Καύσιμα: Οι χαμηλότερες τιμές από το 2000 (πίνακας)

Η σοβαρή μείωση στη ζήτηση έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στους πρατηριούχους.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Τις χαμηλότερες τιμές από το 2000 στα καύσιμα απολαμβάνουν την τελευταία περίοδο οι καταναλωτές της Κύπρου. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ο μήνας Μάρτιος δεν ήταν εντελώς “νεκρός”, ενώ πολύ χειρότερος μετά και τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία αναμένεται να αποδειχθεί ο Απρίλιος, ο οποίος δεν αποκλείεται να φέρει μείωση στις πωλήσεις βενζίνης έως και 70% και γύρω στο 60% στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, για τον μήνα Μάρτιο μειώσεις παρατηρήθηκαν στις πωλήσεις της βενζίνης κατά 30,7% και του πετρελαίου κίνησης κατά 18,0%, αλλά και στις προμήθειες πετρελαίου σε αεροπλάνα κατά 45,9%. Όσον αφορά ειδικότερα τις πωλήσεις από πρατήρια πετρελαιοειδών, αυτές παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό 22,6% στους 43.143 τόνους.

Σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου και λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη απόφαση για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, οι τιμές έχουν ως εξής:

Είδος: Αμόλυβδη 95

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,005

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 0,955

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,099

Αμόλυβδη 98

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,077

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,015

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,298

Πετρέλαιο Κίνησης

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,063

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,022

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 1,189

Πετρέλαιο θέρμανσης

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια): 0,688

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 0,644

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 0,899

Κηροζίνη

Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια): 0,808

Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 0,763

Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια): 0,899

“Οι μειώσεις ήταν αναμενόμενες, παρά τις πολύ χαμηλές τιμές. Αν ο κόσμος δεν χρειάζεται καύσιμα και τσάμπα να τα δώσεις δεν θα τα χρησιμοποιήσει”, ανέφερε ο κος Στεφάνου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, παρόλο που ήταν ανοιχτές με σχετικό διάταγμα, δεν είχαν εισοδήματα. Περιλαμβάνονται όμως στην κατηγορία των επιχειρήσεων που δικαιούντο να μπουν στα σχέδια του κράτους για μερική αναστολή επιχειρήσεων. 

“Πέρα από το μισθολογικό κόστος, ένα πρατήριο έχει κι άλλα έξοδα, όπως το ενοίκιο, το ρεύμα και άλλα έξοδα που είναι αρκετά και δεν μπορεί κανείς να τα μηδενίσει. Είμαι σίγουρος ότι πλέον, μετά από δύο μήνες απραξίας, θα δούμε πρατήρια που θα δυσκολευτούν να ξαναξεκινήσουν. Σε αυτό, επιβραβεύουμε την αναστολή δόσεων που δόθηκε για τα δάνεια, καθώς αυτό βοηθάει τους πρατηριούχους”, τόνισε. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ