Ποιο είναι το μέλλον του αυτοκινήτου;

Χριστιάννα ∆ιογένους και ∆ικράν Ουζουνιάν σκιαγραφούν τις εξελίξεις που έρχονται για να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας του αυτοκινήτου.

Του Νέστορα Βασιλείου

Έτοιµοι να αντιµετωπίσουν τις προκλήσεις στον τοµέα δραστηριοποίησής τους δηλώνουν οι επικεφαλής των Dikran Ouzounian και Unicars. ∆ικράν Ουζουνιάν και Χριστιάννα ∆ιογένους απαντούν στο Economy Today για το µέλλον στην αγορά του αυτοκινήτου και τους στόχους των εταιρειών τους και σταχυολογούν τις µεγαλύτερες προκλήσεις του παρόντος και του µέλλοντος, είτε αυτές είναι ενδογενείς είτε εξωγενείς.

Συµφωνούν ότι το µέλλον έρχεται «φορτωµένο» τεχνολογικές εξελίξεις. Ένα µέλλον που θέλει την ηλεκτροκίνηση και την υβριδική τεχνολογία να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Η αυτόνοµη οδήγηση δεν θα µπορούσε να µη βρίσκεται στο κάδρο της συζήτησης, καθώς αποτελεί άλλη µια δραστική αλλαγή στον κόσµο του αυτοκινήτου, η οποία (ειδικά για τα αυτόνοµα αυτοκίνητα 5ου επιπέδου) επιχειρεί να αλλάξει κατά πολύ τις εµπειρίες που βιώνουµε πίσω από το τιµόνι.

Δικράν Ουζουνιάν

Ποιες είναι οι προοπτικές του τοµέα;

Η χρονιά που µας πέρασε (2018) µας βρήκε ως Toyota στην 1η θέση των πωλήσεων µε µερίδιο 12,4% επί του συνόλου των νέων εγγραφών καινούργιων οχηµάτων, ποσοστό το οποίο διατηρούµε και φέτος, στο πρώτο δεκάµηνο του έτους 2019. Είναι άξιο αναφοράς, όµως, ότι η αγορά καταγράφει µια µείωση της τάξης του 4,7%, µε παρόµοια µείωση και στην αγορά µεταχειρισµένων.

Με αυτά υπόψη, θα έλεγε κανείς ότι οι προοπτικές στον κλάδο δεν είναι και οι καλύτερες. Υπάρχουν όµως αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία, τα οποία µας κάνουν να βλέπουµε το µέλλον µε αισιοδοξία, όπως για παράδειγµα η θετική ανταπόκριση του κυπριακού αγοραστικού κοινού για τα υβριδικά µας οχήµατα, τόσο σε επίπεδο Toyota, αλλά και Lexus, η οποία πλέον φτάνει το 50% επί του συνόλου των πωλήσεών µας.

Οι προκλήσεις όµως παραµένουν αρκετές, είτε αυτό αφορά τα σενάρια επίλυσης του πολιτικού προβλήµατος του νησιού, αφού αναπόφευκτα επηρεάζουν την ψυχολογία του αγοραστικού κοινού, είτε πρόσφατες νοµοθεσίες που έχουν ψηφιστεί και αφορούν τα τέλη κυκλοφορίας, οι οποίες όµως δεν έχουν ακόµη µπει σε εφαρµογή.

Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας σας;

Ως οργανισµός είµαστε «καταδικασµένοι» να πρωταγωνιστούµε. Έχουµε ως αρχή τον ιαπωνικό όρο «Kaizen», που σηµαίνει συνεχής βελτίωση, γι’ αυτό πιστεύουµε ότι «υπάρχει πάντα ένας καλύτερος τρόπος» για το τι κάνει κάποιος, είτε ιδιώτης είτε εταιρεία. Με βάση λοιπόν την προσέγγισή µας αυτή, οι προσπάθειές µας για συνεχή βελτίωση είναι άοκνες και στόχο έχουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών µας. Επενδύουµε συνεχώς στο ιδιόκτητο δίκτυό µας, το οποίο θεωρείται το πιο ολοκληρωµένο στην κυπριακή αγορά, αφού οι ιδιόκτητοι εκθεσιακοί µας χώροι και συνεργεία σε όλες τις πόλεις µπορούν να εξυπηρετήσουν το κυπριακό κοινό. Θα επιδιώξουµε να διατηρήσουµε µια καθαρά πελατοκεντρική προσέγγιση, παρά την ιδιαίτερη και συνεχή αναβάθµιση των διαδικασιών µας και το έντονο στοιχείο της ψηφιοποίησης (digitalisation), προσπαθώντας για µια συναισθηµατική σύνδεση µε τους πελάτες µας.

Ποιο είναι το µέλλον στην αγορά του αυτοκινήτου;

Το µόνο σίγουρο είναι ότι τα µελλοντικά αυτοκίνητα θα είναι πολύ πιο προηγµένα τεχνολογικά, αφού µε βάση τη µέχρι τώρα ενηµέρωση που έχουµε, οι εξελίξεις στον τοµέα θα είναι ραγδαίες. Αναµένεται ότι ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές θα ακολουθήσουν τον δρόµο της υβριδικής τεχνολογίας και της ηλεκτροκίνησης, αφού δεν έχουν άλλη επιλογή µε βάση τα νέα, πολύ πιο αυστηρά πρότυπα που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Toyota και η Lexus έχουν ένα πολύ σηµαντικό πλεονέκτηµα, λόγω της τεχνογνωσίας και εµπειρίας που αποκτήσαµε τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς και τα 13 και πλέον εκατοµµύρια πωλήσεις υβριδικών οχηµάτων Toyota και Lexus ανά το παγκόσµιο.

Η περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των συστηµάτων ασφαλείας, καθώς και η πίεση για αυτόνοµα οχήµατα, θα επηρεάσουν. Ως Toyota και Lexus, βρισκόµαστε σε πολύ προχωρηµένο στάδιο εξέλιξης τέτοιων αυτόνοµων οχηµάτων, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουµε και προσπαθούµε για οχήµατα τα οποία οι κάτοχοί τους θα απολαµβάνουν να οδηγούν. Θα πρέπει να διευκρινίσουµε ότι απαιτούνται ακόµη δοκιµές µε µεγάλο αριθµό χιλιοµέτρων, προτού τα αυτόνοµα οχήµατα µπορούν να διατεθούν για ευρεία χρήση. Άλλες αλλαγές περιλαµβάνουν τα διασυνδεδεµένα οχήµατα. Τα οχήµατα αυτά θα επικοινωνούν µε τα συνεργεία των αντιπροσωπειών για πιθανή απαραίτητη επιδιόρθωση, χωρίς το αυτοκίνητο να χρειάζεται να επισκεφθεί το συνεργείο, ή ακόµη και µε υπηρεσίες του κράτους. 

Ποιες είναι οι µεγαλύτερες προκλήσεις στον τοµέα δραστηριοποίησής σας;

Οι απαιτήσεις για την οµαλή λειτουργία ενός οργανισµού σήµερα είναι τεράστιες, λαµβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες ζωής. Με τα σηµερινά δεδοµένα, θα έλεγα ότι παραµένουµε προσηλωµένοι στα δύο brands τα οποία αντιπροσωπεύουµε, καθώς επίσης και στη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών µας, µε στόχο την απόλυτη ικανοποίησή τους. Το µόνο σίγουρο είναι ότι το µέλλον µάς επιφυλάσσει αρκετές προκλήσεις, απαιτώντας σηµαντικές επενδύσεις, αλλαγή νοοτροπίας, καθώς επίσης και τοµείς εξειδίκευσης εντός του οργανισµού µας που πιθανόν να µην υπάρχουν σήµερα. Αυτό σηµαίνει ότι το προφίλ των νέων συναδέλφων που θα πρέπει να προσλάβουµε στο εγγύς µέλλον, θα διαφέρει αρκετά από το τι έχουµε συνηθίσει µέχρι σήµερα. Το νοµικό πλαίσιο επίσης θα καθορίσει σε µεγάλο βαθµό τον τοµέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού οι ευρωπαϊκές οδηγίες γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές στα θέµατα της ασφάλειας που προσφέρουν τα νέα οχήµατα, καθώς και στις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις.

Ταυτόχρονα, γίνεται µια συνειδητή προσπάθεια εκ µέρους της µητρικής εταιρείας για µετεξέλιξη από µια αυτοκινητοβιοµηχανία σε έναν οργανισµό που θα προσφέρει λύσεις µετακίνησης και κινητικότητας. Ο κόσµος µας µάς προσφέρει άπειρες δυνατότητες, ακόµα κι όταν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Για περισσότερα από 85 χρόνια, οι καινοτοµίες της Toyota συνεχίζουν να κάνουν τη ζωή µας ευκολότερη και καλύτερη. Όσα όµως κι αν έχουµε καταφέρει, έχουµε ακόµα πολλά να δηµιουργήσουµε. Με το βλέµµα µας στο µέλλον, αναλαµβάνουµε µία ακόµα µεγαλύτερη αποστολή: να προσφέρουµε σε όλη την ανθρωπότητα ελευθερία στην κίνηση.

Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί λαµβάνοντας υπόψη και την Περιβαλλοντική Πρόκληση 2050, που η ίδια η Toyota έχει θέσει σε παγκόσµιο επίπεδο και η οποία αποτελείται από έξι ξεχωριστές «προκλήσεις» που καλύπτουν κάθε πτυχή της δραστηριότητάς µας, τη διερεύνηση νέων προϊόντων και τεχνολογιών και τον ρόλο µας ως συντονιστή ατόµων και κοινωνιών για τη γνώση και βελτίωση του φυσικού κόσµου γύρω τους.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι:

- Νέο όχηµα µε µηδενικές εκποµπές CO2.

- Κύκλος ζωής οχηµάτων µε µηδενικές εκποµπές CO2.

- Μονάδες παραγωγής (εργοστάσια) µε µηδενικές εκποµπές CO2.

- Ελαχιστοποίηση και βελτιστοποίηση της χρήσης νερού.

- ∆ηµιουργία κοινωνίας και συστηµάτων βασισµένων στην ανακύκλωση.

- ∆ηµιουργία µιας µελλοντικής κοινωνίας σε αρµονία µε τη φύση. 

Χριστιάνα Διογένους

Ποιο είναι το µέλλον στην αγορά του αυτοκινήτου;

Το µέλλον είναι ηλεκτρικό και πρέπει να νιώθουµε τυχεροί που θα έχουµε αυτή τη µοναδική ευκαιρία να βρισκόµαστε µπροστά σε µια πραγµατική µετάλλαξη που συµβαίνει εδώ και καιρό στην αυτοκίνηση: ότι το µέλλον είναι πιο κοντά από όσο φανταζόµαστε και είναι καθαρά θέµα χρόνου να υιοθετήσουµε µια νέα αλλαγή στην καθηµερινότητά µας, που δεν είναι άλλη από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτή είναι η µεγαλύτερη εξέλιξη µετά την κατασκευή του ίδιου του αυτοκινήτου και πιστεύω ότι είµαστε ιδιαίτερα προνοµιούχοι που βιώνουµε αυτή τη νέα πραγµατικότητα. Στη Unicars, έχουµε το προνόµιο να είµαστε από τους πρώτους «µάρτυρες» αυτής της µετάλλαξης, µιας και το Volkswagen Group, στο οποίο ανήκουν όλα τα brands του Οµίλου µας, µας προετοιµάζει γι’ αυτή τη µετάβαση εδώ και καιρό. Και να που φτάνει η ώρα, µε ελάχιστα πιο αργούς ρυθµούς στην Κύπρο, αλλά φτάνει. Και εµείς στη Unicars δηλώνουµε πανέτοιµοι να υποδεχτούµε τη νέα ηλεκτρική πραγµατικότητα, όχι µόνο σε επίπεδο πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και σε θέµα εκπαίδευσης και τεχνικής κατάρτισης προσωπικού, υποδοµών, ελέγχου και ποιότητας, συστηµάτων φόρτισης και ανεφοδιασµού, καθώς και τεχνολογικού εξοπλισµού για τις υπηρεσίες after sales. Φυσικά, η εξέλιξη δεν σταµατάει εδώ. Ακολουθεί η αυτόνοµη οδήγηση, µια νέα ιδεολογική τεχνολογία που επίσης έχει αρχίσει να µεταλλάσσει καθοριστικά τον τρόπο που αντιλαµβανόµαστε τη µέχρι τώρα οδηγική απόλαυση και συµπεριφορά, αποτελώντας ένα δεύτερο σηµείο καθοριστικής εξέλιξης µετά την ηλεκτροκίνηση. 

Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας σας;

Οι στόχοι της Unicars είναι ξεκάθαροι, έχουν όραµα και στρατηγική και αποσκοπούν στο να προσφέρουµε πλήρεις και ολοκληρωµένες λύσεις στους πελάτες µας, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα την προσοχή και τις προσπάθειές µας στις υπηρεσίες after sales. Ειδικότερα τώρα µε την έλευση της ηλεκτροκίνησης, θέτουµε σε προτεραιότητα την πλήρη αναβάθµιση των υπηρεσιών µας, αλλά και της τεχνογνωσίας των ανθρώπων µας, τηρώντας πάντοτε τις αυστηρές προδιαγραφές του Volkswagen Group. Θέλουµε κάθε πελάτης µας που έχει επιλέξει να οδηγεί τη δική του ιστορία µε κάποιο από τα µοντέλα του Οµίλου µας, να νιώθει περήφανος και δικαιωµένος για την επιλογή του σε ό,τι έχει σχέση µε το αυτοκίνητό του. Είναι ένα στοίχηµα που θέτουµε καθηµερινά και πιστεύουµε ότι ο κόσµος το αναγνωρίζει, και αυτό διακρίνεται τόσο στην αύξηση των πωλήσεων όσο και στην εµπιστοσύνη που µας δείχνει για τη συντήρηση και φροντίδα του αυτοκινήτου του. 

Ποιες είναι οι µεγαλύτερες προκλήσεις στον τοµέα δραστηριοποίησής σας;

Οι προκλήσεις στον τοµέα µας είναι πολλαπλές και πολυδιάστατες, ιδιαίτερα µε το επικείµενο «ηλεκτρικό» µέλλον που έχω ήδη προαναφέρει. Η µεγαλύτερη ωστόσο πρόκληση αυτή τη στιγµή είναι η παράλληλη αγορά και επισκευή αυτοκινήτων, που επιφέρει κόστος, όχι µόνο για τον κλάδο µας, αλλά κυρίως για τον αγοραστή/καταναλωτή, ο οποίος δεν είναι εξασφαλισµένος από την αγορά του και την υπηρεσία που λαµβάνει. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο µπορεί να έχει «πειραγµένα» χιλιόµετρα, να φέρει µη γνήσια ανταλλακτικά, να µην πληροί τις ενδεδειγµένες προδιαγραφές και να µην έχει περάσει τους απαραίτητους ελέγχους από τις αρµόδιες αρχές. Υπάρχουν θέµατα ασφάλειας κυρίως, αλλά και υγείας, λόγω αυξηµένης µόλυνσης του περιβάλλοντος. Αντίθετα, ο καταναλωτής διασφαλίζει την αγορά του από την τήρηση των υψηλών στάνταρντ και των τεχνικών προδιαγραφών των κατασκευαστών που διατίθενται από τις επίσηµες αντιπροσωπείες, οι οποίες του παρέχουν εγγύηση, όχι µόνο κατά την αγορά, αλλά και κατά την επισκευή, και είναι οι µόνες αρµόδιες και εξειδικευµένες να παρέχουν υπηρεσίες after sales υψηλού επιπέδου, διαθέτοντας πλήρως εξοπλισµένες εγκαταστάσεις, καθώς και έµπειρο τεχνικό προσωπικό, το οποίο έχει εξειδικευθεί και καταρτιστεί και συνεχώς εκπαιδεύεται σύµφωνα µε τα πρότυπα των κατασκευαστών.

Ποια αναµένεται να είναι η εικόνα της κυπριακής αγοράς για το 2020;

Σίγουρα τα φώτα είναι όλα στραµµένα στην ηλεκτροκίνηση, µε το 2020 να αποτελεί κοµβικό σταθµό για την αγορά του αυτοκινήτου. Όσον αφορά ωστόσο την κυπριακή αγορά αυτοκινήτου, οι τάσεις που παρατηρήθηκαν το 2019 θα συνεχίσουν να υφίστανται και το 2020, µε έµφαση στα αυτοκίνητα τύπου SUV, ενώ η αγορά θα αρχίσει να ασχολείται ακόµη περισσότερο µε το είδος του κινητήρα σε σχέση µε την κατανάλωση και τους ρύπους. Η τάση των κατασκευαστών είναι η παρουσίαση κινητήρων χαµηλού κυβισµού µε υψηλή ιπποδύναµη, οι οποίοι προσφέρουν χαµηλότερη κατανάλωση και καλύτερες εκποµπές ρύπων. Παράλληλα, αναµένουµε µε µεγάλη καρτερικότητα τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση για την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο, σε σχέση µε τα κίνητρα που θα δώσει, καθώς και τις υποδοµές και τους σταθµούς φόρτισης που θα πρέπει να υλοποιήσει. Το ευτυχές είναι ότι η Κύπρος έχει µικρές αποστάσεις, ανεπτυγµένο οδικό δίκτυο και η αυτοδυναµία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα ανταποκρίνεται µε ελάχιστη φόρτιση, και αυτό είναι πολύ σηµαντικό για τον αγοραστή και την επιθυµία του να βιώσει αυτή τη νέα πραγµατικότητα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ