Η νέα «έξοδος» των Τούρκων λιανέμπορων στην ελληνική αγορά

Ποιοι Τούρκοι retailers «απλώνουν» τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά

Αν και προ 20ετίας η τουρκική «απόβαση» στην ελληνική αγορά του retail δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία, η νέα μεγάλη «έξοδος» τους δείχνει να έχει προοπτικές.

Ήδη η LC Waikiki θεωρείται μια υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο της ένδυσης, ενώ οι εταιρείες Penti στα εσώρουχα και Madame Coco στα είδη σπιτιού «απλώνουν» τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά. Την ίδια ώρα αναμένεται το επενδυτικό σχέδιο της πολυτελούς μάρκας Vakko, μια εταιρεία που έχει δραστηριότητα και στη ξενοδοχειακή αγορά στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και της τουρκικής αλυσίδας Colin’s, η οποία φέρεται να αναζητά καταστήματα στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι κάποιες εμπορικές αλυσίδες της γειτονικής χώρας, όπως τα παιδικά έπιπλα Cilek, καθώς και η εταιρεία στρωμάτων και επίπλων Istikbal, λειτουργούν στη χώρα μας μέσω αντιπροσώπων.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Όσον αφορά την Colin’s, προ λίγων ημερών πιστοποιήθηκε η ολοσχερής καταβολή της αύξησης του εταιρικού κεφαλαίου ύψους 90.000 ευρώ που αφορά την εταιρεία ERK Greece Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Η εν λόγω εταιρεία υπενθυμίζεται ότι συστάθηκε τον περασμένο Μάιο με μοναδικό μέτοχο την ERK Pazarlama Ve Giyim Sanayi Ticaret AS, εταιρεία συμφερόντων του τουρκικού κολοσσού Eroglu Group, που δραστηριοποιείται παραγωγικά στην ένδυση, ενώ στη λιανική έχει παρουσία μέσω της αλυσίδας Colin’s.

Αυτή τη στιγμή η Colin’s διαθέτει διεθνή παρουσία με 600 καταστήματα σε 38 χώρες κυρίως στην Ασία.

Η τουρκική «Zara»
Με στόχο να γίνει ένα από τα τρία κορυφαία brands ένδυσης στην Ευρώπη ανταγωνιζόμενη ευθέως τους Ισπανούς της Inditex (Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Massimo Dutti) και τους Σουηδούς της H&M, η τουρκική αλυσίδα ένδυσης LC Waikiki, η τουρκική «Zara» όπως αποκαλείται, διαθέτει αυτή τη στιγμή 12 καταστήματα στην Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη.

Πρόκειται για τη τουρκική αλυσίδα με τη μεγαλύτερη παρουσία στην εγχώρια αγορά, που στοχεύει σε πάνω από 30 καταστήματα στην ελληνική επικράτεια με ορίζοντα τριετίας.

Στο τέλος του 2022 ο τζίρος της αλυσίδας διαμορφώθηκε σε 23,1 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 82,67% σε σχέση με το 2021 όπου οι πωλήσεις είχαν ανέλθει σε 12,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η επέκταση – πρόσθεσε 4 νέα καταστήματα στο δίκτυό της – της κόστισε σε κερδοφορία, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ζημιές μετά φόρων ύψους 264 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το 2021.

Λόγω του ότι αναζητά μεγάλους εμπορικούς χώρους, ο ρυθμός επέκτασης της τουρκικής αλυσίδας στην ελληνική αγορά δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος. Μάλιστα το σχέδιο απόκτησης νέου καταστήματος στην Καβάλα φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί.

Βασικός μέτοχος της LC Waikiki, η οποία υπερηφανεύεται για την προώθηση γυναικών στις διοικητικές τάξεις της διαθέτοντας συνολικά πάνω από 1.000 καταστήματα σε 47 χώρες, είναι ο Mustafa Küçük.

Με μότο «όλοι αξίζουν να ντύνονται καλά» η περιουσία του Mustafa Küçük υπολογίζεται σήμερα σε 1,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Τούρκικα είδη σπιτιού με γαλλικό όνομα
Με 4 καταστήματα σε Αθήνα, Γλυφάδα, Ελληνικό, Χαλάνδρι, η αλυσίδα λευκών ειδών και διακόσμησης Madame Coco έχει κλείσει 4 χρόνια στην ελληνική αγορά.

Ο ελληνικός της τζίρος για το 2022 διαμορφώθηκε στις 962 χιλ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ το αποτέλεσμα μετά φόρων ήταν ζημιές της τάξης των 636 χιλ. ευρώ από ζημιές 450 χιλ. ευρώ κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Υποσχόμενη στους πελάτες της γαλλική φινέτσα, ιδρύθηκε το 2011 από τον Turgut Aydin. Ο ίδιος ήταν ο ιδρυτής και της τουρκικής αλυσίδας ειδών σπιτιού English Home, τις μετοχές της οποίας πούλησε στην Aydin Holding μετά το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008. Υπενθυμίζεται ότι η English Home επεκτάθηκε στην ελληνική αγορά, ωστόσο το επιχειρηματικό της ταξίδι τελείωσε άδοξα.

Σήμερα στην Τουρκία και σε ακόμη 18 χώρες λειτουργούν περισσότερα από 370 καταστήματα Madame Coco.

Στο top3 των μεγαλύτερων βιομηχανιών καλτσών
Λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ελληνική παρουσία απέκτησε και η τουρκική αλυσίδα εσωρούχων Penti.

Η αρχή έγινε από την Αλεξανδρούπολη και το φθινόπωρο του 2021 επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη με κατάστημα στην Τσιμισκή. Επόμενος σταθμός είναι η Αθήνα.

Πλήρως καθετοποιημένη, η Penti συγκαταλέγεται στο top3 των μεγαλύτερων βιομηχανιών καλτσών στην Ευρώπη, παράγοντας 80 εκατ. ζεύγη ετησίως, ενώ διαθέτει ισχυρό εκτόπισμα στα εσώρουχα και τα μαγιό/beachware.

Το δίκτυό της στην τουρκική αγορά φθάνει τα 400 καταστήματα με μερίδιο αγοράς άνω του 40%. Εκτός της γειτονικής χώρας έχει παρουσία σε 34 ξένες αγορές, κυρίως στην Ασία και στην Ανατολική Ευρώπη, με 200 καταστήματα.

Η πολυτελής Vakko
Εδώ και ενάμισι χρόνο ελληνική εταιρεία έχει ιδρύσει και η Vakko, η οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων οίκων μόδας και luxury προϊόντων στην Τουρκία.

Ο Vitali Hakko ίδρυσε την εταιρεία με την επωνυμία Şen Şapka (χαρούμενα καπέλα) το 1934. Το όνομα άλλαξε σε Vakko το 1938, ενώ σήμερα η εταιρεία λειτουργεί πολυτελή πολυκαταστήματα σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη.

Η Vakko σχεδίασε στολές για την Turkish Airlines, αλλά και για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρειάζεται Εθνική Στρατηγική για την ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού τομέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ