«Ένα κιλό πατάτες θα φτάσει €10» - Ξανά στους δρόμους οι Κύπριοι αγρότες

Ενώνουν τις φωνές τους με τους αγρότες που διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη και καλούν τους Κύπριους καταναλωτές να συστρατευθούν (Βίντεο)

Ανεβαίνουν στα τρακτέρ τους και κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους οι Κύπριοι αγρότες. Παίρνοντας εκ νέου θέση μάχης συντάσσονται με τους ανά Ευρώπης συναδέλφους τους στις μαζικές κινητοποιήσεις που «σείουν» το τελευταίο διάστημα μεγάλες πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου. 

Όπως αποκάλυψε στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκκος Χάμπας, την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, ενώνοντας τη φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες σε αυτόν τον “μαζικό αγροτικό ξεσηκωμό”. 

Η διαμαρτυρία αναμένεται πως θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη με τον κ. Χάμπα να σημειώνει πως αύριο το πρωί οι αγροτικές οργανώσεις θα έχουν σύσκεψη και θα δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Κάλεσμα σε καταναλωτές να συστρατευθούν 

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αγροτών Κύπρου απηύθυνε πάντως κάλεσμα σε όλους τους καταναλωτές να συμπαρασταθούν, προειδοποιώντας πως εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν, οι αυξήσεις προμηνύονται δυσβάσταχτες. 

“Στο τέλος ένα κιλό πατάτες ή ένα κιλό ντομάτες θα είναι 10 ευρώ”, τόνισε, προσθέτοντας πως με βάση τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης θα κινδυνεύουν “να πεινάσουν όλοι”. Διευκρίνισε δε, πως στόχος τους δεν είναι να ταλαιπωρήσουν τον Κύπριο πολίτη γιατί τον θεωρούν σύμμαχο. 

Πρωτοστάτησαν οι Κύπριοι αγρότες

Σκοπός των Κυπρίων αγροτών είναι, όπως είπε, να στείλουν το μήνυμα πως “εμείς πήγαμε, ήρθαμε και ξαναπηγαίνουμε”. 

Ο κ. Χάμπας υπενθύμισε, με αφορμή και τη σημερινή «προέλαση» εκατοντάδων τρακτέρ στους δρόμους των Βρυξελλών κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πως στις 19 Ιουνίου του περασμένου έτους, το αγροτικό κίνημα της Κύπρου ενωμένο κατευθύνθηκε προς στο Σπίτι της Ευρώπης, αφού πέρασαν από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέδωσαν υπόμνημα, ακριβώς γιατί ήθελαν να στοχεύσουν την “καρδιά” της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. 

Σήμερα, οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί με τη συμμετοχή αγροτών από την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Κοινός παραονομαστής, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, είναι το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας και των εισροών, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των πραγματικών τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες για τα προϊόντα τους στις περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Politico, σε 11 χώρες της ΕΕ, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων όταν φορτώνονται από το χωράφι μειώθηκαν κατά περισσότερο από 10% από το 2022 έως το 2023. Εξαιρούνται η Ελλάδα και η Κύπρος που εμφανίζουν αύξηση στα αγροτικά έσοδα, γεγονός το οποίο αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

Όπως γράφει, συσσωρευμένα χρέη που είναι αδύνατο να εξοφληθούν, ο μόνιμος στραγγαλισμός από τους ισχυρότερους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς –κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου- αβάσταχτη αύξηση του κόστους παραγωγής και την ίδια στιγμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο συχνά και οι φθηνές εισαγωγές από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσει ένα βουνό από προβλήματα για τους αγρότες. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το κεντρικά σχεδιασμένο σύστημα επιδοτήσεων και ενισχύσεων ευνοεί τους μεγαλοαγρότες. 

Στο στόχαστρο η ΕΕ

Εξαπολύοντας τα βέλη του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ. Χάμπας είπε πως τα όσα προωθούνται ουδεμία σχέση έχουν με την οικολογία, ενώ έκανε λόγο για αντικατάσταση όχι μόνο των παραδοσιακών σπόρων, αλλά και των υβριδίων, με γονιδιωματικές τεχνικές, μέσω των οποίων, θα παράγονται σπόροι μέσα στα εργαστήρια. “Αυτό είναι περιβαλλοντική πολιτική;” διερωτήθηκε. 

Αναφερόμενος παράλληλα, στον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας, ο κ. Χάμπας έστρεψε και πάλι τα πυρά του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επικρίνοντάς τους για τις χρηματοδοτήσεις που δίνουν συνέχεια στην πολεμική σύγκρουση. Όπως τόνισε, οι δύο χώρες αποτελούν τους δύο μεγάλους σιτοβολώνες, που αυτή τη στιγμή πλήττονται από μολύνσεις, τις οποίες δημιουργούν τα διάφορα οπλικά συστήματα που ρυπαίνουν το περιβάλλον. “Δηλητηριάζουν τα σιτηρά, που έρχονται ακόμη και στην Κύπρο”, υπογράμμισε. 

Στοπ στη “μηχανιστική” εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών 

Επιπρόσθετα, κάλεσε τους Κύπριους τεχνοκράτες και ιδίως την Κυβέρνηση να σταματήσουν να ακολουθούν “μηχανιστικά” της ευρωπαϊκές οδηγίες. Η Κύπρος, όπως ανέφερε, δεν είναι ούτε Ολλανδία, ούτε Βέλγιο, ούτε Γερμανία, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στη γη. 

“Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενο κράτος, με το 37% του εδάφους της να βρίσκεται υπό κατοχή, το 3% να χαρακτηρίζεται ως ουδέτερη ζώνη, με  33% δασικές εκτάσεις, συν τουριστικές, βιομηχανικές και αστικές ζώνες”, σημείωσε, υποδεικνύοντας πως η καλλιεργήσιμη γη που απομένει είναι ελάχιστη. 

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως όταν οι Κύπριοι αρμόδιοι επισκέπτονται τις Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν ως προμετωπίδα τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, όπως για παράδειγμα τις κλιματολογικές συνθήκες. “Η Κύπρος έχει κλιματική κρίση και ενώ δεν είμαστε μεγάλη βιομηχανική χώρα, δεχόμαστε μεγάλες επιπτώσεις”, σημείωσε, προσθέτοντας πως “κάποιοι έκαναν το περιβάλλον βιομηχανία”. 

Παράλληλα, προειδοποίησε πως αν ακολουθηθούν οι πολιτικές που τροχοδρομούνται ο κυπριακός λαός θα πεινάσει γιατί δεν θα έχει τροφή. 

“Γι’ αυτό θα επανέλθουμε από βδομάδας πολύ δυναμικά και καλούμε μαζί μας και τους καταναλωτές”, διεμήνυσε.  

Σε χειρότερη θέση οι Κύπριοι αγρότες 

Σε παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, επισήμανε από την πλευρά του πως όντως οι Κύπριοι αγρότες είναι σε χειρότερη θέση από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αγρότες, διαβεβαιώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συμπαραστάτης των αγροτών. 

Όπως εξήγησε, θέση των προοδευτικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πως η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να αφορά τους λίγους, ούτε να πλήξει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, τονίζοντας πως αντί να υπάρξει μείωση του χάσματος των κοινωνικών ανισοτήτων, αυτό έχει διευρυνθεί. Υπέδειξε δε, ως μόνη λύση την φορολόγηση του πλούτου. “Δεν μπορεί το 1% του πληθυσμού της γης να νέμεται το 80% του παραγώμενου πλούτου κάθε έτος”, δήλωσε. 

Δείτε το βίντεο εδώ:

 

Διαβάστε επίσης: Eurobank: Σχεδιάζει απόβαση στη Μέση Ανατολή μέσω.. Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ