Κυπρίς Ποστασί: Προβληματική η αγορά χαλουμιού στις αραβικές χώρες

Χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και η Ιορδανία, έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από ξένες χώρες

Με τίτλο «Κλείνει η αγορά χαλουμιού για τις χώρες του Αραβικού κόλπου» η εφημερίδα Κίπρις ποστασί γράφει ότι λόγω ενός νόμου για την ασφάλεια τροφίμων, χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ και η Ιορδανία, έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από ξένες χώρες.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολίτης επικοινώνησε με την Κίπρις ποστασί και τους έστειλε φωτογραφία στην οποία φαίνονται πακεταρισμένα χαλούμια προέλευσης από Κύπρο (κατεχόμενα) με αραβική αναγραφή.
 
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο «υπουργός γεωργίας και φυσικών πόρων», Ντουρσούν Ογούζ είπε ότι κάποιες αραβικές χώρες μπορεί να πήραν απόφαση περιορισμού των εισαγωγών προϊόντων γάλακτος, όπως η Ιορδανία που το έκανε για να προστατεύσει τον δικό της αντίστοιχο τομέα, αλλά δεν υπήρξαν επιστροφές από τις ποσότητες που πωλήθηκαν σε αυτές τις χώρες.
 
Σε συνεργασία με την ΕΕ, είπε ο κ. Ογούζ, θα διαφοροποιηθεί η σύνθεση του χαλουμιού που θα περιέχει το λιγότερο 30% γάλα από «μικρά ζώα» (αιγοπρόβειο) αλλά δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση για τις αραβικές χώρες.
 
Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις και του προέδρου του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, Τζιαντάν Αβουντούκ ο οποίος ανέφερε ότι η Ιορδανία πήρε απόφαση να περιορίσει την εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων για να προστατεύσει τους δικούς της παραγωγούς και δεν έχει υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την ασφάλεια τροφίμων για τα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα.
 
Όσον αφορά την αναγραφή και στα αραβικά στα πακέτα χαλουμιού, ο κ. Αβουντούκ ανέφερε ότι αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν. Το χαλούμι από το ψευδοκράτος, είπε, εκτός από τουρκικά περιλάμβανε ενδείξεις και στα αγγλικά και αραβικά.
 
Σημείωσε δε ότι λόγω και της ψηλότερης τιμής του χαλουμιού, οι πωλήσεις προς τις αραβικές χώρες έχουν μειωθεί και στρέφονται τώρα προς την αγορά των χωρών της ΕΕ.
 
Οι τομείς της παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, πρόσθεσε ο πρόεδρος του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου, έχουν σμικρυνθεί θεωρώντας ως αιτία αυτού την εναλλαγή των «κυβερνήσεων» στα κατεχόμενα και των λαϊκίστικων αποφάσεων που λαμβάνουν, αλλά και το γεγονός ότι η λαθραία μεταφορά κρεάτων από τον «νότο», έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ