Δύσκολη η επόμενη μέρα για το λιανεμπόριο

Είναι ξεκάθαρο ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την επαναφορά του τομέα στην προ κορωνοϊού εποχή, εφόσον η ψυχολογία των καταναλωτών βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο.

Με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επαναδραστηριοποιηθούν σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η αγορά, λίγες βδομάδες μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, παρουσιάζεται μουδιασμένη, ως απότοκο της ψυχολογίας που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους πολίτες/καταναλωτές και του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία για τον Μάρτιο του 2020, μήνα κατά τον οποίο εφαρμόστηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, δείχνουν την επιβράδυνση του τομέα του λιανικού εμπορίου (με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και τα στοιχεία που αφορούν την περίοδο μετά την άρση των περιορισμών, αν και οι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για επαναφορά του 30% με 40% των εργασιών σε σύγκριση με την προ του ιού εποχή).

Είναι ξεκάθαρο ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την επαναφορά του τομέα στην προ κορωνοϊού εποχή, εφόσον η ψυχολογία των καταναλωτών βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο, ενώ άτομα που εντάχθηκαν σε προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας για μερική ή ολική αναστολή εργασιών έχουν λάβει ποσοστό του μηνιαίου μισθού τους, κάτι που επηρέασε το διαθέσιμο εισόδημά τους. Σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζει και ο παράγοντας «εισαγόμενη κατανάλωση».

Περισσότερα στο Economy Today, που κυκλοφορεί με τη «Σημερινή» της Κυριακής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ