Offcanvas
Offcanvas

Εμπόριο

Μεγάλες ετήσιες αυξήσεις τιμών σε ψάρι, χόρτα, ζάχαρη

Μεγάλες ετήσιες αυξήσεις τιμών σε ψάρι, χόρτα, ζάχαρη

Mικρές μηνιαίες μειώσεις

Μεγάλες αυξήσεις τιμών σε κατεψυγμένο ψάρι, χόρτα και ζάχαρη και μικρότερες αυξήσεις σε άλλες 38 από τις 45 κατηγορίες, καταγράφει το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για τον Ιούνιο 2023, σε σχέση με τον Ιούνιο 2022. Αντίθετα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφονται μικρές μειώσεις σε 29 από τις 45 κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, η τιμή του κατεψυγμένου ψαριού σημείωσε αύξηση 61,5% σε σχέση με τον Ιούνιο 2023, των χόρτων 52,7% και της ζάχαρης 38%. Αύξηση κατέγραψε και η τιμή του κατεψυγμένου ψαριού πανέ κατά 22,2%, ενώ άνοδο 21,8% κατέγραψε η τιμή του γάλακτος εβαπορέ/ζαχαρούχου. Η τιμή του ντοματοχυμού αυξήθηκε κατά 18,75% και του κατεψυγμένου κρέατος κατά 17%. Οι τιμές για τον στιγμιαίο και κυπριακό καφές αυξήθηκαν κατά 11,3% και 8,5% αντίστοιχα. Αύξηση 14,4% κατέγραψε η τιμή φρέσκου κρέατος και 11,6% των αλλαντικών.

Παρά το ότι τον Ιούνιο 2023 υπήρχε μηδενικός ΦΠΑ σε αβγά, γάλα και βρεφικές τροφές, οι τιμές τους παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά 14,8%, 4,2% και 13,3% αντίστοιχα.

Στα μη τρόφιμα, κατά 14,8% αυξήθηκε η τιμή για το χαρτί υγείας, 11,8% του μαλακτικού και 7,7% των απορρυπαντικών ρούχων.

Μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο 2022 κατέγραψε η τιμή του λαδιού κατά 18,6%, των κατεψυγμένων μαλάκιων κατά 5,8%, η τιμή πώλησης των βρεφικών πανών -από τις οποίες αφαιρέθηκε ο ΦΠΑ- κατά 4,3% και του κυλίνδρου υγραερίου κατά 3,2%.

Οι τιμές παρουσιάζουν μειώσεις έναντι του προηγούμενου μήνα. Σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 29 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση με κυριότερη στην τιμή για τον κύλινδρο υγραερίου κατά 9%, του λαδιού κατά 6%, οι τιμές για τα κατεψυγμένα μαλάκια κατά 5%, για τα όσπρια κατά 3,6%, του ρυζιού 3%, των φρέσκων ψαριών κατά 2,6%, της ζάχαρης 2,4%, του τυριού 2%, του αλευριού 1,7%, των ζυμαρικών 1,4% και του φρέσκου γάλακτος 1%. Μειώσεις καταγράφουν επίσης οι τιμές για το χαρτί υγείας κατά 3,4%, τα μαλακτικά ρούχων 1,5%, το βρεφικό γάλα 1,8%, οι βρεφικές πάνες 1% και οι σερβιέτες υγείας 1%.

Αύξηση σε σχέση με τον Μάιο κατέγραψαν οι τιμές για τα χόρτα/λαχανικά 6,6%, τους ντοματοχυμούς κατά 5,8%, οι τιμές των φρέσκων και κατεψυγμένων με 3,2% και 2% αντίστοιχα, των αυγών κατά 1,4%, του νερού 1,2% και οι τιμές για βρεφικές τροφές 0,9%.

Στην ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές 65 προϊόντων, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές και, συγκεκριμένα, σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια. "Μετά και την τελευταία καταγραφή στις 6 Ιουλίου 2023, διαπιστώνεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται με σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές εφόσον σε ποσοστό πέραν του 80% των προϊόντων επήλθαν μειώσεις τιμών ίσες ή και μεγαλύτερες από τον συντελεστή", αναφέρει η Υπηρεσία, που παροτρύνει τους καταναλωτές να κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζουν επιχορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος προς ευάλωτες ομάδες

ΚΥΠΕ

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές των τροφίμων

Παγκόσμιος συναγερμός για τις τιμές των τροφίμων

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO κατέγραψε νέα άνοδο τον Ιούλιο του 2026

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές επιλέγει εταιρεία με βάση τις προσφορές - Στο 8,4/10 η συνολική ικανοποίηση από τις υπηρεσίες

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

Τα υβριδικά διατηρούν την πρωτιά με μερίδιο 51,9%, ενώ σχεδόν επτά στα δέκα επιβατηγά που εγγράφηκαν ήταν μεταχειρισμένα

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

Η ΕΚΤ ενημερώθηκε μετά την συναλλαγή - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η κίνηση των ΗΠΑ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Το «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού» χρηματοδοτεί 10 υποτροφίες των €1.000 για φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά τα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνταν στο αεροδρόμιο

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται σχεδόν 6% στην εβδομάδα, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις διορθώσεις των τιμών, παρά τη…

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και ζητά να διερευνηθεί η διαδικασία επιλογής

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X