Τέλος στα πλαστά φάρμακα από σήμερα

Κανονισμός της ΕΕ βάζει φρένο στην αγορά των ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Της Ευτυχίας Αντρέου

Τέλος στην παρείσφρυση ψευδεπίγραφων φαρμάκων στην αγορά επιχειρεί η Κύπρος στο πλαίσιο εφαρμογής ευρωπαϊκού κανονισμού.
Από σήμερα Σάββατο εισάγεται ο θεσμός της επαλήθευσης φαρμάκων στα φαρμακείων.

Σε εφαρμογή τίθεται το Σάββατο ο ευρωπαϊκός κανονισμός που στοχεύσει να σταθεί τροχοπέδη στην παρείσφρυση πλαστών φαρμάκων στην αγορά.

Σκευασμάττων τα οποία αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Γιάννο Κκολό, Λειτουργό Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας, "Παρασκευάζονται εκτός νόμιμων διαδικασιών σε χώρους που δεν ελέγχονται, δεν εποπτέυονται, μπορεί να έχουν λάθος συστατικό, μπορεί να περιέχουν λιγότερο δραστικό συστατικό και προφανώς συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία".

Την ίδια ώρα, ο Αρτούρος Ισσεγιέκ, Γ.Δ ΚΟΕΦ, ανέφερε ότι, "το λιγότερο που μπορεί να πάθει είναι να χάσει τα χρήματά του και το μεγαλύτερο, να χάσει τη ζωή του διότι αντιλαμβάνεστε είναι ένα τεράστιο ρίσκο".

Σύμφωνα με τον κυπριακό οργανισμό επαλήθευσης φαρμάκων, αλλά και το Υπ.Υγείας, ο μεγαλύτερος όγκος φαρμάκων "μαϊμού" διακινείται μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ισσεγιέκ ανέφερε ότι μέχρι και το 50% των φαρμάκων που έπαιρνε ο κόσμος μέσω διαδικτύου ήταν ψευδεπίγραφα.

6 στα 10 από τα κάθε άλλο παρά φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα δεν περιέχουν καν βασικά συστατικά των αυθεντικών.

21,11% των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που πωλούνται στο διαδίκτυο αφορούν μολύνσεις, 11,6% καρδιαγγειακά νοσήματα, 11% το κεντρικό νευρικό σύστημα, και 9,1% το γαστρεντερικό.

Αυξημένοι οι αριθμοί φαρμάκων μαϊμού και από τα κατεχόμενα.

Τα πράγματα δια της νόμιμης οδού είναι σαφώς ασφαλέστερα.

Μόλις 4,4% του συνόλου τα πλαστά φάρμακα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτό όμως συνεπάγεται 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Από 9 Φεβρουαρίου κάθε συσκευασία φαρμακευτικού σκευάσματος θα φέρει μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ο οποίος θα σαρώνεται για επαλήθευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ