Σε κομβικό σημείο βρίσκεται το χαλλούμι

Το τελευταίο άτυπο προσχέδιο κανονισμού που διαβίβασε η Κομισιόν στην Κυπριακή Δημοκρατία απορρίφθηκε.

Του Χρίστου Χαραλάμπους

Σε κομβικό σημείο, με το οριστικό ξεκαθάρισμα να είναι προ των πυλών, βρίσκεται η πολυετής προσπάθεια (ανώφελη ή άξια, θα το δείξει το αποτέλεσμα), για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Όπως πληροφορείται η «Σ», οι επόμενες λίγες εβδομάδες θα είναι καυτές για το εθνικό προϊόν και ήδη το παρασκήνιο, με την εμπλοκή των αρμοδίων των Βρυξελλών, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η Λευκωσία μετά από δύο διαδοχικές, σε μερικούς μήνες, μεγάλες συσκέψεις στο Προεδρικό υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, ετοιμάζεται να διανύσει το τελευταίο μίλι. Και οδεύει προς το τέρμα, με οριστικές απόψεις που επιχειρούν να επαναφέρουν το ζήτημα στην αρχική του διάσταση.

Δηλαδή της καθαρής κατοχύρωσης χωρίς εκπτώσεις και τάχα «κλειστά μάτια», είτε αυτά αφορούν την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών, μα πάνω από όλα όπως μας λέχθηκε, που θα υποβαθμίζουν το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια και μόνο είναι, όπως πληροφορούμαστε, η απαίτηση. Επαναφορά στη συμφωνία για αυστηρούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους από πιστοποιημένο οργανισμό της Ε.Ε και στα κατεχόμενα. Η λεγόμενη συμφωνία Γιούνκερ, που αλλοιώθηκε σαν λάστιχο από το κατοχικό καθεστώς. Οτιδήποτε άλλο ΔΕΝ συζητείται. Εξ ου, και όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Σ», το τελευταίο άτυπο προσχέδιο κανονισμού που διαβίβασε η Κομισιόν στην Κυπριακή Δημοκρατία απορρίφθηκε και θεωρείται ως «null and void». Και αυτό γιατί είχε κενά και επικίνδυνες, για την ίδια την κυριαρχία της Δημοκρατίας, διατάξεις.

Διαβάστε περισσότερα στην "Σημερινή". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ