Έλλειψη αυγών σε σημεία στην Κύπρο - Τι λένε οι παραγωγοί

Ακόμα και σε εισαγωγές έτοιμων αυγών είναι έτοιμες να προχωρήσουν οι υπεραγορές σε περίπτωση που η αγορά το ζητήσει

Της Χάρις Βωβού 

Έλλειψη αυγών παρατηρείται στην κυπριακή αγορά, με τα ράφια ορισμένων υπεραγορών να μένουν άδεια. Την έλλειψη αυτή επιβεβαιώνει στο Economy Today ο εκτελεστικός γραμματέας του Συνδέσμου υπεραγορών Κύπρου Ανδρέας Χατζηαδάμου. «Υπάρχει μερική έλλειψη αυγών στις υπεραγορές και κυρίως στην Επαρχία Πάφου», διευκρινίζει. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαδάμου, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει έλλειψη αυγών. Αρχικά οφείλεται στην αύξηση των τιμών των ζωοτροφών με αποτέλεσμα σε κάποιες παραγωγικές μονάδες οι παραγωγοί να μην μπορούν να ταΐσουν τις κότες τους, ο δεύτερος λόγος είναι η αναταραχή που επικρατεί σε πτήσεις, στις οποίες εισάγονται πουλιά για αναπαραγωγή αυγών και ο τρίτος λόγος είναι ο μειωμένος αριθμός εισαγόμενων αυγών στη χώρα μας, εξηγεί.  

«Η αγορά θα δείξει αν θα χρειαστεί να κάνουμε περαιτέρω εισαγωγές έτοιμων αυγών από Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία ή Ελλάδα για να καλύψουμε τις ανάγκες των καταναλωτών. Ακόμα όμως είναι νωρίς γιατί η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Παρατηρούμε τα σημεία πώλησης και αν παραστεί ανάγκη θα προχωρήσουμε σε εισαγωγές. Ωστόσο ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί το ζήτημα και δεν θα υπάρξει περισσότερο πρόβλημα», κατέληξε. 

Η ακρίβεια γονατίζει τους παραγωγούς αυγών

Από την πλευρά του ο παραγωγός των αυγών Νικηφόρος, Γιάννος Νικηφόρου μιλώντας στο Economy Today επεσήμανε τις δυσκολίες των παραγωγών εν μέσω της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί. 

Όπως εξηγεί ο κ. Νικηφόρου, ο λόγος αυτής της έλλειψης οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες φάρμες δεν έβαλαν κότες λόγω του αυξημένου κόστους συντήρησης, στο γεγονός ότι «έκλεισαν τρεις παραγωγοί αυγών και οι υπόλοιποι είναι στο χείλος της καταστροφής», καθώς και στο ότι εντοπίστηκαν κρούσματα σαλμονέλας και πέθαναν αρκετές κότες. 

Όπως τονίζει ο κ. Νικηφόρου, για την παραγωγή των αυγών χρειάζονται επαρκείς ποσότητες σιτηρών, όμως οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. «Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία με την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών, οι έμποροι αύξησαν 40 ευρώ τον τόνο», συμπληρώνει.  Όπως υπολογίζει, σε είκοσι μέρες το αγρόκτημα του θα έχει υπερπαραγωγή αυγών για να μπορέσει να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των πελατών του, σημειώνει.  

«Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά» 

Για μεγάλη έλλειψη κάνει λόγο ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας αυγών Ασκάς Νίκος Μόσκος, ο οποίος αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η αγορά διαθέτει το μισό των ποσοτήτων που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της. Σύμφωνα με τον κ. Μόσκο, αυτή η έλλειψη οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, στη μείωση της παραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες για να γίνουν οι αλλαγές στους αχυρώνες και να έρθουν οι νέες κότες, όπου συνήθως μειώνεται η ζήτηση των αυγών αν και το φετινό καλοκαίρι η ζήτηση παρέμεινε σταθερή, καθώς και στο αυξανόμενο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών.

«Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι το 2019 πωλούνταν στα 250 ευρώ ο τόνος του καλαμποκιού, ενώ φέτος πωλείται στα 550 ευρώ, δηλαδή πάνω από τη διπλάσια τιμή». Επίσης, εξηγεί ότι οι φετινές εισαγωγές μειώθηκαν γιατί αυξήθηκε το κόστος των μεταφορικών και γιατί καθυστέρησαν οι αφίξεις ζώων, ενώ έφθασαν και κότες οι οποίες δεν ήταν παραγωγής.

Οδεύει σε είδος πολυτελείας το αυγό 

Κληθείς να σχολιάσει αναφέρει ότι είναι «άγνωστο το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό της αγοράς, ειδικά και ενόψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών καθώς θέλει χρόνο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση». Ερωτηθείς για το πού κυμαίνονται οι τιμές των αυγών απαντά ότι η δωδεκάδα μεσαίου μεγέθους κοστίζει περίπου 2.20 με 2.30 ευρώ, ενώ προβλέπει ότι «τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και άλλη άνοδος. Πλέον χαριτολογώντας το αναφέρω θα φθάσει σε σημείο να κοστίζει δύο ευρώ το ένα αυγό και θα πωλείται σε δέμα και όχι σε πλαστική συσκευασία, αφού το πλαστικό αυξήθηκε από τα 12 λεπτά (cent) στα 56 λεπτά». 

Όπως προσθέτει, ακόμα είναι αυξημένη η ζήτηση των αυγών, γιατί είναι μια φθηνή και χορταστική τροφή και φεύγει ανεξέλεγκτα. «Πρόσφατα συνάντησα έναν κύριο ο οποίος είχε μέσα στο καλάθι του πέντε δωδεκάδες αυγά για μια οικογένεια των δύο ατόμων», τονίζει, ενώ συμπληρώνει ότι πλέον «οι υπεραγορές έβαλαν περιθώριο στην αγορά δύο δωδεκάδων αυγών ανά πελάτη».  

Όσον αφορά στο αν η εγχώρια αγορά μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των καταναλωτών, αναφέρει ότι «χωρίς εισαγωγές δεν μπορεί να καλυφθεί η αγορά». Κληθείς να απαντήσει πόσα χρήματα χρειάζεται σήμερα ένας παραγωγός για να αγοράσει τις ζωοτροφές του λέει ότι η τιμή κυμαίνεται στις «500.000 ευρώ τον χρόνο μόνο για τις ζωοτροφές, χωρίς τα επιπλέον λειτουργικά έξοδα της φάρμας». 

Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες περιπτώσεις αισχροκέρδειας απαντά ότι «το κέρδος έχει μειωθεί, απλά βγαίνουν οι μισθοί μας και κάνουμε σκέψεις να εγκαταλείψουμε το επάγγελμα. Ευελπιστούμε να γίνει η αλλαγή για να ομαλοποιηθεί αυτή η εξέλιξη, η οποία δεν ήταν αναμενόμενη. Δεν υπάρχουν περιθώρια αισχροκέρδειας, τα λειτουργικά έξοδα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί», δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Μόσκος.  

Διαβάστε επίσης: 

Άρχισαν νωρίς τα κάλαντα για τις τιμές των αρνιών (vid)

Μικρότερο και με προσφορές το καλάθι του νοικοκυριού

Οι τουρίστες και οι γάμοι ενίσχυσαν το λιανικό εμπόριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ