Δημοπρασίες: Χρονιά ρεκόρ με πωλήσεις 18 δισ. δολ.

Ποια έργα προτίμησαν οι συλλέκτες

Με αθροιστικές πωλήσεις σχεδόν 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι τρεις μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών – οι Christie’s, Sotheby’s και Phillips – είχαν την καλύτερη χρονιά τους, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

Το 2022, ο οίκος Christie’s ανέφερε πωλήσεις 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Sotheby’s έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Phillips 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Christie’s
Ο οίκος Christie’s μάλιστα ισχυρίζεται ότι το αστρονομικό αυτό ποσό είναι το υψηλότερο ετήσιο σύνολο στην ιστορία της αγοράς τέχνης.

Το σύνολο υποστηρίχτηκε από πωλήσεις 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο της τέχνης του 20ου και του 21ου αιώνα. Τα κλασικά έργα—συμπεριλαμβανομένων των Old Masters, των αναμνηστικών, των αντίκες και των διακοσμητικών τεχνών— πρόσθεσαν άλλα 789 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι κατηγορίες πολυτελείας έφτασαν σχεδόν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ολοκληρώνοντας καταγράφηκαν ακόμα 400 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις ασιατικής και παγκόσμιας τέχνης.

Sotheby’s
Στον οίκο Sotheby’s, εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις καλών τεχνών και πολυτελείας ανήλθαν σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας πτώση από τα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Αλλά τα συνολικά κέρδη του οίκου ενισχύθηκαν από τις πωλήσεις στον οίκο RM Sotheby’s, που προσφέρει συλλεκτικά αυτοκίνητα, και στη Sotheby’s Concierge Auctions, που ασχολείται με ακίνητα. Αν και ο Sotheby’s δεν κατέχει καμία από αυτές τις εταιρείες πλήρως, περιλαμβάνει τις πωλήσεις τους στους τελικούς αριθμούς του.

Phillips
O  Phillips, o οποίoς είναι περισσότερο γνωστός για τις πωλήσεις σύγχρονης τέχνης, λάνσαρε νέες κατηγορίες φέτος, συμβάλλοντας στην άνοδο των συνολικών πωλήσεών της. Πράγματι, οι πωλήσεις μοντέρνας τέχνης —συμπεριλαμβανομένων έργων των Marc Chagall, Roy Lichtenstein και Pablo Picasso— αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 50%.

Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι σίγουρα εντυπωσιακοί, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μερικές μεγάλες πωλήσεις. Όπως σημειώνει το Bloomberg, δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τη δύναμη ή την αδυναμία της συνολικής αγοράς τέχνης. Ο Phillips, για παράδειγμα, πούλησε έναν πίνακα Jean-Michel Basquiat 85 εκατομμυρίων δολαρίων και έναν Cy Twombly 41,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Και ο Christie’s πούλησε επτά από τα 10 πιο ακριβά έργα τέχνης της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένου ενός πορτρέτου της Μέριλιν Μονρό του Άντι Γουόρχολ για 195 εκατομμύρια δολάρια.

Το αν η αγορά τέχνης θα διατηρήσει αυτά τα είδη πωλήσεων είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Προς το παρόν, οι οίκοι δημοπρασιών θα πρέπει να αρκούνται στα νέα τους ρεκόρ.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μισθοί: Tι «πληρώνουν» οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ