Το ΕΚ ενέκρινε μέτρα προστασίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Αποσκοπούν στη μείωση της απάτης στο ΦΠΑ.

Μέτρα για την καταπολέμηση διαφυγόντων εσόδων από τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, που θα βοηθούσαν στη μείωση του ποσού των 137 δισεκατομμυρίων ευρώ που χάνονται κάθε χρόνο σε όλη την ΕΕ λόγω απάτης με τον ΦΠΑ, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Εγκρίνοντας, με 590 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 81 αποχές, τα δύο νομοθετικά κείμενα της ευρωβουλευτή της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Λένια Περέϊρα, το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί, από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να συλλέγουν στοιχεία πληρωμών διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Προς τούτο προτείνεται η δημιουργία, ενός νέου κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής αποθήκευσης, ώστε οι αρχές καταπολέμησης της απάτης στα κράτη μέλη της ΕΕ, να μπορούν να επεξεργάζονται καλύτερα τις πληροφορίες πληρωμής.

Παράλληλα, ζητείται η ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Για την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών και την άσκηση διώξεων, οι ευρωβουλευτές πρότειναν διάφορες βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

 1. Δημιουργία κοινού συστήματος συλλογής συγκρίσιμων στατιστικών σχετικά με την ενδοκοινοτική απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και απαίτηση δημοσίευσης εθνικών εκτιμήσεων για τις απώλειες απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

2.Δημιουργία εντολής της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, σε συνεργασία με τις εθνικές δικαστικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική δίωξη των απατεώνων στα εθνικά δικαστήρια.

Τα δύο νομοθετικά κείμενα του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει, τώρα, να εγκριθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στην ΕΕ ανέρχονται σε 550 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 96 δισ. ευρώ είναι διασυνοριακά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ