Αφήνουν ίδιες τις τιμές αλλά μειώνουν την ποσότητα - SOS προς καταναλωτές

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης ζητά νομοθετική ρύθμιση, καταγγέλοντας πως αντί να αυξήσουν την τιμή, κάποιοι παραγωγοί μειώνουν την ποσότητα και διατηρούν την ίδια τιμή ή μειώνουν την ποιότητα του προϊόντος τους

Την έγκριση, το συντομότερο, των κανονισμών για τα χαρτικά είδη που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια, ζητεί με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Ο κ. Δρουσιώτης παράλληλα ζητεί νομοθετική ρύθμιση, για περιπτώσεις κατά τις οποίες διατηρείται μεν ίδια η συσκευασία του προϊόντος, μειώνεται όμως το βάρος του, προκειμένου να προβλέπεται υποχρέωση σήμανσης για περίοδο τριών ή έξι μηνών μετά την αλλαγή του βάρους, η οποία να πληροφορεί σχετικά τον καταναλωτή.

Ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι δεν υπάρχουν καταγραμμένα επίσημα στοιχεία ως προς τη διαφορά της ποσότητας ή ακόμη και της ποιότητας ορισμένων προϊόντων με σκοπό την μη αύξηση της τιμής τους.

Εξήγησε ότι αντί να αυξήσει την τιμή κάποιος παραγωγός/κατασκευαστής μειώνει την ποσότητα και διατηρεί την ίδια τιμή ή μειώνει την ποιότητα του προϊόντος του ώστε η τιμή να μην αυξηθεί και αυτό «ο καταναλωτής είναι κάπως δύσκολο να το αντιμετωπίσει».

Το βάρος να αναγράφεται υποχρεωτικά

Ανέφερε ότι υπάρχει ο νόμος για τα Μέτρα και Σταθμά που υποχρεώνει όπως στα χαρτικά είδη αναγράφεται το εμβαδόν του προϊόντος και θα πρέπει πλέον στις υποχρεωτικές ενδείξεις να προστεθεί και το βάρος.

«Εδώ και δύο χρόνια είναι κατατεθειμένοι κανονισμοί (στη Νομική Υπηρεσία) για τα χαρτικά ώστε, όχι μόνο να αναγράφεται το εμβαδόν, αλλά και το βάρος του ρολού ή των τραπεζομάντιλων διότι μπορεί κάποιος να μειώσει το πάχος του χαρτιού και να φαίνεται μεγαλύτερο εμβαδόν και για αυτό δεν υπάρχει αξιόπιστη σύγκριση», πρόσθεσε.  

Ο κ. Δρουσιώτης τόνισε πως «δεν επιτρέπεται να βρίσκονται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στα συρτάρια της Νομικής Υπηρεσίας, οι κανονισμοί για το θέμα των χαρτικών».

Είπε ακόμη πως «για να είναι αξιόπιστη σύγκριση για τον καταναλωτή θα πρέπει να ξέρει όχι μόνο το εμβαδόν, αλλά και το βάρος του προϊόντος».

Πρόσθεσε ότι ενώ σήμερα, μέσα στις υποχρεωτικές ενδείξεις είναι μόνο το εμβαδόν του χαρτιού και ο αριθμός των τεμαχίων, θα προστεθεί και το βάρος διότι το βάρος είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ποιότητα και το εμβαδόν».

Στο μικροσκόπιο τα χαρτικά

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες καταγγελίες που έλαβε ο Σύνδεσμος για τέτοιες περιπτώσεις, ο κ. Δρουσιώτης είπε στο ΚΥΠΕ ότι σε μια κατηγορία που αφορά τα χαρτικά, παρουσιάστηκαν μειώσεις στο μέγεθος τους και έφερε ως παραδείγματα χαρτί υγιεινής του οποίου μειώθηκε η διάμετρος, ενώ διατηρήθηκε η ίδια τιμή ή χαρτιά κουζίνας, όπως τα τραπεζομάντιλα, τα οποία προσφέρονται με μικρότερες διαστάσεις στην ίδια τιμή.

Στην ίδια κατηγορία, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, παρουσιάστηκε ακόμη και η ποιότητα του χαρτιού αν και η ποιότητα δεν μπορεί εντελώς να ξεκαθαριστεί. Εξήγησε ότι για αυτού του είδους χαρτιά (κουζίνας) αν και η επιφάνεια είναι η ίδια έγινε πιο λεπτή.

«Αυτές οι διαφορές είτε στην ποσότητα, είτε στις διαστάσεις είτε στην ποιότητα δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τον καταναλωτή», ανέφερε και πρόσθεσε πως «παρουσιάστηκαν προϊόντα, τα οποία παραδοσιακά προσφέρονται σε βάρος 500 γραμμαρίων, τώρα προσφέρονται στα 450 γραμμάρια για να μην αυξηθεί η τιμή».  

Επιπλέον, ανέφερε ότι το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στα προϊόντα αλουμινόχαρτου για τα οποία μειώθηκε η επιφάνεια κατά μερικά εκατοστά.

Δεν γίνονται έλεγχοι 

Ερωτηθείς αν γίνονται έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου, ο κ. Δρουσιώτης απάντησε αρνητικά, ενώ σημείωσε πως ο έλεγχος γίνεται στις υποχρεωτικές ενδείξεις.

«Εκείνο που μειώθηκε στα 450 γρ. από τα 500 γρ. είναι νόμιμο και φαίνεται η σχετική ένδειξη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στα χαρτικά που μειώθηκαν οι διαστάσεις ή ποιότητας, υπάρχει στα ράφια η υποχρεωτική ένδειξη αναγραφής των διαστάσεων και του εμβαδόν.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κεφάλαιο «Διαφθορά»: Τι αποκαλύπτει για την Κύπρο η νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ