Ξεκίνησε και πάλι η κόντρα για τα Airbnb στην Κύπρο

Μετά την ανακοίνωση της νέας νομοθεσίας για την δημιουργία μητρώου, επανήλθαν οι φωνές που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μετά το άνοιγμα της οικονομίας και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση για την δραστηριοποίηση των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων τύπου Airbnb στην Κύπρο. 

Πριν λίγες ημέρες, το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι ο σχετικός νόμος τροποποιείται, ενώ δημιουργείται μητρώο στο οποίο θα εγγράφονται οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο, ενώ όσοι δεν ενταχθούν, δεν θα μπορούν να διαφημίζει ή και να ενοικιάζει  το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα. 

Η "κόντρα" ανάμεσα στους ξενοδόχους και τους ανθρώπους της παραδοσιακής φιλοξενίας, έχει ξεκινήσει αρκετά πριν, όταν ο ΠΑΣΥΞΕ ζητούσε επίμονα την θέσπιση νομοθεσίας για ρύθμιση της αγοράς, κάνοντας λόγο για "αθέμιτο ανταγωνισμό", καθώς τα ξενοδοχεία υπόκεινται σε τεράστια έξοδα, την ώρα που οι ενοικιαστές αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων απλώς μετατρέπουν τα υποστατικά σε χώρους φιλοξενίας. 

Διαβάστε επίσης: Airbnb μετά τον κορωνοϊό - Τι να προσέξετε πριν κάνετε κράτηση

Σε παρέμβασή του στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου υποστηρίζει ότι τα συγκεκριμένα καταλύματα έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην αγορά. 

“Δεν πρόκειται για οργανωμένα διαμερίσματα κι ακίνητα, ενώ στο Συμβούλιό μας έχουν έρθει αρκετές καταγγελίες, τόσο από ξένους όσο και από Κύπριους. Επειδή δεν υπάρχει έλεγχος σε σχέση με την λειτουργικότητα και την ασφάλεια σε αρκετές περιπτώσεις αρκετοί τουρίστες έκαναν κρατήσεις, ήρθαν στην Κύπρο και τελικά δεν υπήρχε καν κατάλυμα”, ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή κατάσταση αφήνει αρκετά προβλήματα στον τόπο, όπως το “κακό όνομα” ως προς την ημερήσια ενοικίαση. 

Στην παρατήρηση ότι με τις νέες τροποποιήσεις του νόμου, επιχειρείται η ρύθμιση της αγοράς, απάντησε ότι το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τα φορολογικά ζητήματα, αλλά για θέματα οργάνωσης. 

“Επίσης υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των ενοικίων στις πόλεις. Όλοι έγιναν ξενοδόχοι, δεν υπήρχε προσφορά στην αγορά κι έτσι οι τιμές αυξήθηκαν. Άμεσα πρέπει να γίνει μια διευθέτηησ, να υπάρξει έλεγχος, να αδειοδοτούνται και να μην λειτουργούν ανεξέλεγκτα”, τόνισε. 

Η απάντηση του Συνδέσμου

Άμεση ήταν η απάντηση του Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων, με τον Ταμία του Κωνσταντίνο Καρακόντη να αποστέλλει επιστολή στο Economy Today υποστηρίζοντας ότι ο Σύνδεσμος χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή τις νέες ρυθμίσεις της νομοθεσίας, καθώς θα βοηθήσει στην εξάλειψη του αθέμιτου ανταγωνισμού. 

“Πλέον όλοι θα πληρώνουν τους φόρους που υποχρεούνται. Επίσης με την έκδοση αριθμού μητρώου δεν θα μπορούν να υπάρχουν αυθαίρετα καταλύματα μιας και δεν θα γίνονται δεκτά χωρίς τον αριθμό μητρώου από τις διάφορες ιστοσελίδες ενοικιάσεων (airbnb, booking.com κλπ)”, αναφέρει. 

Σύμφωνα με την επιστολή, το 2019 έμειναν σε αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα πέραν των 400.000 επισκεπτών. 

“Είναι λογικό επακόλουθο ότι θα υπάρχουν και κάποια παράπονα για τη διαμονή τους από κάποιους και ναι, λόγω της μη ύπαρξης νομοθεσίας, κάποιοι επιτήδειοι έβαζαν ψεύτικα καταλύματα προς ενοικίαση. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να αποτρέψει η ύπαρξη μητρώου καταλύματος. Ας μας απαντήσει όμως και ο κος Κυναιγείρου πόσοι επισκέπτες είχαν παράπονα από την διαμονή τους σε ξενοδοχεία, μιας και είναι και ο ίδιος ξενοδόχος και πρώην χειριστής αυτοεξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων”, αναφέρει. .

Όσον αφορά στην αύξηση των ενοικίων, ο κος Καρακόντης φαίνεται να μην αποδέχεται την ερμηνεία που θέλει την συγκεκριμένη μέθοδο ενοικίασης να φέρει ευθύνη. 

“Πως ακριβώς ευθυνόμαστε; Επειδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέγουν, με βάση το συνταγματικό τους δικαίωμα να νοικιάσουν βραχυπρόθεσμα το ακίνητο τους αντί μακροπρόθεσμα; Όταν οι ίδιοι οι κτηματομεσίτες διαφημίζουν σε επενδυτές ότι μπορούν να έχουν καλύτερο εισόδημα μέσω βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων αντί μακροχρόνιων; Ή όταν οι ίδιοι οι κτηματομεσίτες διαφημίζουν στις διάφορες ιστοσελίδες εξωφρενικά ενοίκια, με στόχο τις offshore εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο; Προκαλούμε τον κο Κυναιγείρου να εισηγηθεί την εφαρμογή πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Θα μας βρει στο πλάι του να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια”, είπε. 

Σχετικά με την αναφορά ότι “όλοι ξαφνικά γίναμε ξενοδόχοι” ο κος Καρακόντης απαντά ότι πολλές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων είναι και χειριστές ξενοδοχείων. 

“Πέρα όμως αυτού, δεν χρειάζεται κάποιος να έχει τον τίτλο του ξενοδόχου για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα ή και μια επιτυχή τουριστική επιχείρηση. Πολλοί από τους επαγγελματίες του χώρου έχουν πρωτόκολλα και διαδικασίες που θα ζήλευαν και πολλά ξενοδοχεία. Δόθηκε η δυνατότητα σε πολλούς να σώσουν τις περιουσίες τους από εκποίησης και γενικά να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα. Ως Κύπριοι είμαστε εκ φύσεως φιλόξενος λαός. Μας αρέσει να προσφέρεται απλόχερα την αυθεντική Κυπριακή φιλοξενία. Αυτές οι πλατφόρμες έδωσαν την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά χιλιάδες τουρίστες τι πάει να πει Κύπρος”, καταλήγει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ