Η αυξανόμενη πειρατεία απειλεί το διεθνές εμπόριο

Χιλιάδες πλοία διέρχονται από επικίνδυνες θάλασσες ετησίως

Της Χάρις Βωβού 

Εμπορευματοκιβώτια γεμάτα προϊόντα μεταφέρονται εν πλω από τη μια χώρα στην άλλη μέσα από πολύμηνα ταξίδια. Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εξαρτάται από την ομαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων στα ύδατα της κάθε χώρας.  

Πάνω από το 80% των παγκοσμίων εμπορευματικών μεταφορών γίνονται από τη θάλασσα, σύμφωνα με το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Μαΐου 2012 σχετικά με τη θαλάσσια πειρατεία. 

Όπως αναγράφεται, «η πειρατεία εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα και αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα και, συνεπώς, η καταπολέμηση της πειρατείας στις ρίζες της αποτελεί προτεραιότητα για δράση της ΕΕ». 

Υπολογίζεται ότι, «κάθε χρόνο 10.000 ευρωπαϊκά πλοία διέρχονται από επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές και κατά συνέπεια, πέρα από το ζήτημα των ανθρώπινων ζωών και της ασφάλειας, η πειρατεία συνιστά επίσης οικονομικό πρόβλημα δεδομένου ότι απειλεί τις διεθνείς εμπορικές θαλάσσιες γραμμές και επηρεάζει με πολύ αρνητικό τρόπο το διεθνές εμπόριο». 

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Ψήφισμα, «η πειρατεία εξαπλώνεται ταχέως στον Ινδικό Ωκεανό, ιδίως στις θάλασσες ανοιχτά της Σομαλίας και του Κέρατος της Αφρικής, αλλά και σε ορισμένες άλλες περιοχές, περιλαμβανομένων της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Δυτικής Αφρικής, και αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια τόσο των ναυτικών όσο και άλλων ατόμων, για την περιφερειακή ανάπτυξη και σταθερότητα, για το θαλάσσιο περιβάλλον, για το παγκόσμιο εμπόριο, για όλες τις μορφές θαλασσίων μεταφορών και ναυτιλίας, περιλαμβανομένων των αλιευτικών σκαφών, καθώς και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι πειρατές διαρκώς αναπροσαρμόζουν τις τακτικές και τις μεθόδους τους και έχουν επεκτείνει την ακτίνα δράσης τους χάρη στη χρήση μεγάλων κλεμμένων πλοίων». 

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια λαμβάνουν μέσα σε ένα χρόνο οι πειρατές από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, μέσω της ομηρίας του πληρώματος. 

Τις περισσότερες φορές οι οπλισμένοι, ταχύτατοι πειρατές δεν βλάπτουν τους ομήρους, καθώς στόχος τους είναι η εξασφάλιση των λύτρων, τα οποία είτε ρίπτονται από ελικόπτερα είτε παραδίδονται σε σκάφη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καλά στην υγεία του ο Κύπριος ναυτικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ