Τόσο μας κόστισε η “νωθρότητα” του κράτους για το χαλούμι (ποσά)

Βαθιά το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλει ο Κύπριος φορολογούμενος λόγω "νωθρότητας" και "αμέλειας".

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Περισσότερες από £221.000 (άνω των €247.000) φαίνεται ότι κόστισε στον φορολογούμενο πολίτη, μόνο σε επίπεδο δικαστικής διαδικασίας, η απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένου δε ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία στις 19 Δεκεμβρίου 2018 κατέθεσε αίτηση προκειμένου να της παραχωρηθεί το δικαίωμα έφεσης στην αρχική απόφαση, το κόστος αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ. 

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία συνέλεξε το Economy Today, το μέγεθος της πρώτης ζημιάς που προκλήθηκε από την διαφαινόμενη “νωθρότητα” και “αμέλεια” των λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου στην δικαστική διαδικασία προς υπεράσπιση του κυπριακού προϊόντος από το κράτος είναι μεγάλο. 

Όπως δείχνουν τα έγγραφα τα οποία κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο πλευρών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρίας John&Pascalis Ltd, το κράτος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα κληθεί να το βάλει ακόμα βαθύτερα. 

Συγκεκριμένα, η ιδιωτική εταιρία που εν τέλει κέρδισε το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στην βρετανική αγορά πλήρωσε αμοιβή ύψους περίπου £30.000 στο δικηγορικό γραφείο NW Trade Marks Ltd, ενώ το κράτος κατέβαλε αμοιβή ύψους περίπου £151.000 στον οίκο Clifford Chance LLP.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, με την απόφαση του δικαστηρίου το “χαμένο” μέρος καλείται να καλύψει όλα τα δικαστικά έξοδα, περιλαμβανομένης της αμοιβής των αντίπαλων δικηγόρων, τα έξοδα δικαστηρίου, τα έξοδα των δικηγόρων του εμπορικού σήματος στη χώρα κ.α

Σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση των αρμοδίων, τα έξοδα του δικαστηρίου υπολογίζονται από £30.000 μέχρι £60.000, ενώ το κόστος των δικηγόρων του γραφείου εμπορικών σημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται σε αρκετές χιλιάδες στερλίνες, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί. 

Ως εκ τούτου, οι Κύπριοι φορολογούμενοι στην καλύτερη των περιπτώσεων χρεώθηκαν κατά προσέγγιση τουλάχιστον το ποσό των £221.000, στο οποίο υπενθυμίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα του γραφείου για το εμπορικό σήμα, τα έξοδα της έφεσης και το νέο κόστος των δικηγόρων σε περίπτωση που παραχωρηθεί η άδεια για την επανεξέταση της απόφασης.