχε στηθεί εις βάρος του. 

Στις  σελίδες της αγωγής η οποία κατατέθηκε από τις εταιρείες Accent Delight International LTD και Xitrans Finance LTD της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, αναφέρονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα emails που αντάλλασαν ο Ιβς Μπουβιέ και ο Σαμιουέλ Βαλέτε αλλά και για τις υπερτιμολογήσεις που έκανε ο Ελβετός έμπορος τέχνης εις βάρος του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αποκομίζοντας εκατομμύρια δολάρια κάθε φορά. 
Αυτές οι λεπτομέρειες οδήγησαν και τον δικαστή Jesse Furman να απορρίψει την αίτηση του οίκου Sotheby’s να μην εκδικαστεί στην Νέα Υόρκη η αγωγή. Ο Ρώσος κροίσος υποστηρίζει μέσω της αγωγής του ότι ο Ελβετός έμπορος τέχνης του έλεγε ψέματα για το πόσο κόστιζε η απόκτηση των έργων τέχνης και έβαζε στην τσέπη του τη διαφορά. «Ο Sotheby’s ήταν ο πρόθυμος οίκος δημοπρασιών που εν γνώσει του και με πρόθεση κατέστησε εφικτή την απάτη, επειδή γνώριζε πόσα πλήρωνε ο Μπουβιέ στους πωλητές» αναφέρεται στην αγωγή.

Από τα 38 έργα που αγόρασε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ από τον Ιβς Μπουβιέ, ο οίκος Sotheby’s είχε εμπλακεί στην πώληση σχεδόν του ενός τρίτου αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία.

Η αγωγή των δυο εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Ριμπολόβλεφ καταλήγει: «Ο οίκος Sotheby’s παρείχε ουσιαστική βοήθεια στον Ιβ Μπουβιέ προκαλώντας ζημιά στους ενάγοντες. Ο οίκος Sotheby’s βοηθούσε τον Ιβς Μπουβιέ ώστε να αποκτά ορισμένα έργα τέχνης στις τιμές που οι πωλητές ήταν πρόθυμοι να δεχτούν και στη συνέχεια έπειθε τους ενάγοντες να πληρώσουν υπερβολικές τιμές για τα ίδια έργα. Ως αποτέλεσμα της απάτης αυτής οι ενάγοντες είχαν συνεχή οικονομική ζημία και για το λόγο αυτό ζητούν από το δικαστήριο να αποζημιωθούν σε ένα ποσό όχι μικρότερο των 380 εκατομμύριων δολαρίων». 

Από την πλευρά του ο οίκος Sotheby’s έχει χαρακτηρίσει αβάσιμες τις κατηγορίες του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ωστόσο προσπάθησε χωρίς επιτυχία ώστε να μην εκδικαστεί η αγωγή στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα ο οίκος θεωρεί και ήθελε η υπόθεση αυτή να εκδικαστεί μονάχα στην Ελβετία. 
Εκτός από την απόρριψη στην αίτηση του οίκου Sotheby’s ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ είχε ακόμη μια δικαστική επιτυχία όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μετά από ακρόαση στο Εφετείο των ΗΠΑ δόθηκαν στις δυο εταιρείες, συμφερόντων Ριμπολόβλεφ άδεια για χρήση εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν στο ελβετικό δικαστήριο και αποδείκνυαν τις πραγματικές τιμές 12 έργων τέχνης που είχε αποκτήσει ο Ρώσος μεγιστάνας μέσω του Sotheby’s πάντα ύστερα από υπόδειξη του Ελβετού εμπόρου τέχνης Ιβς Μπουβιέ. 

Ο κ. Daniel Kornstein, της νομικής εταιρείας Emery Celli Brinckerhoff & Abady LLP, που υπερασπίζεται τον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στην υπόθεση, σχολιάζοντας ανέφερε: "Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτές τις νέες εξελίξεις. Φυσικά, πρόκειται μόνο για προκαταρκτικές αψιμαχίες σε αυτό που ήδη υπήρξε μια μακρόχρονη νομική μάχη, αλλά - και αυτό είναι σημαντικό - μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στα πλεονεκτήματα και να ανακτήσουμε τις απώλειες. Αυτές οι νέες αποφάσεις χρειάστηκαν χρόνο, αλλά ο χρόνος αυτός επέτρεψε στους διάφορους δικαστές να εξετάσουν προσεκτικά τα θέματα και να προβούν σε νομικές αναλύσεις και να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα. Προσβλέπουμε στα επόμενα στάδια των εν λόγω διαφορών και στην προστασία και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πελατών μας». 

Η υπόθεση αυτή φαίνεται πως είναι από τις πρώτες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ο νέος ιδιοκτήτης του οίκου ο γαλλοισραηλινής καταγωγής κ. Πατρίκ Ντραχί που αγόρασε πριν από λίγο καιρό τον διάσημο οίκο δημοπρασιών έναντι 3,7 δις. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ