Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου η πρόκληση και το στοίχημα είναι να καταφέρουν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και επισπεύδοντας τα σχέδιά τους για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Του Γιώργου Θεοδότου*

Για τις επιχειρήσεις του κλάδου η πρόκληση και το στοίχημα είναι να καταφέρουν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και επισπεύδοντας τα σχέδιά τους για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Από την εκδήλωση της πανδημίας και έπειτα γίναμε μάρτυρες δυσμενέστατων εξελίξεων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Όπως συνέβη και στο εξωτερικό, ο κορωνοϊός επέφερε καίριο πλήγμα σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας και το λιανικό εμπόριο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τα περιοριστικά μέτρα, το κλείσιμο καταστημάτων στις περιόδους καραντίνας και η απώλεια εισοδημάτων μεγάλης μερίδας των καταναλωτών, εξαιτίας της πανδημίας, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό και το λιανικό εμπόριο. Πολλές επιχειρήσεις του τομέα –πλην της κατηγορίας των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης– είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν κατακόρυφα. Μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2021 καταγραφόταν μείωση στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου, εικόνα η οποία άρχισε να ανατρέπεται από την άνοιξη και μετά, συνεπεία των εμβολιασμών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε κατά 12,4% και ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου κατά 7,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου σημείωσε αύξηση της τάξης του 9%, ενώ ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου κατέγραψε αύξηση κοντά στο 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ωστόσο, παρά την ομολογουμένως θετική εικόνα, το λιανικό εμπόριο κατά τους τελευταίους μήνες της χρονιάς σημαδεύτηκε από έντονες πληθωριστικές πιέσεις, τάση η οποία εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, η φετινή χρονιά επιβεβαίωσε όσους διέβλεπαν από πριν την ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας και μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

Αν και η πρώτη και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος της πανδημίας έχει παρέλθει, μεγάλη μερίδα καταναλωτών εξακολουθεί να κάνει τα ψώνια της μέσω διαδικτύου. Όπως έχει διαφανεί, η στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί μια τάση η οποία ήρθε για να μείνει. Βεβαίως, αυτή η τάση δεν αναμένεται να αντικαταστήσει τις αγορές στα φυσικά καταστήματα.

Έρευνες και στατιστικά στοιχεία που έχουμε ενώπιόν μας επιβεβαιώνουν ότι οι διαδικτυακές αγορές και η κατ’ οίκον παράδοση κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Η νέα τάξη πραγμάτων, λοιπόν, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις του τομέα να κατανοήσουν τις νέες καταναλωτικές συνήθειες που δημιούργησε η πανδημία, να αντιληφθούν τα νέα οικονομικά δεδομένα των καταναλωτών και κυρίως να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους. Πρόκληση και στοίχημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας αποτελεί το να καταφέρουν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, αξιοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και επισπεύδοντας τα σχέδιά τους για ψηφιακό μετασχηματισμό. Διαφορετικά, θα βρεθούν ενώπιον εξαιρετικά δυσάρεστων καταστάσεων.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΦΑΜΕΓΑ

Το 2021 ήταν μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά για τις Υπεραγορές Αλφαμέγα. Και αυτό γιατί προχωρήσαμε στη δημιουργία του ηλεκτρονικού μας καταστήματος, ενός σημαντικού κομματιού του σχεδίου δράσης για τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό. Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, το οποίο καταρτίστηκε πριν από την πανδημία, υλοποιείται με σταθερά και προσεκτικά βήματα, με στόχο την τεχνολογική αναβάθμιση όλων σχεδόν των κομματιών της επιχειρησιακής μας λειτουργίας. Το ηλεκτρονικό κατάστημα των Υπεραγορών Αλφαμέγα τέθηκε σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2021, προσφέροντας παγκύπρια κάλυψη και μια ευρεία γκάμα προϊόντων πέραν των δέκα χιλιάδων κωδικών, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό της αγοράς. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ανταπόκριση των καταναλωτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Η χρονιά αυτή σημαδεύτηκε, επίσης, από το άνοιγμα τριών ακόμα καταστημάτων Αλφαμέγα, αλλά και από τη λειτουργία του Bean Bar, της νέας αλυσίδας καφέ που δημιούργησε ο Όμιλός μας.

ΑΛΦΑΜΕΓΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

Το τέλος του 2021 βρίσκει τις Υπεραγορές Αλφαμέγα να υλοποιούν με ενθουσιασμό τα αναπτυξιακά τους σχέδια, έχοντας ως βασικό γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών και την ενίσχυση της εμπειρίας ψωνίσματος που απολαμβάνουν στις υπεραγορές μας. Για τη νέα χρονιά, στο αναπτυξιακό μας σχέδιο περιλαμβάνονται αρκετές νέες κινήσεις και νέα ανοίγματα, κάποια από τα οποία θα είμαστε σε θέση να τα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα. Μετά το άνοιγμα, τις προηγούμενες ημέρες, της νέας υπεραγοράς μας στην Τριμίκλινη, στα άμεσα σχέδιά μας περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός ακόμα καταστήματος Αλφαμέγα στο Παραλίμνι. Η συγκεκριμένη Υπεραγορά θα είναι η 20ή της αλυσίδας μας παγκύπρια.

Επιπλέον, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος ολοκληρώνεται και η υλοποίηση της β΄ φάσης του διαδικτυακού μας καταστήματος, η οποία προβλέπει τη λειτουργία του δεύτερου κέντρου διανομής μας στη Λεμεσό, ένα project το οποίο θα ισχυροποιήσει τη θέση του ηλεκτρονικού μας καταστήματος στην αγορά και θα ενδυναμώσει σημαντικά τις υπηρεσίες μας παγκύπρια.

Επίσης, το 2022, θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς η επέκταση του Bean Bar, της αλυσίδας καφέ που δημιούργησε πρόσφατα ο Όμιλός μας και η οποία έχει ήδη αρχίσει να κερδίζει την προτίμηση των καταναλωτών. Προσβλέπουμε σε άνοιγμα ενός ή και δύο Bean Bar κάθε μήνα, τόσο εντός των εγκαταστάσεων υφιστάμενων υπεραγορών όσο και αυτόνομα.

Παρά τη βελτίωση της εικόνας στο λιανικό εμπόριο τη χρονιά που πέρασε, οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται. Εναπόκειται στην κάθε επιχείρηση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για την εξέλιξη και τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Από τη δική μας πλευρά, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξέλιξή μας και πιστοί στη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με υπευθυνότητα και αξιοπιστία, προς όφελος των καταναλωτών, της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

*Διευθύνοντος Συμβούλου των Υπεραγορών Αλφαμέγα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ