Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί στην ενημέρωση των καταναλωτών για την πολιτική επιστροφής των προϊόντων που αγοράζουν

Της Χάρις Βωβού 

Οι ημέρες των Χριστουγεννιάτικων και Πρωτοχρονιάτικων εορτών αποτελούν την κορύφωση της εμπορικής κίνησης των καταναλωτών, με τα δώρα να φθάνουν στα χέρια των παραληπτών τους.  

Στην Κύπρο, οι χειμερινές εκπτώσεις επαφίενται στην κρίση των επιχειρηματιών, καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ορίζει πότε θα αρχίσουν και πόσο θα διαρκέσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες να έχουν ήδη αρχίσει τις εκπτώσεις, ενώ άλλες αναμένεται να αρχίσουν από τα μέσα του Γενάρη. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο Economy Today ο Γενικός Γραμματέας του παγκύπριου Συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, οι χειμερινές εκπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από κάποιες επιχειρήσεις, ενώ μετά τα Χριστούγεννα θα ακολουθήσουν και άλλες στη βάση αυτής της πρακτικής. Ερωτηθείς για το πού θα κυμανθεί το ποσοστό της έκπτωσης, απαντά ότι αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή από 20% έως 35%.  

Τι να προσέξουμε  

Από την πλευρά της η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Βιργινία Χρίστου τονίζει ότι είτε οι αγορές γίνονται από φυσικό είτε από ηλεκτρονικό κατάστημα, ο πωλητής έχει την ευθύνη να ενημερώνει τον αγοραστή για την πολιτική επιστροφής των προϊόντων.

Επίσης, η εταιρεία έχει την υποχρέωση να ενημερώσει σχετικά με τις πληροφορίες του πωλητή ή του προϊόντος στην ελληνική γλώσσα. Σε αντίθετη περίπτωση, αποτελεί παράβαση του δικαιώματος του καταναλωτή και θεωρείται ότι δεν τον ενημερώνει. Ωστόσο η ενημέρωση των στοιχείων σε διαφορετική γλώσσα, προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, διευκρινίζει.  

Όσον αφορά στις εξ αποστάσεως αγορές εντός 14 ημερών ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερώσει την επιχείρηση ότι σκοπεύει να επιστέψει το προϊόν που αγόρασε και να ζητήσει να μάθει ποιος θα επωμιστεί τα έξοδα της αποστολής. Σημειώνεται ότι αν δεν το γράφει στην ιστοσελίδα, τότε τα επωμίζεται ο πωλητής.  

Δέκα καταγγελίες πολιτικής επιστροφών 

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε στο Economy Today, στον Σύνδεσμο από τις αγορές των Χριστουγέννων έχουν φθάσει δέκα καταγγελίες που αφορούν σε πολιτική επιστροφών. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι μικροσυσκευές και είδη ρουχισμού, εξηγεί.  

«Επίσης έχουμε λάβει καταγγελίες για προϊόντα σε βιτρίνα, τα οποία δεν φέρουν ταμπελάκι με την τιμή πώλησης, η οποία θα πρέπει να είναι η τελική που θα χτυπηθεί στο ταμείο. Επιπλέον, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν εταιρείες που διαφημίζουν έκπτωση έως και 70% και όταν μπεις μέσα στο κατάστημα κανένα προϊόν δεν έχει τέτοια έκπτωση, γεγονός που αποτελεί αθέμιτη εμπορική πρακτική παραπλάνησης του καταναλωτή».

Προσοχή στον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας

Η κα. Χρίστου συμβουλεύει τους επιχειρηματίες να μελετήσουν προσεκτικά τον Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας, ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ώστε να επιλύονται ομαλά οι διαφορές με τους αγοραστές και να μην καταλήγουν οι συγκρούσεις στο δικαστήριο. 

Στην προσπάθεια επίλυσης των διαφωνιών εξωδικαστικά, η κα. Χρίστου αναφέρει ότι «εκπαιδεύσαμε γύρω στις 17 επιχειρήσεις φέτος στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο τρέχει εδώ και τρία χρόνια στην Κύπρο και μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε εκπαιδεύσει κι άλλες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες είναι χωρίς νομικούς συμβούλους ή βρίσκονται εκτεθειμένες στην αγορά».  

Διαβάστε επίσης: Αργίες κατά τις μέρες των γιορτών της Πρωτοχρονιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ