Εκατομμύρια κέρδη από το παραεμπόριο των πατατών

Βγάζουν εκατομμύρια με πατάτες - μαϊμού.

Διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει το παραεμπόριο με τη «βάφτιση» πατάτας ως κυπριακής σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο. Το φαινόμενο έχει επιβεβαιώσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ελλαδίτη ομόλογό του Σταύρο Αραχωβίτη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Κύπριος Υπουργός επιβεβαίωσε την ύπαρξη παραεμπορίου, στο οποίο πατάτες αγνώστου προελεύσεως «βαφτίζονται» σε λάσπη, η οποία περιλαμβάνει κοκκινόχωμα, και στη συνέχεια πωλούνται ως κυπριακές. Μάλιστα, για το θέμα αυτό υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο την πάταξη του φαινομένου.

Οι παράνομοι έμποροι εκμεταλλεύονται την υψηλή τιμή της κυπριακής πατάτας και ιδιαίτερα της κοκκινογής λόγω της ποιότητάς της και την αναμειγνύουν με φθηνότερες πατάτες αγνώστου προελεύσεως, που τις περισσότερες φορές μπορεί να προέρχονται από την Αίγυπτο ή και την Ελλάδα. Στη συνέχεια μεταφέρονται σε υπαίθριες αγορές ή υπεραγορές, όπου πωλούνται με τη σήμανση και στην τιμή της κυπριακής πατάτας, η οποία είναι κατά πολύ υψηλότερη από την τιμή των αγνώστου προελεύσεως πατατών. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών, Γιώργος Τάσου, το ποσοστό αισχροκέρδειας είναι μεγάλο, καθώς η τιμή της κυπριακής πατάτας είναι τετραπλάσια από αυτήν των αγνώστου προελεύσεως πατατών. Ο κ. Τάσου επεσήμανε, επίσης, τη δυσκολία όχι μόνο του εντοπισμού των παρανομούντων αλλά και της καταπολέμησης του φαινομένου.

Όλες οι πληροφορίες στη «Σημερινή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ