«Η Κύπρος ήταν αυτάρκης προ 15 ετών σε όλα τα κρέατα» - Τώρα εισάγεται πέραν του 25% 

Πρόκειται για ένα ζήτημα με αλυσιδωτές προεκτάσεις, το οποίο έχει ως αφετηρία την πίεση που υφίσταται ένας παραγωγός, λόγω του αυξημένου κόστους.

Μία ιδιαίτερα σοβαρή πτυχή που φαίνεται να “μαστίζει” τα τελευταία χρόνια την κυπριακή κρεαταγορά ανέδειξε σε παρέμβασή του στο Μεσημέρι και Κάτι, ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης.  

Συγκεκριμένα, με αφορμή την εορταστική περίοδο που διανύουμε, ο κ. Λειβαδιώτης  μίλησε για την ολοένα και πιο περιορισμένη εγχώρια παραγωγή κρέατος που καταγράφεται στην Κύπρο και που οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των εισαγωγών. 

Όπως εξήγησε, η Κύπρος ήταν αυτάρκης προ 15 ετών σε όλα τα κρέατα, ενώ αυτή τη στιγμή εισάγεται πέραν του 25% των κρεάτων. 

Πρόκειται για ένα ζήτημα με αλυσιδωτές προεκτάσεις, το οποίο έχει ως αφετηρία την πίεση που υφίσταται ένας παραγωγός, λόγω του αυξημένου κόστους. 

Όπως ανέφερε, όταν βρίσκεσαι σε μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος, “εφόσον δεν έχεις εκτάσεις, εισάγεις την πρώτη ύλη, τα σιτηρά και ούτω καθεξής”, περιγράφοντας πως η χώρα μας δεν μπορεί να συναγωνιστεί αγορές όπως είναι η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία ή η Ελλάδα που έχουν μεγάλους βοσκοτόπους για να παράξουν το αρνίσιο κρέας. 

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποίησε πως αυτό θα οδηγήσει τους παραγωγούς εκτός επαγγέλματος με αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω, όχι μόνο η παραγωγή του κρέατος, αλλά και του γάλακτος. 

“Αν δεν αμειφθεί ο παραγωγός να μείνει στο επάγγελμα, ούτε γάλα θα έχουμε πρόβειο για να κάνουμε το ΠΟΠ, ή το οποιοδήποτε γνήσιο χαλούμι και θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα έχουμε γάλα, δεν θα έχουμε βοσκούς και δεν θα έχουμε ούτε κρέας, επομένως θα είμαστε στο τέλος μια χώρα που θα εισάγουμε”, τόνισε. 

Λίγο αλλά καλό 

Εντούτοις, παρά τις περιορισμένες ποσότητες, ο κ. Λειβαδιώτης υπογράμμισε πως λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο,  η ποιότητα των ντόπιων κρεάτων είναι πολύ καλή. Το ίδιο ισχύει και στα γεωργικά μας προϊόντα, ανέφερε, προσθέτοντας πως “έχουμε καλή παραγωγή αλλά είναι δαπανηρή. Τα μεροκαματα μας είναι ψηλά έναντι της Ελλάδος ή των Βαλκανίων, οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες όλα αυτά παίζουν ρόλο”. 

Τόνισε δε, πως ο “Κύπριος καταναλωτής είναι επιλεκτικός”. 

Πρόσω ολοταχώς για Πρωτοχρονιά 

Αφού αναφέρθηκε στην τεράστια κατανάλωση αρνιού - και ειδικότερα τα μικρότερου μεγέθους - που καταγράφηκε φέτος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως “έχουν πωληθεί όλα”, ο κ. Λειβαδιώτης περιέγραψε πως φέτος οδηγήθηκαν για σφαγή περίπου 25.000 αρνιά, λέγοντας πως ενόψει της Πρωτοχρονιάς θα ακολουθήσουν ακόμη 15.000. Τόνισε δε, πως οι εισαγωγές ήταν περισσότερες από πέρσι. 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές λίγες μέρες πριν από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, είπε πως το αρνάκι πωλήθηκε από 13 μέχρι 15 ευρώ, με τον μεγαλύτερο όγκο να κυμαίνεται  γύρω στα 13 ευρώ. Όπως εξήγησε, λόγω της στενότητας που υπάρχει στο διαθέσιμο προϊόν, οι τιμές ανεβαίνουν.

“Αν υπήρχε υπερπληθυσμός, τότε θα ήταν όπως πέρσι που όλα ήταν πολύ χαμηλά” , σημείωσε, επισημαίνοντας πως όταν όλες οι τιμές των κρεάτων είχαν πάει πάνω, τα αρνιά πέρσι κινούνταν σε χαμηλά επίπεδο, γύρω στα 11 ευρώ. “Αυτή τη στιγμή, είναι πολύ λίγα τα αρνιά, το ίδιο και στην Ελλάδα”, επεσήμανε.  

Διαβάστε επίσης: Γιατί η τιμή στο αρνί παραμένει αυξημένη αφού μηδενίστηκε το ΦΠΑ στο κρέας 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ