Αιχμές G7 κατά Ρωσίας και Κίνας ότι πλήττουν το εμπόριο

Σε κοινή δήλωση, καταγγέλλουν την "καταστροφή των ουκρανικών υποδομών εξαγωγής σιτηρών" από τη Ρωσία, από τον περασμένο Ιούλιο

Αιχμές κατά της Κίνας και της Ρωσίας, άφησαν την Κυριακή οι Υπουργοί Εμπορίου της Ομάδας των Επτά κρατών G7 εκφράζοντας, παράλληλα, ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Σε κοινή δήλωση, ύστερα από συνομιλίες στην Ιαπωνία, καταγγέλλουν την "καταστροφή των ουκρανικών υποδομών εξαγωγής σιτηρών" από τη Ρωσία, από τον περασμένο Ιούλιο, οπόταν η Μόσχα εγκατέλειψε τη συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Χωρίς να κατονομάζουν κάποια χώρα, η δήλωση των G7 καταγγέλλει επίσης "τις ενέργειες για οπλοποίηση των οικονομικών εξαρτήσεων" και "σημειώνει με ανησυχία τα πρόσφατα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών σε κρίσιμα ορυκτά".

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί εμπορικούς περιορισμούς για να πιέσει πολιτικά άλλες χώρες και πρόσφατα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων τύπων γραφίτη, που είναι το κλειδί για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρονικών οχημάτων.

Αυτό συνέβη λίγες ημέρες μετά που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές μικροτσίπ υψηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν το έργο της Κίνας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Η ομάδα των G7 αποτελείται από την Ιαπωνία, η οποία ασκεί την προεδρία στην τρέχουσα περίοδο, και τις χώρες Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι το 2014 περιλάμβανε τη Ρωσία και ονομαζόταν G8.

Σε μια άλλη προφανή αναφορά στις απαγορεύσεις της Κίνας και της Ρωσίας στις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών από τότε που το Τόκιο άρχισε να απελευθερώνει επεξεργασμένα λύματα από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, οι χώρες της G7 αναφέρουν επίσης ότι οι όποιοι περιορισμοί θα πρέπει να είναι "επιστημονικά τεκμηριωμένοι και να εφαρμόζονται μόνο σύμφωνα με τον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) και άλλους διεθνείς κανόνες".

Το ανακοινωθέν δεν κάνει καμία άμεση αναφορά στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, η Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάβα, η οποία συμπροήδρευσε στη συνάντηση στην Οσάκα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν επίσης "ανησυχίες ότι οι αβεβαιότητες θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της τελευταίας κατάστασης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη".

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπέζος vs Μασκ: Ποιος είναι ο κυρίαρχος του δορυφορικού ίντερνετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ