Δημοπρασία: Το μεγαλύτερο ρουμπίνι του πλανήτη πουλήθηκε για 34,8 εκατ. δολάρια

Ονομάζεται 'Estrela de Fura' και έχει περιγραφεί ως «υπερβολικά σπάνιο»

Ένα ρουμπίνι 55,22 καρατίων έγινε το μεγαλύτερο και πιο πολύτιμο διαμάντι του είδους του που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, έναντι 34,8 εκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη 08/06.

Ο πολύτιμος λίθος βγήκε «στο σφυρί» στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο, λιγότερο από ένα χρόνο αφότου η καναδική εταιρεία Fura Gems τον ανακάλυψε σε ένα από τα ορυχεία της στη Μοζαμβίκη.

Πριν από την πώληση, ο οίκος Sotheby’s περιέγραψε το κόσμημα ως «υπερβολικά σπάνιο» και «το πιο πολύτιμο και σημαντικό» ρουμπίνι που βγήκε ποτέ στην αγορά. Ονομάστηκε ‘Estrela de Fura’ — ή ‘Star of Fura’ (Αστέρι της Φούρα) στα πορτογαλικά, επίσημη γλώσσα της Μοζαμβίκης.

Αν και τα διαμάντια – ιδιαίτερα τα χρωματιστά – κυριαρχούν στις πωλήσεις ρεκόρ πολύτιμων λίθων, τα ρουμπίνια θεωρούνται επίσης από τους πιο σπάνιους και πιο πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας για ένα ρουμπίνι σημειώθηκε από το ‘Sunrise Ruby’, μια πέτρα 25,59 καρατίων που βρέθηκε στη Μιανμάρ και έφτασε τα 30,3 εκατομμύρια δολάρια στη Γενεύη της Ελβετίας το 2015.

Tο ‘Estrela de Fura’ κόπηκε από μια τραχιά πέτρα που έγινε πρωτοσέλιδο όταν ανακαλύφθηκε από ανθρακωρύχους τον περασμένο Ιούλιο. Αρχικά ζύγιζε 101 καράτια, σχεδόν διπλάσιο από τη σημερινή του μορφή, ήταν το μεγαλύτερο ρουμπίνι ποιότητας πολύτιμου λίθου που ανακαλύφθηκε ποτέ.

Η τεράστια πέτρα κόπηκε σε μικρότερο συμμετρικό σχήμα και γυαλίστηκε, διαδικασίες που αφαιρούν τις ακαθαρσίες και ενισχύουν το χρώμα και τη λάμψη ενός πολύτιμου λίθου προτού διατεθεί στην αγορά. Σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, μια έκθεση από το Ελβετικό Γεμολογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι αυτό «είχε ως αποτέλεσμα έντονες κόκκινες αποχρώσεις λόγω πολλαπλών εσωτερικών αντανακλάσεων».

Αν και τα ρουμπίνια ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Μοζαμβίκη πριν από αρκετές δεκαετίες, μια σημαντική βιομηχανία εμφανίστηκε εκεί μόλις μετά το 2009, όταν μια τεράστια ποσότητα λίθων βρέθηκε κοντά στη βόρεια πόλη Montepuez. Η Μοζαμβίκη είναι τώρα μια από τις πιο παραγωγικές χώρες εξόρυξης ρουμπινιών στον κόσμο.

Το ‘Estrela de Fura’ ήταν ανάμεσα στις πέτρες που ανακαλύφθηκαν από την περιοχή. Ο οίκος Sotheby’s το περιέγραψε ότι έχει «εξαιρετική διαύγεια» και ένα σκούρο κόκκινο χρώμα γνωστό ως «αίμα του περιστεριού» – μια απόχρωση που συνδέεται πιο παραδοσιακά με τα ιδιαίτερα περιζήτητα ρουμπίνια της Βιρμανίας.

Το ρουμπίνι συμπεριλήφθηκε στην δημοπρασία του Sotheby’s “Magnificent Jewels”, στην οποία πρωτοπόρος ήταν ένα ροζ διαμάντι 10,57 καρατίων, το ‘The Eternal Pink’, το οποίο πωλήθηκε έναντι του ίδιου ποσού με το Estrela de Fura. Το «υπερ-σπάνιο» διαμάντι περιγράφηκε από τον οίκο δημοπρασιών ότι είχε «απαράμιλλο χρώμα και φωτεινότητα».

newmoney
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγαπημένο μου ρομπότ, τι ρούχα να αγοράσω; - Πώς ψωνίζουν οι νέοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ