Υπεγράφη συμφωνία ύψους €2,5 εκ. για εξαγωγή χαλουμιού στην Κίνα

Το χαλούμι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην Κίνα.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Κυπριακά γαλακτοκομικά προϊόντα συνολικής αξίας €2,5 εκ. αναμένεται να εισαγάγει το 2019 η Κίνα μετά από συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε κυπριακή και κινεζική εταιρία.

Το γεγονός γνωστοποίησε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Καδής, ο οποίος μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ni Yuefeng, συνυπέγραψαν διακρατική συμφωνία η οποία ανοίγει το δρόμο για μεγάλες εξαγωγές που θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην οικονομία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Καδής ανέφερε ότι πρόκειται για τους καρπούς μιας προσπάθειας αρκετών ετών.

«Βάσει του πρωτοκόλλου που υπογράψαμε, οι δικές μας εταιρίες θα μπορούν να εξάγουν προϊόντα στην Κίνα, αφού μπουν στον σχετικό κατάλογο. Μάλιστα, με μεγάλη μου ικανοποίηση είδα ότι μόλις την επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης για τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες στην Κίνα, σε μια σημαντική εκδήλωση όπου υπογράφηκαν οι σημαντικότερες συμφωνίες κινεζικών εταιριών, μια από αυτές υπέγραψε συμφωνία με κυπριακή εταιρία που αφορούσε εξαγωγές κυπριακών τροφίμων προς την κινεζική αγορά», είπε.

Όπως είπε, με την εν λόγω συμφωνία άνοιξε ήδη ο δρόμος για την εξαγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα του χαλουμιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο δείπνων στα οποία παρακάθισε η αποστολή με φορείς της κινεζικής αγοράς και της κυβέρνησης, το χαλούμι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις ως προϊόν.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος προσανατολίζεται σε μαζικές εξαγωγές χαλουμιού και των προϊόντων του, άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, κρασιού καθώς και προϊόντων αρτοποιίας.  

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή.