Ανάσα για την Αφρική η ρωσοουκρανική συμφωνία σιτηρών

«Από τη Ρωσία και την Ουκρανία εισάγεται πάνω από το 90% των σιτηρών»

Η Αφρικανική Ένωση χαιρέτισε το Σάββατο τη συμφωνία-ορόσημο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, που θα επιτρέψει στο Κίεβο να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και να μειώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Οι φάρμες της Ουκρανίας είναι μεγάλη πηγή σιτηρών για την παγκόσμια αγορά, ειδικά για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου οι προμήθειες τροφίμων είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Οι τιμές των δημητριακών στη φτωχότερη ήπειρο του κόσμου έχουν αυξηθεί εξαιτίας των εμποδίων στις εξαγωγές, της όξυνσης των συνεπειών της σύγκρουσης και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και από τον φόβο κοινωνικής αναταραχής.

"Ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Moussa Faki Mahamat καλωσορίζει την υπογραφή των συμφωνιών από τη Ρωσία και την Ουκρανία", σύμφωνα με ανακοίνωση, συγχαίροντας τον ηγέτη της Σενεγάλης και πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης, Macky Sall "που κάλεσε επειγόντως για επανέναρξη των δημητριακών από την Ουκρανία και τη Ρωσία στις παγκόσμιες αγορές, όπως έγινε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κοινής αποστολής της ΑΕ στο Σότσι» στις αρχές Ιουνίου.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών παγκοσμίως.

Αλλά ουκρανικές νάρκες κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας με σκοπό να αποτρέψουν μία αμφίβια επίθεση, καθώς και ρωσικά πολεμικά πλοία, μπλόκαραν τις εξαγωγές από την Ουκρανία, αφήνοντας 25 εκατομμύρια τόνους σιταριού και άλλων σιτηρών με τον κίνδυνο να σαπίσουν στα λιμάνια και τα σιλό.

Ο Sall ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέβλεψε την τελετή υπογραφής στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, καθώς και τους Προέδρους Πούτιν και Ζελένσκι.

"Αυτός ήταν ο στόχος της αποστολής που ηγήθηκα στο Σότσι στις 3 Ιουνίου", έγραψε στο Τουίτερ ο Sall.

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, η οποία βοηθά ανθρώπους που επηρεάζονται από ανθρωπιστικές κρίσεις, καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία, λέγοντας ότι η Ανατολική Αφρική εξαρτάται "από τη Ρωσία και την Ουκρανία για πάνω από το 90% των εισαγωγών τους σε σιτάρι".

"Η άρση αυτών των εμποδίων θα φέρει αποτελέσματα στο να απαλύνει την ακραία πείνα για πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ανατολική Αφρική, με 3 εκατομμύρια να είναι ήδη αντιμέτωποι με καταστροφικές συνθήκες πείνας", είπε ο Shashwat Saraf, διευθυντής έκτακτης ανάγκης του οργανισμού στην Ανατολική Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμφώνησαν για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ