Λουκέτο οι επιχειρήσεις - "Μέτρα εντυπωσιασμού τα μέτρα της κυβέρνησης"

«Εκεί και όπου μας χωράει η τρύπα του βελονιού μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα και εκεί όπου δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές βρίσκουμε αντισυνταγματικές πρόνοιες» αναφέρει η ΠΟΒΕΚ.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Μέτρα εντυπωσιασμού και όχι ουσιαστική στήριξη, χαρακτηρίζουν οι καταστηματάρχες τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τα ενοίκια και τα υπόλοιπα έξοδα των επιχειρήσεων, με το ενδεχόμενο των λουκέτων στις επιχειρήσεις να είναι πιο ορατό από ποτέ.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Στέφανος Κουρσάρης, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών, χαρακτήρισε τα μέτρα ως «μέτρα εντυπωσιασμού» από την κυβέρνηση αφού δεν αποτελούν σωσίβιο για τις επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο.

Ο κ. Κουρσάρης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που βιώνουν οι επιχειρήσεις από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναμένονται λουκέτα για μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση των εσόδων τους που ξεπερνούν το 80% δεν θα βοηθηθούν επειδή δεν θα πληρώσουν το 30% του ενοικίου τους για δύο μήνες, ενώ παραμένουν κλειστές για μεγαλύτερο διάστημα.

Η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε ουσιαστικά μέτρα για το θέμα ενοικίων όπως έχουν πράξει άλλες χώρες, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Ο κ. Κουρσάρης ανέφερε ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης των τελευταίων μηνών ότι δεν μπορεί να επεμβαίνει σε ιδιωτικές συμφωνίες, αναφερόμενη στα συμβόλαια των επιχειρήσεων με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δείχνει τις αντιφάσεις της κυβέρνησης που με το τελευταίο διάταγμα κούρεψε το 30% των ενοικίων για δύο μήνες.

«Εκεί και όπου μας χωράει η τρύπα του βελονιού μπορούμε να εφαρμόσουμε μέτρα και εκεί όπου δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές βρίσκουμε αντισυνταγματικές πρόνοιες», δήλωσε για την στάση της κυβέρνησης ο κ. Κουρσάρης.

Αποτύχαν και τα σχέδια που αφορούν την δανειοδότηση

Όσον αφορά την αναστολή δόσεων, ο κ. Κουρσάρης τόνισε ότι μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού οι επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στο σχέδιο αναστολής δόσεων το πρώτο εννιάμηνο και τώρα δεν έχουν το δικαίωμα να επωφεληθούν του συγκεκριμένου μέτρου.

Χαρακτήρισε ως ευσεβοποθισμούς «το γεγονός ότι έχουμε ελπίδες ώστε η κυβέρνηση να φέρει πίσω το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για τα επιχειρηματικά δάνεια με κρατικές εγγυήσεις».

Απαραίτητα μέτρα για αποφυγή λουκέτων

Ο κ. Κουρσάρης τόνισε ότι για να αποφευχθούν τα λουκέτα και να μην αφεθούν οι επιχειρήσεις στο έλεος της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού οι επιχειρήσεις πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα.

Αρχικά ανέφερε ότι θα πρέπει να ανασταλούν οι εξώσεις για το επόμενο διάστημα αφού αποτελούν δαμόκλειο σπάθη για τους ενοικιαστές επαγγελματικής στέγης, ενώ υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης η επιδότηση των ενοικίων κατά την περίοδο του Lockdown και ο επιμερισμός του κόστους του ενοικίου και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Ο κ. Κουρσάρης τόνισε ότι και η συνέχιση της αναστολής δόσεων για το επόμενο διάστημα αλλά και η αναστολή των εκποιήσεων θα ήταν ουσιαστικά βήματα για την διάσωση των επιχειρήσεων.

Με πόνο ψυχής, διαπιστώνει ο κ. Κουρσάρης το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ραχοκοκκαλιά της κυπριακής οικονομίας, με το ενδεχόμενο των λουκέτων να είναι αναπόφευκτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ