Κύπρος: 63,000 θέσεις εργασίας από το εμπόριο 

Πάνω από 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ.

Το εξαγωγικό εμπόριο στηρίζει "πάνω από 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την ΕΕ", εκ των οποίων 63.000 στην Κύπρο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και την επίπτωσή τους στο εισόδημα των Κρατών και των πολιτών.

Αναλυτικά, σε σχέση με την Κύπρο, οι δύο εκθέσεις της Κομισιόν καταγράφουν ότι "οι εξαγωγές από την Κύπρο σε χώρες εκτός της ΕΕ υποστηρίζουν 63 χιλιάδες θέσεις εργασίας", ενώ "περίπου 12 χιλιάδες Κύπριοι εργάζονται σε θέσεις εργασίας που συνδέονται με εξαγωγές από άλλες χώρες της ΕΕ σε χώρες εκτός της ΕΕ". Σύμφωνα με την Κομισιόν "αυτό σημαίνει ότι το 19% των θέσεων εργασίας στην Κύπρο εξαρτάται από τις εξαγωγές της ΕΕ" και ταυτόχρονα "οι κυπριακές εξαγωγές σε χώρες εκτός της ΕΕ υποστηρίζουν επίσης πάνω από 8 χιλιάδες θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη ΕΕ". Επιπλέον "το 82% των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τις εξαγωγές στην Κύπρο είναι στον τομέα των υπηρεσιών", καταγράφουν οι δύο εκθέσεις.  Σε αυτές εργάζονται κατά 53% εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης, σε ποσοστό 39% εργαζόμενοι με μεσαίες δεξιότητες και κατά 7% εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης.

Σε γενικές γραμμές στο σύνολο της ΕΕ, οι εκθέσεις καταγράφουν πως "οι ενωσιακές εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι πιο σημαντικές παρά ποτέ, καθώς στηρίζουν 36 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, κατά δύο τρίτα περισσότερες απ` ό,τι το 2000 και 14 εκατομμύρια από τις θέσεις αυτές καταλαμβάνονται από γυναίκες, δημιουργώντας 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ".

Οι δυο εκθέσεις σημειώνουν ότι από την έναρξη της θητείας της τρέχουσας Κομισιόν το 2014, ο αριθμός θέσεων εργασίας που στηρίζονται από τις εξαγωγές έχει αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια. Οι θέσεις αυτές αμείβονται κατά μέσο όρο κατά 12% περισσότερο απ` ό,τι οι θέσεις στην υπόλοιπη οικονομία. Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2000, οι μεγαλύτερες αυξήσεις έχουν καταγραφεί στη Βουλγαρία (+312%), στη Σλοβακία (+213%), στην Πορτογαλία (+172%), στη Λιθουανία (+153%), στην Ιρλανδία (+147%), στην Εσθονία (+147%) και στη Λετονία (+138%). Τέλος, οι ενωσιακές εξαγωγές σε χώρες όλου του κόσμου στηρίζουν σχεδόν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκτός ΕΕ. οι οποίες στην πράξη έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2000. Η Κομισιόν σημειώνει ότι "πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζονται από την παραγωγή αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών που ενσωματώνονται σε ενωσιακές εξαγωγές μέσω παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού".

Πηγή: ΚΥΠΕ