Η Κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022

Το λιανικό εμπόριο είναι ο αντικατοπτρισμός του κλίματος εμπιστοσύνης και της καταναλωτικής επάρκειας των πολιτών.

Του Σπύρου Κονδύλη*

Σε περίοδο πανδημίας οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, υπό την έννοια ότι οι εκτιμήσεις στις οποίες προβαίνουμε στηρίζονται σε προβλέψεις στη βάση των δεδομένων της στιγμής και των αναμενόμενων εξελίξεων. Με βάση, λοιπόν, τις επίσημες εκτιμήσεις από πλευράς κυβέρνησης, αναμένεται ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης από το 2022, παρά την τεράστια πίεση που έχει ασκήσει στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία, τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς.

Ο τουρισμός αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα του 2021, ίσως και σε καλύτερα, πάντοτε υπό την αίρεση των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο τουρισμός φαίνεται να αφήνει πίσω του το πολύ δύσκολο 2020. Με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις, για τα έτη 2022-23 στο βασικό σενάριο προβλέπονται θετικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 3,4% και 2,7%, αντίστοιχα. Ορόσημο ελπίδας και προοπτικής για τα επόμενα χρόνια αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αποτελεί μέρος του φιλόδοξου Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, είναι το κλειδί για την αναμόρφωση της κυπριακής οικονομίας. Θα πρέπει, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη μοναδική ευκαιρία, πάνω στην οποία, χωρίς υπερβολή, θα θεμελιωθεί το μέλλον της χώρας και της επόμενης γενιάς.

ΘΕΤΙΚΟ, ΑΡΝΗΤΙΚΟ  Ή ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ 2021 ΤΟ 2022;

Το λιανικό εμπόριο είναι ο αντικατοπτρισμός του κλίματος εμπιστοσύνης και της καταναλωτικής επάρκειας των πολιτών. Διάγουμε ένα μεταβατικό στάδιο, ιδιαίτερα ρευστό. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε σημαντικές πρώτες ύλες, ως αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής λόγω πανδημίας, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών βασικών αγαθών, κάτι το οποίο αναπόφευκτα θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις και στο λιανικό εμπόριο. Αναμφίβολα το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον θα επηρεαστεί από την πορεία του τουρισμού κατά την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν. Είναι γεγονός ότι η πορεία της οικονομίας αποτελεί εξίσωση αρκετών μεταβλητών και απρόβλεπτων παραγόντων, αρκετούς από τους οποίους αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι η διαχείριση των κονδυλίων του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης.

Στη Lidl λειτουργούμε με ένα κλειστό δίκτυο διανομής και μπορούμε προς το παρόν να προσπεράσουμε δυσοίωνες συνθήκες, στηριζόμενοι ουσιαστικά στον δικό μας ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας.

 

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022

Η πανδημία και τα συνεχιζόμενα lockdowns επηρέασαν καταλυτικά τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ο κόσμος πλέον εστιάζει περισσότερο στην προσωπική υγεία και στο Self-Care. Η διαφύλαξη της υγείας ιεραρχείται πλέον πολύ ψηλότερα για όλους μας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στον οικογενειακό μας κύκλο, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας, τους γονείς μας και τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από φροντίδα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τεκτονική αλλαγή, αν μου επιτρέπεται ο όρος, η οποία επιδρά καταλυτικά και στον τρόπο με τον οποίο το λιανικό εμπόριο και πιο συγκεκριμένα οι υπεραγορές οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στον υγιεινό τρόπο ζωής. Η χορτοφαγική (vegetarian) ή vegan διατροφή δείχνει να κερδίζει έδαφος και προτιμάται πλέον από πολλούς ηλικιακά νέους καταναλωτές. Δεν είναι απλώς μια διατροφή αλλά συνοδεύεται και από μια ολόκληρη φιλοσοφία, της προστασίας της φύσης και κυρίως της χειραφέτησης των ζώων από την εκμετάλλευση του ανθρώπου. Επίσης, οι καταναλωτές στρέφονται σε προϊόντα που καλλιεργούνται με φιλικές προς το περιβάλλον διεργασίες, όπως τα δημητριακά και οι σπόροι. Θα στραφούν σε εταιρείες που έχουν υπεύθυνη στάση προς την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά, την πανίδα και τη χλωρίδα, τη βιοποικιλότητα και την προστασία των ζώων υπό τη φροντίδα του ανθρώπου.

Η νέα αυτή συνθήκη που ζούμε οδηγεί σε νέες κατηγορίες προϊόντων, με τους καταναλωτές να θέτουν ως προτεραιότητα την υγεία και την ευεξία. Η τάση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής θα ενισχυθεί και ο καταναλωτής θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος με τις τιμές των προϊόντων, θα αξιοποιεί τις προσφορές και θα ξοδεύει με σύνεση τα χρήματά του. Η κοινωνική υπευθυνότητα στο λιανεμπόριο συνάδει και με τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία αλλά και την ασφάλεια προσωπικού και πελατών, ενώ τα ζητήματα διαφάνειας, ηθικής και αξίας είναι ζωτικής σημασίας. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των δεδομένων, η πρόκληση για τις εταιρείες είναι να ακούσουν, να αφουγκραστούν και να φιλτράρουν τις νέες ανάγκες των επερχόμενων γενεών.

ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2022

Η Lidl Κύπρου ακολουθεί πιστά το επενδυτικό πλάνο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέσα στην επόμενη τριετία προβλέπονται επενδύσεις €24 εκατομμυρίων, οι οποίες περιλαμβάνουν και το άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων πριν από το τέλος του 2022. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν νέες προτεραιότητες, ούτε αλλαγές ως προς τα μεγέθη των επενδύσεων, οι οποίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

Σε ό,τι αφορά τον γενικότερο σχεδιασμό μας για τη συνέχεια, πάγιος είναι ο στόχος μας να εμπλουτίζουμε σταθερά τους κωδικούς στα καταστήματά μας με τοπικά προϊόντα. Όπως και το να αναβαθμίζουμε ποιοτικά και ποσοτικά τις πάνω από 500 συνεργασίες μας στο στρατηγικό επίπεδο. Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε συνοδοιπόροι με τους Κύπριους παραγωγούς και προμηθευτές, ώστε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να δώσει ο τόπος. Επιδιώκουμε να παραμείνουμε εργοδότης πρώτης επιλογής για άτομα που φιλοδοξούν να σταδιοδρομήσουν σε ένα ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών και ίσων όρων. Ακολουθώντας το μότο «Η Lidl το έχει στο DNA της να μη σταματάει. Γιατί αυτός που σταματά να γίνεται καλύτερος, παύει να είναι καλός», συνεχίζουμε τηρώντας την ουσιαστική μας δέσμευση για μια οικονομική, οικολογική και κοινωνικά βιώσιμη επιχειρηματικότητα σε όλα τα επίπεδα των λειτουργιών μας. Άξονας των ενεργειών μας είναι η θεσμοθετημένη στρατηγική μας για εταιρική υπευθυνότητα και βιωσιμότητα, με κύριους πυλώνες την κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτός εξάλλου είναι ο δρόμος μας για ένα καλύτερο αύριο.

*Γενικού Διευθυντή της Lidl Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ