Προς εξέταση επικαιροποίησης φόρου χωρητικότητας για πλοία 

Και τιμολογιακή πολιτική. 

Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαιροποιήσει το σύστημα φόρου χωρητικότητας για τα πλοία, αλλά και της τιμολογιακής πολιτικής για την εγγραφή πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω εδραίωσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε χαιρετισμό του σε γκαλά για τα 25χρονα της Fleet Management Ltd, o Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η ακαθάριστη χωρητικότητα των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο έφτασε τα 24,5 εκατ τόνους, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2010.
 
Είπε, παράλληλα, πως μετά τη θέσπιση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που εντάχθηκαν στο σύστημα του φόρου χωρητικότητας αυξήθηκε στις 215 από τις 168.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμη πως τα έσοδα από τις πλοιοδιχειρίστριες εταιρείες το 2018 ανήλθαν σε €1,03 δις σε σύγκριση με 948 εκατ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση 9% σε ετήσια βάση.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η Κύπρος αποτελεί ένα από τα πιο ποιοτικά, σύγχρονα και αποδοτικά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα και βρίσκεται με το κυπριακό νηολόγιο να βρίσκεται στην 11η θέση παγκοσμίως και στην 3η θέση στην ΕΕ, ενώ η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη με εξέχουσα θέση παγκοσμίως.
 
Τόνισε ωστόσο πως η ναυτιλιακή βιομηχανία λειτουργεί σε ένα υψηλά ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, για να διαβεβαιώσει πως «η ενίσχυση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων του κυπριακού ναυτιλιακού συμπλέγματος παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση».
 
«Υπό εξέταση βρίσκονται επίσης αριθμός άλλων μέτρων και κινήτρων με περαιτέρω στοχευμένες δράσεις που θα βελτιώσουν περαιτέρω τις υπηρεσίες και τα πρότυπα που παρέχουμε, όπως, μεταξύ άλλων, την επικαιροποίηση του ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος και την τιμολογιακή πολιτική για το κυπριακό νηολόγιο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τρόπους για υλοποίηση νέων κινήτρων σε συνεργασία και διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Κύπρος παραμένει πρωτοπόρος ως ένα ναυτιλιακό κέντρο».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ