Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν οι φαρμακοποιοί του ΓΝ Λάρνακας

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί είναι «η υποστελέχωση των Νοσοκομείων.

Σε δίωρη στάση εργασίας από τις 10 μέχρι τις 12 το μεσημέρι κατήλθαν σήμερα οι φαρμακοποιοί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας διαμαρτυρόμενοι για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 
Σε δηλώσεις του ο πάτερ Σωτήρης, φαρμακοποιός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και Πρόεδρος της Κλαδικής των Φαρμακοποιών στην ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι η σημερινή στάση εργασίας πραγματοποιείται ύστερα από χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Κάδου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Βασικό μας αίτημα είναι η έναρξη διαλόγου με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ, ώστε να διευθετηθούν πολλά προβλήματα που προκύπτουν με τις αλλαγές στο σύστημα υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που επηρεάζουν άμεσα όλους τους φαρμακοποιούς δημόσιους υπάλληλους αποσπασμένους στον ΟΚΥπΥ».
 
Πρόσθεσε ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί είναι «η υποστελέχωση των Νοσοκομείων, με τις μετακινήσεις και μεταθέσεις προσωπικού παρακάμπτοντας τη νενομισμένη οδό μέσω της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια μεταβολής των όρων εργοδότησης όπως αυτοί αναφέρονται και περιγράφονται στα σχέδια υπηρεσίας και συμβόλαια εργοδότησης των φαρμακοποιών».
 
Η Ευγενία Ευσταθίου, Πρόεδρος του Κλαδικού Συμβουλίου των Φαρμακοποιών της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητας, ζήτησε «συγνώμη από τους ασθενείς που ταλαιπωρήθηκαν σήμερα από τη στάση εργασίας, όπως είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν ότι οι κινητοποιήσεις που κάνουμε είναι και για το δικό τους καλό. Με τις αλλαγές που θα γίνουν από την 1η Σεπτεμβρίου τα φαρμακεία των Νοσοκομείων θα είναι υποστελεχωμένα γιατί θα φύγει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων φαρμακοποιών και τεχνικών φαρμακείων με αποτέλεσμα αυτοί που θα μείνουν να μην είναι αρκετοί για τη σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών».  
 
Πρόσθεσε ότι «καθημερινά ο κατάλογος των φαρμάκων που θα δίνονται από τα Νοσοκομεία αυξάνεται, ωστόσο δεν θεωρούν ότι υπάρχουν ανάγκες σε φαρμακοποιούς για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου σκοπεύουν να αφήσουν μόνο τρεις φαρμακοποιούς».
 
Ένα άλλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φαρμακοποιοί είναι ότι «από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν χώρο εργασίας, ενδεχομένως και επαρχία με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενδεχομένως να έχουν νέα ωράρια εργασίας και θα τους ζητηθεί να αναλάβουν νέες ευθύνες. Θα παραμείνουν σε λειτουργία κάποια Αγροτικά Ιατρικά Κέντρα σε απομακρυσμένες περιοχές και σ’ αυτούς τους φαρμακοποιούς ουσιαστικά επιχειρούν να αλλάξουν μονομερώς τα σχέδια εργασίας τους, αφού θα τους ζητηθεί να εισπράττουν χρήματα από τους ασθενείς, να διαχειρίζονται χρήματα και να συναλλάσσονται με ιδιωτικές φαρμακαποθήκες».
 
Όλα αυτά, συνέχισε η κα. Ευσταθίου «είναι απάνθρωπα και παράνομα». Ωστόσο, «με τόσο λίγο προσωπικό δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος με τα φάρμακα που θα πρέπει να συγκεντρώνονται για τους εσωτερικούς ασθενείς του Νοσοκομείου και εάν θα χορηγηθούν με τον σωστό τρόπο» είπε και σημείωσε πως «δεν γίνεται ένα ΓεΣΥ όπως έλεγαν, με αναβάθμιση του φαρμακοποιού ως επιστήμονα αλλά βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «δεν είμαστε αντίθετοι στις αλλαγές. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αλλαγές, το κάναμε πάντα και το κάνουμε ακόμα αλλά με ένα τρόπο που να είναι ανθρώπινος και υπάρχει ο παράγοντας άνθρωπος είτε αυτός είναι υπάλληλος είτε ασθενής».
 
Η κα Ευσταθίου σημείωσε επίσης ότι «το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός νοσοκομειακού φαρμακείου. Οι εγκαταστάσεις είναι πάρα πολύ παλιές και πολύ περιορισμένος ο χώρος και για αυτό εδώ και πολύ καιρό έγινε μια μελέτη για να δημιουργηθεί νέος χώρος για το φαρμακείο».
 
Το νέο φαρμακείο συνέχισε «έγινε στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου, ωστόσο ενημερωθήκαμε πρόσφατα πως η Διεύθυνση του νοσηλευτηρίου δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τη μετάβαση μας εκεί, γιατί» όπως εξήγησε «θεωρεί ότι στο χώρο αυτό που είναι σχεδιασμένος για την δημιουργία ενός σωστού νοσοκομειακού φαρμακείου, πρέπει να στεγαστούν τα γραφεία της διεύθυνσης».
 
Από την πλευρά του ο Γιώργος Καροτσάκης, Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής Λάρνακας/Αμμοχώστου του ζήτησε «συγγνώμη στους ασθενείς για την ταλαιπωρία που περνούν και θα γίνουν όλες οι προσπάθειες για να μην επαναληφθεί η λήψη οποιονδήποτε άλλων μέτρων. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από τις απαιτήσεις όσο και από τις λύσεις που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε γιατί η διαχείριση του θέματος δεν είναι εύκολη, από τη στιγμή που υπάρχουν κάποιες νομοθεσίες υλοποίησης του ΓεΣΥ και πολιτικές αποφάσεις τις οποίες οφείλουμε ως ΟΚΥπΥ να υλοποιήσουμε».
 
Πρόσθεσε ότι «πάντα υπήρχε η καλή διάθεση για συζήτηση» και σημείωσε πως έχει ξαφνιάσει «το γεγονός ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση αναφορικά με τη στάση εργασίας ή κάποια ειδοποίηση από τις συντεχνίες των Φαρμακοποιών παρά μόνο χθες το μεσημέρι. Εμείς δεν αντιδικούμε στο δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων, αυτό είναι θεμιτό και επιτρεπτό, νοουμένου ότι θα γίνεται με κάποια ειδοποίηση ώστε να μπορέσουμε να διαβουλευθούμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο για να μην ταλαιπωρείται».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καροτσάκης είπε πως «ο σχεδιασμός της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας έγινε πριν δέκα χρόνια. Οι ανάγκες και οι προϋποθέσεις έχουν διαφοροποιηθεί εντελώς μετά από δέκα χρόνια και τα φαρμακεία κλείνουν από την 1η Σεπτεμβρίου και θα εξυπηρετούνται περισσότερο οι εσωτερικοί ασθενείς με μια θυρίδα».
 
Συνεπώς ανέφερε «ο μεγάλος αριθμός γραφείων και οι θυρίδες για το φαρμακείο της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Λάρνακας  δεν εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες όπως αυτές προβλέπονται από τη νομοθεσία και τις πολιτικές αποφάσεις. Το φαρμακείο θα λειτουργήσει σε δύο χώρους τόσο στη νέα πτέρυγα για τους εξωτερικούς ασθενείς, όσο και στον υφιστάμενο χώρο, με τη βελτίωση των γραφείων και τη δημιουργία νέων, που θα εξυπηρετούν τους εσωτερικούς ασθενείς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ