Φόβοι για "χάος στο παγκόσμιο εμπόριο"

Χάος απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας στην Κίνα

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμη παρούσα παρά την απατηλή αίσθηση ότι σιγά-σιγά την αφήνουμε πίσω μας. Και όχι μόνο είναι παρούσα αλλά και σε έξαρση όπως συμβαίνει στην Κίνα από όπου άρχισε στις αρχές του 2020 να επεκτείνεται σε όλο τον πλανήτη.

Όπως έχει επισημανθεί σε σχετικά ρεπορτάζ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κινεζικά λιμάνια λόγω της Covid 19 είναι μεγάλα και προκαλούν ντόμινο εξελίξεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η διαθεσιμότητα σε εμπορευματοκιβώτια στα λιμάνια της νοτίου Κίνας επιδεινώνεται. Όμως η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα.

 

Οι Liners εταιρείες παραλείπουν προσεγγίσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα τα λιμάνια των Yantian, Shekou και Nansha έχουν πληγεί περισσότερο από τις ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων.

«Πολύ λιγότερα κενά «κουτιά» φτάνουν πίσω στη νότια Κίνα καθώς οι εταιρείες παρακάμπτουν τις κλήσεις - προσεγγίσεις και πολλοί ναυλωτές θα αντιμετωπίσουν μεγάλες καθυστερήσεις ή υψηλότερες τιμές εάν δεν μπορούν να αποφύγουν τις προσεγγίσεις στα συγκεκριμένα λιμάνια» επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

Η Maersk ενημέρωσε ότι έκανε ακύρωσε 64 προγραμματισμένες κλήσεις στο Yantian και το Shekou, λόγω «καθυστερήσεων άνω των 16 ημερών».

Το λιμάνι Yantian έχει σημειώσει πτώση 19% στις εισαγωγές κενών εμπορευματοκιβωτίων τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, η Nansha σημείωσε πτώση 16% και η Shekou πιο δραματική 30%.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η διαθεσιμότητα κοντέινερ σε αυτά τα λιμάνια δεν θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς περισσότερες γραμμές εμπορευματοκιβωτίων ακυρώνουν κλήσεις» τονίζουν οι αναλυτές.
Η τιμή του άδειου εμπορευματοκιβωτίου έχει ανέβει στα ύψη τους τελευταίους μήνες.

Τα δεδομένα από την υπηρεσία παρακολούθησης πλοίων της Lloyd’s List Intelligence έδειχναν στα μέσα της εβδομάδας ότι 33 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βρίσκονταν στο αγκυροβόλιο του Yantian, με το μεγαλύτερο είναι το μεταφορικής ικανότητας 19.197 TEUs “MSC Eloane”. Άλλα 32 είναι αγκυροβολημένα στο Wanshan Archipelago, νότια του Χονγκ Κονγκ, περιοχή όπου συνήθως προορίζεται για πλοία που περιμένουν μα καταπλεύσουν σε τερματικούς σταθμούς στο Χονγκ Κονγκ, το Shekou και το Nansha του Guangzhou. Ανώτερα στελέχη εκτιμούν ότι το χάος μπορεί να διαρκέσει για μήνες.

Ο τερματικός σταθμός του Yantian διαχειρίστηκε 13,3 εκατομμύρια TEU το 2020 που ισούται με 36.400 TEU την ημέρα. Αν η κρίση συνεχιστεί για 14 ημέρες, το λιμάνι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί περίπου 357.000 teus.”
Στο μεταξύ το παγκόσμιο εισαγωγικό και εξαγωγικό υποφέρει από την αύξηση του κόστους μεταφοράς. Η μεγάλη καταναλωτική ζήτηση, το πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η έλλειψη πλοίων και ακόμα περισσότερο η έλλειψη κενών κουτιών έχουν δημιουργήσει εφιαλτικές καταστάσεις.

Το κόστος ενοικίασης ενός εμπορευματοκιβωτίου για να φέρει προϊόντα από την Ασία στην Ευρώπη έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ αφού ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια.

Οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς έχουν φθάσει στα όρια τους και η αύξηση του κόστους θα μετακυλιστεί στην κατανάλωση.

Ο δείκτης Drewry World Container Index έδειξε ότι το κόστος για ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδιών από τη Σαγκάη στο Ρότερνταμ αυξήθηκε στα 10.174 δολάρια, ποσοστό 485% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Ο ναύλος ενός κουτιού 20 κυβικών ποδών από Shanghai για Med/Europe είναι σήμερα 4.700/4.800, όταν τον Μάϊο του 2020 ήταν περίπου στα επίπεδα 800/700 δολάρια.

Ο γενικός δείκτης που αφορά οκτώ κύριες θάλασσες εμπορικές γραμμές δρομολογίων αυξήθηκε 2% στα 6.257 δολάρια σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα και κατά 293% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2020. Είναι υψηλότερα ο δείκτης από το έτος ρεκόρ που ήταν το 2011.

Οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων αυξάνονται επειδή η ζήτηση ξεπερνά τη διαθεσιμότητα των «κουτιών» 20 και 40 ποδιών που κατέχουν το μερίδιο του λέοντος στο παγκόσμιο εμπόριο. Επίσης στην αύξηση του κόστους συνέβαλαν και οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ λόγω του ναυτικού ατυχήματος του Ever Given και από την κυκλοφορική συμφόρηση που προκαλούσε στα λιμάνια όπου συνωστίζονται πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων τα οποία καθυστέρησαν λόγω του Σουέζ. Τώρα προστίθεται και η έξαρση της πανδημίας Covid 19 σε λιμάνια της Κίνας.

Θέση έχει πάρει και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης: “Οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και αυξημένο κόστος κατά τρεις φορές, λόγω της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων και της δραστικής μείωσης της ικανότητας αποστολής από την αρχή της πανδημίας. Κι αυτό, όπως υπογράμμισε, συνεχίζεται παρά την άνοδο του παγκόσμιου εμπορίου” και συνέχισε:

«Οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς διαπιστώνουν ότι συχνά οι προγραμματισμένες αποστολές αγνοούνται, ενώ απαιτούνται πολύ μεγάλοι χρόνοι αναμονής για να εξασφαλίσουν τη φόρτωση των εμπορευμάτων τους σε ένα πλοίο. Οι εμπορικές ενώσεις έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προσεκτικά αυτές τις εξελίξεις και να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισορροπίες. Το παρόν σύστημα επιβάλλει παράλογο κόστος στους εμπόρους και τους καταναλωτές και διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, με όλους να πληρώνουν και να περιμένουν περισσότερο, κυρίως για τα προϊόντα που διακινούνται μέσω θαλάσσης.»

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες Liners που έχουν στόλο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν απίστευτα κέρδη.

Όμως υπάρχει ένα πολύ ανησυχητικό Orderbook-βιβλίο παραγγελιών για νεότευκτα Container vessels. Μέχρι τις 21 Μαΐου 2021 υπήρχαν παραγγελίες 470 πλοίων συνολικής χωρητικότητας 4,3 εκατ. TEU. Στο τέλος του 2020, δηλαδή μέχρι 31/12/2020 είχαμε 270 πλοία 2,2 εκατ. TEU υπό παραγγελία. Στο διάστημα Ιανουάριος 2021 – Μάιος 2021 έχουν μπει νέες παραγγελίες 200 πλοίων συνολικής χωρητικότητας 2,1 εκατ. TEU

O στόλος των Container έχει συνολικά 5.490 πλοία χωρητικότητας 24 εκατ. TEU. 63 από τα 470 υπό παραγγελία πλοία έχουν ως καύσιμο το LNG, 330 είναι κατηγοριοποιημένα ως Eco (ηλεκτρονική μηχανή Tier II, Tier III etc), και 150 θα εγκαταστήσουν Scrubber.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ