ΕΕ: Αυξήθηκαν οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ

Η αύξηση αυτή των εισαγωγών αποτελεί μέρος της εφαρμογής της κοινής δήλωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ των προέδρων Juncker και Trump .

Οι εισαγωγές σπόρων σόγιας των ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 112% κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2018), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους και με ποσοστό 75% των εισαγωγών σπόρων σόγιας στην ΕΕ, οι ΗΠΑ παραμένουν ο πρώτος προμηθευτής της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης της αρμοδίας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρον στις ΗΠΑ για εμπορικές συνομιλίες.

Η αύξηση αυτή των εισαγωγών αποτελεί μέρος της εφαρμογής της κοινής δήλωσης που συμφωνήθηκε μεταξύ των προέδρων Juncker και Trump τον Ιούλιο του 2018, όταν οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο σε αρκετές περιοχές και προϊόντα, ιδίως σόγιας.

Με τα δεδομένα αυτά οι ΗΠΑ παγιώνονται στην πρώτη θέση για την εισαγωγή σπόρων σόγιας για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος, πολύ πιο μπροστά από τη Βραζιλία, τον παραδοσιακό κύριο προμηθευτή της Ευρώπης. Το 2018 (Ιανουάριος-Δεκέμβριος), το 50% των εισαγωγών στην Ευρώπη προήλθε από τις ΗΠΑ και το 36% στη Βραζιλία (37% το 2017).

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές σπόρων σόγιας των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει η διαδικασία για την έγκριση της χρήσης σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ για βιοκαύσιμα.

Αναλυτικά, σε σύγκριση με τις πρώτες 27 εβδομάδες της περιόδου εμπορίας του 2017 (Ιούλιος-Δεκέμβριος), οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 112% σε 5.181.833 τόνους.

Όσον αφορά τις συνολικές εισαγωγές σπόρων σόγιας στην ΕΕ, το μερίδιο των ΗΠΑ είναι πλέον στο 74,5%, έναντι 39% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από τη Βραζιλία (19%), τον δεύτερο κύριο προμηθευτή της ΕΕ, ακολουθούμενη από τον Καναδά (2%), την Ουκρανία (1,6%) και την Παραγουάη (1%) ·

Πηγή: ΚΥΠΕ